avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Incasarea partiala a sumei cheltuielilor lunare de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Incasarea partiala a sumei cheltuielilor lunare de catre Asociatie de Proprietari

Buna ziua ,
as dori sa intreb daca incasarea partiala a cheltuielilor lunare trebuie acceptata de catre Asociatie ?Daca da unde este acest lucru reglementat ?
2.In cat timp de la depunerea unei cereri la Asociatie , aceasta are obligatia de a da raspuns ? Baza legala ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:10, 28 Martie 2012
Ce se poate raspunde la o problema aparuta intr-o asociatie de proprietari in care domneste brambureala?

In primul rand si in cel mai bun caz ar fi trebuit sa se faca o AG in care majoritatea sa hotarasca, desi nici aceasta solutie nu este legala.
O AG hotaraste pentru probleme de proprietate comuna, de trai in comun, nu de felul in care un proprietar pe spatiul sau individual decide sa plateasca un consum contorizat o data ce si-a montat contoare intr-o actiune care, atentie (!) nu s-a hotarat in AG, ci individual cu acordul individual al fiecarui proprietar si numai cand s-a indeplinit conditia de 80% de acceptare a contorizarii firma a venit si a montat aparatele.
E o diferenta mare intre hotararile luate in AG pentru proprietatea comuna si decizia fiecarui individ in parte pentru proprietatea sa, decizie care intra sau nu intr-o conditie data de lege.

Parerea mea este sa ramaneti cu ce ati platit, dv. si restul proprietarilor, iar presedintele si administratorul care acum se ascund vor trebui pana la urma sa rezolve situatia si sa iasa din brambureala pe care au creat-o, scapand controlul legal al problemei.

Dar, din curiozitate, va rog sa-mi raspundeti, de ce "toata lumea este nemultumita" dupa impartirea la pausal a caldurii?
Astfel incat au aparut doua randuri de liste de plata una in care s a tinut cont de citirile din partea firmei de repartizare costuri si o a doua lista cu caldura impartita pe nr de camere

In conditiile in care in condominiu toate apartamentele detin montate repartitoare de cost,calcularea,vizarea spre legalitate a doua liste de impunere costuri de intretinere, este netemeinica
Se impune ca presedintele asociatiei de proprietari sa dispuna masurile necesare,astfel incat sa fie respectate si aplicate unitar normele in vigoare - care constituie temei legal de impunere, in raport de vointa si dorinta proprietarilor
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
ynocentta, utilizator
@ynocentta -precizare asupra celor doua liste Deci pt decembrie de ex care anul asta a fost mult mai cald decat normal noi cei care ne stiam contorizati am deschis f putin caldura au fost si 17 C afara Asa ca pentru noi firma a emis facturi conform consumului personal iar pentru cei care alesesera a fi necontorizati si care zicand ca sunt la pausal si au tinut deschise robinetele tot timpul evident ca au sume mult mai mari de plata.Aici am fost noi surprinsi de reactia lor ca in loc sa faca o comparatie si vada si ei diferenta inutila ca astia sunt bani aruncati pe geam si sa revina si ei la sistem contorizat cu atat mai mult cu cat afara a fost asa de cald ei au sarit cu gura ca ad ministratorul ar favoriza pe cei contorizati ca ne afacut noua avantaje la cotele pentru caldura si cu urlete tipete si amenintari au stabilit ca lista initial afisata sa fie refacuta sa nu se mai tina cont de citirile firmei si sa se imparta pe suprafata .Deci la modul asta cele doua liste si respectiv asa am ramas noi cu cate 200 ron restanta pe decembrie-pe care refuz sa i platesc-pentru ca mi se pare un abuz
@elga50 Cu o mare placere va raspund la intrebare-de ce sunt nemultumiti dupa impartirea la pausal! Nu stiu ce anume credeau ei ca inseamna pausal dar dupa episodul cu "luna decembrie "de unde ar fi avut de invatat si in loc sa revina la repartitoare au hotarat sa mearga din casa in casa si sa faca ei un inventar al caloriferelor din fiecare apartament si impartirea sa se faca in functie de acest inventar.Cu aceasta ocazie a iesit la iveala si motivul adevarat pentru care cele 3 familii dorit pausalul Prima familie care avea sume mari in fiecare an pt caldura de fapt si a facut modificari interioare a desfiintat usi si pereti despartitori-legal ,nu au spart pereti de rezistenta- insa practic apartamentul a devenit o camera mare unde caldura se pastreaza mai greu decat daca ar fi avut usi,A doua familie si a tranformat garsoniera in ap de 2 camere si au montat calorifer si pe balcon- iarasi nimic ilegal face omul in casa lui ce doreste insa sa plateasca atata timp cat are repartitor pe el Problema lor era ca acel calorifer de pe balcon consuma foarte mult si nu le convenea asa ca au inceput sa tipe ca ei vor la pausal Ei acum platesc ca si cum ar avea garsoniera desi ar fi trebuit sa le puna caldura ca pentru doua camere .Pentru caloriferul de pe balcon le a pus suplimentar la plata 7 ron!!! Si acum si invers Avem multe alte apartamente care au cel putin un calorifer debransat in special cele din wc-ul de serviciu au preferat sa l scoata decat sa puna si pe el robinete si repartitoare Dar si debransati partial care cu repartitoare ar fi platit o suma iar acum li se pune si lor cota pe numar de camere dupa care li se scade tot 7 ron pentru un calorifer debransat.Iar a treia familie care tipa sus si tare ca ei platesc prea mult si nu au caldura de fapt au caloriferele supradimensionate,adica mult mai late si un numar mai mare de elementi, Iarasi nimic ilegal atat timp cat au repartitoare pe ele si platesc conform consumului.Numai ca ei acum, platesc ca pentru 2 camere iar surplusul cade evident pe umerii celor cu 3 si 4 camere.Si de asta sunt nemultumiti toti pentru ca acum striga..."mie care nu am 2 caloriferede ce mi ai scazut numai 14 ron si aleia cu calorifer pe balcon ii pui in plus doar 7 ron Ca un calorifer pe balcon consuma mult" Asta este viata la bloc in plin centrul capitalei si tot din forum am inteles ca primaria de sector nu se implica in aceste probleme-am citit mesaje ale altor nemultumiti -si care au spus ca nu au gasit intelegere din partea primariei respective
Nu se implica nimeni si o sa va lase sa va paruiti intre dv.!

