avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Distributie energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Distributie energie termica

Ca proprietar in cadrul unei asociatii de proprietar, ce lege imi da dreptul la incalzirea prin sistem centralizat, in ce conditii si in ce cazuri administratia de proprietari poate intrerupe alimentarea cu agent termic fara acordul meu.
Exista vreo lege care acorda asociatiei cu o majoritate de voturi dreptul de a inchide furnizarea energiei termice fara acordul tuturor proprietarilor, eventual cum se sanctioneaza.
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:09, 3 Aprilie 2012
Exista o lege nescrisa a bunului simt, care spune ca fiecare trebuie sa isi vada de treaba si sa hotarasca numai in ceea ce il priveste.

Oricum, dna elga50 ar trebui sa va spua ca trebuie respectata regula : daca un proprietar plateste un serviciu este normal ca acesta sa ii fie prestat. Numai pentru cei care sunt,, restanti'' este normala intreruperea utilitatilor.Asta, ca sa nu se inceapa harababura si sa faca toti ce doresc nerespectand nici o lege.
Serviciul de furnizare caldura nu este platit. Consumul este platit.
E o diferenta foarte mare.
Asa este numai consumul este platit, dar asa cum a subliniat "johnpescar", cand decizia de a opri distribuirea unui agent termic in sistem centralizat, se ia in baza solicitarilor unor restantieri, nu este normal ca ceilalti sa ramana in voia bunului plac a unui administrator platit inca cu un salariu f.bun.
Ar trebui sa existe un echilibru cel putin moral daca legiuitorul nu a gasit altfel de cuviinta.
Altfel pentru a suplini o lipsa de acest gen, ar trebui sa ne gandim la o solutie alternativa, dar nu sa fi pus in fata faptului implinit.
Solicitarea pe care am facut-o acum se refera la un caz concret, care nu se bazeaza pe o hotarare AG sau pe un ROI (care nu exista) si nici pe explicatiile unui presedinte care stie legile dupa ureche.
Raspunsul dvs. ar fi de ce i-am ales.
Este un bloc cu majoritate pensionari fara studii (nu stiu ce drepturi au), iar cei valizi cam 25% muncesc cu venituri pe masura, ceilalti stand pe ajutoare sociale.
Degeaba obtin 25% semnaturi, daca imi "dau in cap" ceilati.
@miki50

Legea nr. 51/2006 privind serviciilor comunitare de utilitati publice va da dreptul la a beneficia de serviciul de incalzire prin sistem centralizat.
Nu puteti fi privat de serviciul de incalzire. Nu e legal ca unii proprietari (chiar majoritari) sa hotarasca privarea dvs de caldura. Unii proprietari stau la ultimul etaj, sau pe coltul blocului, sau au copii mici si sunt mult mai afectati de oprirea caldurii decat cei care locuiesc intre etaje.

Ideal ar fi ca Instalatia blocului sa fie modernizata, autoamatizata, echilibrata hidraulic, astfel incat in anumite situatii/conditii sa se poata opri/diminua consumul de caldura pe parti din instalatie, dar fara a afecta financiar sau sub aspectul confortului termic, ceiilalti proprietari care doresc sa se incalzeasca. Corelat, ar trebuie sa apara si anumite corectii la stabilirea costurilor de incalzire (problema incalzirii indirecte dintre apartamente)
Astfel s-ar putea ajunge la o solutie de compromis intre cei care vor sa se incalzeasca si cei care vor sa faca economie.
Legea 51/2006 precum si legea 325/2006 imi da dreptul de a beneficia de agent termic, dar nici o lege nu specifica alta modalitate de a obliga o "administratie" sa-mi ingradeasca acest drept, decat pe cale judecatoreasca.
Asta era de fapt problema de fond.

Alte discuții în legătură

Caldura familistu familistu locuiesc intr-un bloc care are centrala pe gaz care asigura caldura si apa calda. am solicitat presedintelui sa dea drumul la caldura. a refuzat pe motiv ca ... (vezi toată discuția)
Divergente costuri incalzire sarar sarar Locuiesc intr-n bloc cu 88 apartamente. Deoarece la incalzirea centralizata au ramas numai 14 apartamente cei cu centrale individuale sunt revoltati de sumele ... (vezi toată discuția)
Debransare fortata lilinicula lilinicula Locuiesc intr-un bloc cu 2 scari 40 de apartamente. Am ramas numai 7 apartamente racordate la sistemul centralizat. Acum asociatia a adoptat cu majoritate de ... (vezi toată discuția)