avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... organ de control al asociatiilor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

organ de control al asociatiilor?

buna ziua
de trei ori pana in prezent am scris asociatiei din care fac parte... am solicitat documente: cont in care sa fac plata, contracte (reparatii lift, cu furnizorii de apa, etc), mod de calcul penalitati, etc. nu am primit nici un raspuns, asa cum ar trebui conform legii.

carui organ pot sa reclam toate neregulile pentru a fi controlat (administratorul/presedintele) din punct de vedere legal?
(primarie, politie economica,...?)
Cel mai recent răspuns: LocatarB , utilizator 19:05, 21 Decembrie 2008
De acord cu Dvs ref. discutii civilizate. Caz concret: presedinte de decor, care nici macar nu stim cum a ajuns presedinte, ca nu l-a votat nimeni, nu a fost AG, cenzor nu exista, administrator care face ce vrea el, Primarie care raspunde la sesizari doar citand din L 230/2007; ce solutie propuneti? (nu aceea de a ne muta la casa, va rog)
Aceeasi. O adunare generala serioasa este singura solutie eficienta. Poate fi convocata de 20% din nr. proprietarilor.
Daca doriti cu adevarat schimbarea situatiei fiti diplomat. Studiati inainte cu mare atentie legea, convingeti- i pe cei 20%, iar la adunarea generala nu trebuie sa porniti direct cu acuzatii. Anuntati ca motivul principal al convocarii sedintei este intrarea in legalitate cu diferite probleme( in urma constatarilor dvs. dupa studierea legislatiei in vigoare, etc-banuiesc ca ati inteles). Poate aveti alte idei pentru ai convinge pe vecinii dvs., cunoasteti mai bine problemele specifice ale blocului.
Oricum, sa nu para un complot pentru "lovitura de stat"
Thea Nicolescu a scris:

SI???Am ramas la stadiul acesta unde nimeni nu stie cine este"organul de control "al unei asociatii?:P#-o=X-(

Asociatia este condusa, intre adunarile generale, de comitetul executiv in frunte cu presedintele. Asa cum s-a mai spus administratorul este angajat si executa ceea ce hotaraste comitetul si presedintele. Comitetul se intruneste in sedinte lunar. Adunarea generala se convoaca cel putin odata pe an. In cadrul sedintelor de comitet se analizeaza activitatea din asociatie lunar, a administratorului, casierului, presedintelui, etc. In cadrul adunarii generale se analizeaza activitatea administratorului, presedintelui, comitetului si chiar activitatea proprietarilor in cadrul asociatiei. Deci sunt o serie de organe de control inclusiv comisia de cenzori. Adresati-va fiecaruia cu probleme concrete si sigur primiti raspuns. La adunarea generala schimbati orice nu va convine cu majoritate de voturi. Aveti dreptu sa declansati o verificate, o expertiza financiar-contabila la asociatie.
Legea 230/2003 : Art. 55. - Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judeţene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, exercită controlul asupra activităţii financiar-contabile din cadrul asociaţiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociaţiei de proprietari.
Normele de aplicare a legii: Art. 59. -
(2) Asociaţia de proprietari sau orice proprietar din condominiu poate contracta, în nume propriu, lucrări de expertiză tehnică şi/sau contabilă cu o persoană fizică sau juridică care are calitatea de a efectua expertize, conform legislaţiei privind organizarea activităţii de expertiză tehnică şi contabilă, judiciară şi extrajudiciară.

Asadar aveti multe posibilitati si mai multe "organe de control".
Bafta!
in primul rind, trebuie ca administratorul sa predea stampila asociatiei presedintelui in exercitiu, oricum ar fi fost el ales, altfel administratorul intra in conflict cu legea 230 si hg 1588. prin aceasta masura impusa de cele doua acte normative se evita abuzurile comise de administrator, iar daca le face, le face cu acordul presedintelui, acesta din urma fiind responsabil de toate incalcarile legii comise atit de el, cit si de presedinte. una din obligatiile presedintelui este RESPECTAREA LEGILOR ROMANIEI
Dl.Marius--Daca nu sunteti de accord ca toti sunt"mana-n mana"admiteti ca organele de control-primaria-,functionarii sunt nepasatori si nu-si mai bate capul in plus cu "alte",Adevarat citand legea 230 .Daca nu stiti, probabil nu stati la bloc,de ce garantati.Eu va garantez ca stiu dintr-o practica nefericita,ia abordarea civilizata este inutila.Ad-tor,presed.,iau banii propietarilor fara sa dea socoteala nimanui .Dl.Bdorsanu are dreptate.Adunare generala serioasa? Unii nu vin din comoditate,altii din nestiinta,din lipsa de timp dar si interes,si de ce nu prostie.Ca ne-am invatat de 40 ani(plus 20 ai lui Brucan)sa suportam... Nu cei "mama-n mana "sunt de vina ci cei ce tolereaza nedreptatile.....Dl.Adriantot. Ca la lege vorbiti.Asa ar trebui sa fie In anul 2008 la noi nici nu s-a convocat adunarea generala,ca nu au comisie de cenzori sa dea Raportul de verificare.Ei si?Mergem mai departe..Consiliul local -precizez Buftea,sesizare facuta cu dovezi scrise --liste cu abuzuri,anunturi la bunul plac al ad-torului cu ce vrea sa faca(ilegal) bani luati in plus etc.raspuns ca nu intra in atributiile lor.Sa inebunesti...Expertiza contabila costa si nu am posibilitati materiale.Asa ca,multumesc nu mai am nici o olsibilitate-n-avem in general.Ba da..sa scriu aici si sa-mi spun amarul ajuns la fiere.:))

Alte discuții în legătură

Penalitati pentru neplata fondului de rulment romeo2312 romeo2312 Preseedintele Asociatiei de Proprietari sau Administratorul poate percepe penalitati acelor proprietari care nu vor sa plateasca FONDUL DE RULMENT? (vezi toată discuția)
Recuperarea restantelor martady martady Buna sera Va rog dacă puteți s-mi dați o mana de ajutor: In cazul in care sunt restantieri la plata intretinerii, care este actul normativ conform ... (vezi toată discuția)
Cum se plateste o datorie prescrisa? husseincudop husseincudop Sunt administrator de bloc. Avem un proprietar caruia i se prescrie o parte din datoria la intretinere,Am citit pe forum ca pur si simplu se sterge datoria din ... (vezi toată discuția)