Va lasa de izbeliste si daca nu aveti niste oameni care sa puna la punct lucrurile, atunci .... o sa platiti unii pentru altii, va furati unii pe altii. Halal!
Si cand ma gandesc ca aceasta renuntare la repartitoare este un curent dus "pe aripile vantului" de oameni care nu se gandesc la consecintele pe care cu mult talent ....:) le-ati descris dv. aici. Chiar amanuntit.
I-as sfatui pe cei care vor fara repartitoare sa va citeasca textul izvorat din realitatea unei brambureli per-fec-te!
Da doamna! Special am insistat pe amanunte tocmai pentru ca sa mai vada si altii care actioneaza inainte de a se documenta si care pleaca urechea la diferite voci mieroase dar care au vadite interese materiale.Necazul este insa ca problema atat la noi cat si in alte parti, va ramane! Si asta pentru ca va plana mereu suspiciunea ca la apartament X "si au dat jos repartitoarele de pe calorifer" si le monteaza doar in perioada citirii lor. Sau nici macar, ca data fiind citirea, la noi ,din afara ,de pe palier si ,asa cum le au scos bine mersi in aceasta perioada ,poti pe buna dreptate sa gandesti ca le tin undeva departe de calorifere si le mai pun la loc asa din cand in cand ca nu exista control ...sau exista? Azi am dat de administrator,l am intrebat ce va raspunde acelui locatar care este plecat pe termen lung cu hartie lasata la Presedinte Asociatiei ,care a primit de la firma fluturas cu o cota pentru caldura rezonabila-doar suma pt citirea ceasuri +tevi -insa la avizier este afisat la fel ca cei care au caloriferul si pe balcon.Eu va multumesc mult pentru raspunsurile foarte bine documentate si de un mare bun simt pe care le dati pe forum si datorita carora mai intelegem si noi cum functioneaza lucrurile.Iar in ce priveste 'paruiala intre locatari" ati intuit bine ,pt ca la apartamentul debransat partial este divort cu cantec si din 6 calorifere am inteles ca ar mai fi doar 2 Ei au deja certuri intre soti care sa plateasca intretinerea si cat ;astfel incat pt cele 2 calorifere ramase sa le puna cota ca pt ap 3 camere ei au spus ca se vor uni de data asta impotriva administrator asa ca "circul" continua.Eu personal astept sa ma dea ei in judecata pentru sumele restante dar parca vad ca iar se va schimba si lista asta care este acum la avizier...

Alte discuții în legătură

Pausal sau contor? Neiyre Neiyre Blocul in care locuiesc este racordat la reteaua de termoficare si pina in prezent plata in lista de intretinere pentru termoficare se constituia in baza ... (vezi toată discuția)
Repartitoare caldura Raluca1Alexe Raluca1Alexe Va rog frumos sa ma ajutati. Avem repartitoare in apartament, de ceva timp asociatia a reziliat contractul cu firma de repartitoare. Acum au inceput sa se ... (vezi toată discuția)
Repartitoarele de caldura lauriana74 lauriana74 cum se poate renunta la repartitoarele de caldura montate in apartament? dupa renuntare, cum se va face plata caldurii? contorizat? (vezi toată discuția)