avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu

Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la 2 ani sa fie 85% din salariul net obtinut in ultimele 12 luni inainte de nastere. Ce acte sunt necesare? Mentionez ca sunt mamica de 4 luni si ca deja am depus actele pentru indemnizatia obisnuita. Legea noua e valabila si pentru mamicile care au nascut in 2008?Va multumesc
Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul.
Localitatea in care ne aflam este Focsani/Vrancea.
Va multumesc pentru amabilitatea raspunsului!
O zi excelenta va doresc!
Buna ziua
Am nascut in luna noimbrie 2007 iar in prezent ma aflu in concediu pentru crestere copil. Va rog sa imi spuneti daca se poate sa renunt eu la aceasta indemnizatie si sa intre tatal in concediu pentru crestere copil pentru restul perioadei.
De asemenea, va rog sa imi spuneti daca e necesar vreun document/viza de la administratia financiara in cazul obtinerii veniturilor din salarii concomitent cu contract de colaborare sau sunt suficiente avederinte de la angajatori.
Va multumesc anticipat!
Buna seara,

Am nascut in luna septembrie 2008 si doresc sa intru in concediu de cresterea copilului pana la 2 ani. Am solicitat adeverinta de la serviciu pe care trebuie sa o depun la primarie. Mi-au calculat 12 luni incepand cu luna august 2008 pana in septembrie 2007 inclusiv. Le-am spus ca, din punctul meu de vedere si al legii (asa cred!), perioada de 12 luni porneste din septembrie 2008 pana in octombrie 2007 inclusiv. Am argumentat prin prevederile alin. 4 al art 191
ART. 19^1
(1) La stabilirea bazei de calcul a indemnizaÑiei pentru cresterea copilului se iau în considerare toate veniturile realizate
de persoana îndreptăÑită, obÑinute în condiÑiile art. 5, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevăzute la art. 4
alin. (7).
(2) Baza de calcul a indemnizaÑiei pentru cresterea copilului stabilită potrivit alin. (1), se determină ca sumă totală a
veniturilor realizate în ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si împărÑită la 12.
(3) Cuantumul indemnizaÑiei pentru cresterea copilului se calculează prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul
stabilite potrivit alin. (2).
(4) Pentru luna în care s-a născut copilul se ia în calcul venitul realizat în luna anterioară celei în care s-a născut copilul.


Intrebarea mea este daca am interpretat corect legea sau ei au dreptate si cum se face pana la urma calculul celor 12 luni.

Si as mai vrea sa stiu daca indemnizatia reprezentand 85% din venituri va fi impozitata conform Codului Fiscal si cu cat.

Va multumesc,

Madalina Cracana
@ bmadalina
Indemnizatia pentru CIC nu este supusa impozitului pe venit.
Cred ca perioada care trebuia luata in calcul este septembrie 2007 / septembrie 2008.

Alte discuții în legătură

Concediu indemnizatie copil diana35 diana35 SUNT IN CIC CU BEBE CARE ARE 1 AN SI 7 LUNI.SUNT INSARCINATA CU BEBE DOI CARE SE VA NASTE DUPA CE BEBE UNU VA IMPLINI 2 ANI.DACA IMI PLATESC CONTRIBUTIA PANE ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil 2009 CNCop CNCop Buna ziua, sunt o proaspata mamica, am nascut in august si nu sunt foarte lamurita cu modalitatea de acordare a CIC din ianuarie 2009. Momentan sunt in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil morozancarmen morozancarmen Urmeaza sa nasc la jumatatea lunii septembrie . Eu nu am dreptul la aceasta indemnizatie de crestere copil insa are sotul dreptul sa primeasca aceasta ... (vezi toată discuția)