avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu

Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la 2 ani sa fie 85% din salariul net obtinut in ultimele 12 luni inainte de nastere. Ce acte sunt necesare? Mentionez ca sunt mamica de 4 luni si ca deja am depus actele pentru indemnizatia obisnuita. Legea noua e valabila si pentru mamicile care au nascut in 2008?Va multumesc
deliami a scris:

Multumesc pentru raspuns. O alta intrebare:s-au publicat normele metodologice? Pos sa fac cerere sa intru d ela 1 ianuarie sau sa mai astept. Ce ma sfatuiti ca sa fiu sigura ca intru cu 85% in concediu.



In Monitorul Oficial, Partea I nr. 872 din 23/12/2008 a fost publicata Hotărârea nr. 1682 din 10/12/2008 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.025/2006.
Începând cu luna ianuarie 2009, indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor profesionale realizate în ultimele 12 luni din ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, după caz, datei de la care s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei, s-a adoptat copilul ori s-a luat copilul în plasament sau în plasament în regim de urgenţă, precum şi datei de la care persoana a fost numită tutore, potrivit legii.


Indemnizatia este 85% din media veniturilor nete lunare obtinute in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Vor fi luate in calcul, la stabilirea indemnizatiei, toate veniturile realizate de persoana indreptatita, respectiv acele sume supuse impozitarii si cele prevazute in Codul fiscal.



Sotia mea, profesoara fiind, a primit in 2008, in anumite luni cu evenimente, bonuri cadou pentru care i s-a retinut impozit. Se i-au si acestea in consideratie la calculul venitului mediu?
In speranta ca ma puteti lamuri, multumesc anticipat!
Buna seara si La Multi Ani!
Veniturile profesionale sunt veniturile nete sau cele brute?
Multumesc
@ Florian_L
Se iau in calcul toate veniturile profesionale nete realizate.

@ miap
veniturile profesionale nete.
buna seara si multumesc pt raspuns. Mai am o intrebare: pina in 30 nov am fost in concediu pt crestere copil, iar acum sunt insarcinata. Cum se face calculul pt cele 12 luni? multumesc

Alte discuții în legătură

Concediu indemnizatie copil diana35 diana35 SUNT IN CIC CU BEBE CARE ARE 1 AN SI 7 LUNI.SUNT INSARCINATA CU BEBE DOI CARE SE VA NASTE DUPA CE BEBE UNU VA IMPLINI 2 ANI.DACA IMI PLATESC CONTRIBUTIA PANE ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil 2009 CNCop CNCop Buna ziua, sunt o proaspata mamica, am nascut in august si nu sunt foarte lamurita cu modalitatea de acordare a CIC din ianuarie 2009. Momentan sunt in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil morozancarmen morozancarmen Urmeaza sa nasc la jumatatea lunii septembrie . Eu nu am dreptul la aceasta indemnizatie de crestere copil insa are sotul dreptul sa primeasca aceasta ... (vezi toată discuția)