avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuz eliberare adeverinta vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuz eliberare adeverinta vechime

Buna ziua! Am lucrat anterior la o societate comerciala, in prezent lucrez in alta parte. Dat fiind faptul ca la locul actual de munca mi s-a pierdut cartea de munca, am solicitat la ITM si mi s-a aprobat eliberarea de duplicat de pe cartea mea de munca, urmand ca eu sa le prezint adeverintele cu vechimea in munca de la fiecare angajator anterior, insa societatea comerciala (angajatorul anterior) ma tot amana de cateva luni pt. eliberarea acelei adeverinte, motivand ca trebuie sa discute cu contabila firmei. Sunt obligati sa-mi elibereze acea adeverinta? Ce pot sa fac in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:51, 26 Iunie 2018
elis a scris:

Adeverinţa de stagiu de cotizare cuprinde pe luni venitul brut, număr zile lucrate ... si nu face distinctie intre salariu si sporuri ;)


Am presupus ca din precizarea ''in cuantum intreg'', boldata de mine in mesaj, se subintelege ca aceasta avederinta cuprinde veniturile de natura salariala, cumulate.:giggle:
buburuzsa:
Daca ati lucrat numai dupa 1 aprilie 2001 nu mai e cazul sa va faceti griji daca nu aveti carnet de munca. Toata activitatea dvs., pe luni, ani, este stocata la Casa de Pensii.
Buna ziua,
Stiu ca angajatorul are obligatia sa-mi elibereze adeverinta de vechime insa cand l-am contactat pe fostul sef a spus ca el nu are timp sa umble dupa aprobari (sau ceva de genul) la ITM si ca asta tre sa fac eu.
Spuneti-mi va rog sunt obligati sa-mi dea adeverinta gata inregistrata si ""äprobata"" de ITM???
Daca refuza ce pot face impotriva lor???
Multumesc anticipat,
Lore
Din Codul muncii:
Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art.40 (2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;

Mergeti la ITM si faceti o sesizare ca nu va elibereaza adeverinta necesara.
Puteti chiar sa actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca sunteti scutit de taxe.
pentru a se putea opera o adeverinta de vechime in carnetul de munca trebuie sa aiba viza itm-ului din judetul in care se afla firma la care ati lucrat...daca firma nu tine carnetele de munca...va poate elibera o astfel de adeverinta...dar nu are valoare de a fi trecuta in carnetul de munca...in acest caz doar itm-ul va poate elibera adeverinta de vechime...
daca firma este acreditata sa tina la sediu carnetele de munca este obligata sa va eliberze adeverinta ceruta sau sa va completeze chiar inspectorul respectiv in carnet...se poate...si e liber s-o faca....incepeti cu firma la care ati incheiat activitatea...apoi in ordine...etc...

Alte discuții în legătură

Urgent-adeverinta salariat chirita-alina chirita-alina Buna ziua! Am avut un contract de munca, perioada determinata care s-a incheiat la 1 august 2010. In momentul de fata sunt preluata in plata de casa de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta pt recalculare pensie lotuss lotuss Buna ziua Am lucrat la chimopar si am cerut adeverinta pt. sporurile primite pentru a-mi recalcula pensia. Mi s-a spus ca nu mi se da decit daca o cer prin ... (vezi toată discuția)
Adeverinta pentru pensie dali_c dali_c Buna ziua, Se intocmesc adeverinte pentru perioada dinainte de 01 ian 2011 daca nu are alte sporuri si are carte de munca ? Daca da, acestea cuprind toate ... (vezi toată discuția)