avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restructurare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restructurare post

buna ziua,
lucrea de un an, iar momentan din cauze economice postul pe care lucrez (secretara)a fost restructurat. stiu caam dreptul la un salar compensatoriu, doar ca in firma la care lucrez acest lucru nu s-a luat niciodata in consideratie (nu e prima runda de restructurari).am inteles ca daca nu se acorda, se poate face o plangere la ITM sau in instanta. As dori sa stiu insa daca se poate gasi orice motiv pentru a nu ni se acorda acest drept (suntem 10 angajati care cerem acest drept salarial).

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:23, 8 Decembrie 2009
Chiar daca se numeste disponibilizare sau desfiintare de post tot cu art 65 CM se face decizia de incetare.
ART. 65 - Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului
(modificat pin OUG 55/2006)
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

ART. 67 – Masuri active de combatere a somajului; compensatii
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

si anume articolele din CCM pe care le-am postat mai sus.
Multumesc mult. Mi s-a mai luat o piatra de pe inima.
In CCMUNN pe anii 2007-2010, la art.78, se spune ca la incetarea CIM din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Eu am fost beneficiara unui abuz in ceea ce priveste restructurarea postului : in Ianuarie 2007, abuziv (...) si am beneficiat doar de cele 30 de zile lucratoare de preaviz (aveam post de conducere), care au fost platite si atat. habar nu am avut ca aveam dreptul la un salariu compensator ... mai pot face solicitarea catre fostul angajator sau ITM sau instanta sau e de prisos ? De asemenea, in decizia de restructurare s-a invocat si un motiv pentru care se desfiinta postul , respectiv introducerea unui sistem informatic care prelua si suplinea sarcinile mele (...!), sistem informatic care nici pana in prezent nu a fost implementat. Intrebarea mea: dupa cat timp se prescrie obligativitatea angajatorului de a plati acest salariu compensator, in cazul in care la momentul restructurarii postului eu nu am solicitat primirea acestui drept si nici nu am depus sesizare la ITM ? Presupun, ca impotriva manevrei cu desfiintarea abuziva a postului, trebuia sa contest totusi in 30 de zile ...
Termenul de prescriere a datoriilor angajatorilor catre angajat este de 3 ani. In acesti 3 ani puteti sa va solicitati drepturile banesti cuvenite.

Alte discuții în legătură

Concediere individuala...un sfat, va rog! lilisor24 lilisor24 Incepand cu 3 ian 2009, postul pe care l-am ocupat s-a desfiintat. Mi s-a prezentat o decizie de restructurare a postului pe care am semnat-o. Precizez ca este ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii crysstyna crysstyna Buna ziua! In urma restructurarilor la o societate comerciala s-a acordat salar compensator echivalent cu suma salariilor pe un an. Aceste salarii sunt ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu andabej andabej Firma la care lucrez urmeaza sa desfiinteze un post cu acordarea unui salariu compensatoriu angajatului respectiv. Imi puteti spune ce fel de salariu trebuie ... (vezi toată discuția)