buna ziua
de trei ori pana in prezent am scris asociatiei din care fac parte... am solicitat documente: cont in care sa fac plata, contracte (reparatii lift, cu furnizorii de apa, etc), mod de calcul penalitati, etc. nu am primit nici un raspuns, asa cum ar trebui conform legii.
carui organ pot sa reclam toate neregulile pentru a fi controlat (administratorul/presedintele) din punct de vedere legal?
(primarie, politie economica,...?)
Nu va suparati....cum ati aterizat la acest topic? Nu se intelege cine sunteti, si de fapt care e problema Dv. O descrieti ca si cum noi, cititorii si eventual repondentii, am fi familiarizati cu problema Dv.
Doamna elga50 aveti dreptate. Am observat deseori aceeasi greseala: se pleaca de la un subiect si din discutie in discutie se ajunge la altceva. Daca stau bine sa ma gandesc, cineva a raspuns foarte corect la intrebarea din topic, dar cum discutia a alunecat pe panta fodului de rulment si a penalizarilor, observ ca este de treaba pe-aici...
Doamna care zice ca a facut verificari la asociatii de proprietari: pai doamna, luminati-ne, din partea cui faceti controale la as. de proprietari? Si daca tot ziceti ca sunteti abilitata sa faceti controale, nu stiti ce sa faceti cu raportul ? Daca studiati putin legislatia specifica as. de proprietari, nu trebuia sa asteptati mai bine de 2 ani un raspuns al politiei orasenesti...
Pentru domnul proprietarul , la mine in asociatie s-a hotarat functionarea fara fond de rulment. Fiecare isi achita la timp cheltuielile sale (cu exceptiile de rigoare) si stiti probabil ca bietii pensionari sunt cei mai buni platitori la asociatie, iar cei mai rau-platnici sunt in general oameni cu mari posibilitati financiare, dar ignoranti. Partea buna a lucrurilor este ca la prima somatie, fie si verbala, vin si achita debitut, eventual penalizarile fara pea mult "comment". Cum sa plateasca un proprietar penalizari daca si-a achitat la timp obligatiile? Dar, ma rog si opinia dvs. conteaza. Observati cat de corecta este opinia d-nei elga50 in postarea de mai sus ? Si nu numai pe aceasta tema.... Am mai spus, daca veniti pe forum cu idei preconcepute despre administratori si presedinti care fura de rup pamantul, tot asa vom discuta si peste 10 ani. Munca asociatiei trebuie facuta de oameni gospodari si priceputi care trebuie platiti pentru ceea ce fac. Daca nu aveti asemenea oameni, adresati-va unor firme specializate care sunt dispuse sa va faca administrarea, insa trebuie sa aveti 2-3 proprietari in com. executiv, astfel incat sa nu lasati la voia intamplarii nici ce-a mai mica problema, altfel cum am mai spus ne vom mai intalni pe forum si vom gasi de data aceasta alte teme de discutie: cum ne fura societatile de administrare. Dar daca comitetul executiv al asociatiei isi face datoria cum trebuie, veti observa ca nu se mai fura, exista transparenta, cheltuielile se vor diminua sau vor fi cele reale si nu cele de fitze cum s-a mai scris pe forum, dar in schimb totul are un pret, de obicei pretul corect pe care proprietarii trebuie sa-l achite. Dvs. sunteti dispusi sa-l achitati?
Indiferent ca de asociatie se ocupa o persoana fizica sau o firma specializata, rolul decisiv pentru urmarirea si asigurarea respectarii legalitatii in administrarea materialelor si a fondurilor banesti ale asociatiei, percum si pentru consiliera asociatia in ceea ce priveste problemele financiare, ii revine cenzorului sau comisiei de cenzori. Dar nu cenzorul prevazut de Lg.230/2007, ci o persoana care are cunostinte in domeniile economic, financiar si/sau juridic.
Daca cenzorul ar avea cunostintele necesare si daca ar fi obligat sa dea socoteala pentru neindeplinirea obligatiilor legale, cred ca in asociatii nu am mai auzi de gestiune frauduloasa si delapidare. Daca cenzorul ar informa asociatia asupra eventualelor nereguli ce le depisteaza in urma verificarilor lunare, administratorul ar fi schimbat la timp, nu dupa delapidari de sute de milioane.
Compartimentele specializate in sprijinirea si indrumarea asociatiilor de proprietari din cadrul consiliilor locale ar trebui sa se implice mai mult si ar trebui chiar sa aplice si niste amenzi saociatiilor in cazul in care sesizarile proprietarilor sunt intemeiate. Ar mai intra astfel si bani la buget.