avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Incasarea partiala a sumei cheltuielilor lunare de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Incasarea partiala a sumei cheltuielilor lunare de catre Asociatie de Proprietari

Buna ziua ,
as dori sa intreb daca incasarea partiala a cheltuielilor lunare trebuie acceptata de catre Asociatie ?Daca da unde este acest lucru reglementat ?
2.In cat timp de la depunerea unei cereri la Asociatie , aceasta are obligatia de a da raspuns ? Baza legala ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:10, 28 Martie 2012
Va multumesc pentru precizare. Legea 175/2010 a intrat in vigoare in 23.07.2010. Ea nu a iesit din vigoare, ci si-a produs efectele temporar, acordand proprietarilor posibilitatea de a achita cotele de contributie restante, cu exonerarea de la plata de penalitati, pentru o perioada de 12 luni, pana la 22/07/2011, lucru care rezulta din textul citat in opinie in mod clar. Textul Legii 175/2010 a fost citat din alt motiv, si anume pentru ca din acesta reiese implicit faptul ca este posibila efectuarea platilor partiale la achitarea cotelor de intretinere, intrucat Legea 175/2010 a exonerat proprietarii de la plata penalitatilor aplicate la "suma restanta". Prin urmare, suma de plata poate fi o suma partiala, si nu doar suma integrala a cotei/cotelor de contributie restante.
In ce priveste mesajele consecutive, le-am citit ulterior, fiind postate in timpul in care am/ne-am redactat opinia/iile.

Cu stima,

Luisa Mitroi
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Pentru justificarea posibilitatii de a se putea plati si partiale puteati folosi alte argumente, nu o lege care nu mai produce efecte.
Aceasta nu face decat sa deruteze utilizatorii, creandu-le sperante desarte...

Opinia si argumentarea sunt libere, iar argumentele utilizate sunt corecte, textul prevede clar durata de aplicare a legii, prin urmare nu se creeaza "sperante desarte" si nu aveti dreptul de a interveni. Suntem deschisi la orice opinie argumentata.
Textul de lege este relevant pentru dovedirea faptului ca legea se refera la posibilitatea incasarii partiale. Inteleg ca va argumentati interventia, dar va rog sa nu facem exces de zel acolo unde nu este cazul. Cred ca ar fi mai bine sa ne concentram pe problema utilizatorului, care este una complexa. Voi studia legislatia si voi reveni cu o opinie. In ce priveste plata partiala, daca asociatia o refuza, se poate face depunere de numerar sau virament in contul asociatiei, daca aceasta dispune de unul. Am intalnit cazuri in care asociatia a refuzat incasarea partiala, din diverse motive, ca de exemplu: penalitatile se incaseaza primele si nu putem incasa decat toata suma, debit+penalitati.

Cu stima,

Luisa Mitroi
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Nu vad de ce nu s-ar putea face si plati partiale, este si spre binele proprietarului de ap. cat si spre binele asociatiei. Toata incurcatura porneste de la faptul ca sunt si proprietari care specifica ei ce anume platesc si ce nu din total. Ori in acest caz " debitele se sting in ordinea crearii lor", adica de la cele mai vechi la cele mai recente. Mai intai incasezi penalitatile de la cea mai veche restanta, apoi cat se mai poate din restanta respectiva.
Va rog,un caz asemanator, ne ajutati si pe noi cu un raspuns? La inceputul iernii,cateva familii nemultumite ca mereu au ele consum mare la caldura in timp ce la altii e foarte mic, au propus sa nu se mai tina cont de repartitoarele de costuri (asta in bloc 100% contorizat) si sa imparta factura pe suprafata( nr de camere) Noi,un numar de apartamente(40% ca procent) totusi am ramas pe repartitoare,firma care face citirea ne-a consemnat pe un tabel si astfel au venit niste citiri pentru noi ca fiind contorizati, iar pentru cei care doreau pausal au venit citiri si repartizari de costuri conform algoritmului de calcul care este in vigoare.Noua ne convine asa dar ceilalti considerati 'necontorizati'nu sunt multumiti de aceasta repartizare de costuri si insista sa se imparta factura in functie de numar camere si sa nu se tina cont de citirile firmei cu care avem incontinuare contract ,pentru care platim comision.Astfel incat au aparut doua randuri de liste de plata una in care s a tinut cont de citirile din partea firmei de repartizare costuri si o a doua lista cu caldura impartita pe nr de camere Si aceasta a doua lista a ramas valabila..Eu personal am platit intretinerea cu caldura (pretul pt ) acela indicat de firma si care era evident mult mai mic decat cel impus de acei cativa.Am insistat la administrator sa scrie pe chitanta ...'cote aferente lunii dec 2011 cu caldura citita de firmaX' El insa a scris ..."cote intretinere decembrie PARTIAL" si pentru ianuarie ne a pus la restanta cu suma aceea de la caldura(care ar fi revenit prin impartire la pausal) Diferenta nu ar fi mare dar nici mica,la un ap de 3 camere sunt in jur de 200Ron in plus fata de cum a impartit firma-X-. Am facut contestatie la Presedinte,pana acum nu avem raspuns si pot sa spun ca deja toata lumea este nemultumita de impartirea asta veche la pausal si s-au lamurit. deci sub nici o forma nu se pune problema rezilierii contractului cu firma de citire .Intrebarea mea era in legatura cu aceste sume care ni se baga pe gat si noi am refuzat sa le platim dat fiind cum am spus mai sus firma da o citire ei nu vor sa tina cont,Si deci sumele astea ni le trece la restante Raspuns la contestatie nu am primit ,la telefon nu mai raspund nici unul nici administrator nici presedinte nici contabil Au ei dreptul prin lege sa ne oblige sa achitam suma lor si nu cea indicata de firma de repartitoare-X-? Ca asa, intreband pe la prieteni si cunoscuti ,toti spun sa stam linistiti ca administratorul si presedintele sunt in culpa, nu noi, totusi o opinie a cuiva care este cu legile "la zi" ar fi foarte bine venita Sau proprietarul care a plecat din vara trecuta,mai vine la vara dar se trezeste cu sumele astea mari la intretinere desi el se stie cu repartitoarele inchise,acela ce mai poate face din moment ce au trecut acele ..nr de zile de la afisare in care sa faca ,contestatie? Ca ei au pus si la acele apartamente cote la caldura cele impuse de ei nu cele citite de firma?

Alte discuții în legătură

Pausal sau contor? Neiyre Neiyre Blocul in care locuiesc este racordat la reteaua de termoficare si pina in prezent plata in lista de intretinere pentru termoficare se constituia in baza ... (vezi toată discuția)
Repartitoare caldura Raluca1Alexe Raluca1Alexe Va rog frumos sa ma ajutati. Avem repartitoare in apartament, de ceva timp asociatia a reziliat contractul cu firma de repartitoare. Acum au inceput sa se ... (vezi toată discuția)
Repartitoarele de caldura lauriana74 lauriana74 cum se poate renunta la repartitoarele de caldura montate in apartament? dupa renuntare, cum se va face plata caldurii? contorizat? (vezi toată discuția)