avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Autoritate de lucru judecat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Autoritate de lucru judecat

buna ziua .intrebarea mea este daca se poate invoca in cel de-al doilea proces inceput intre aceleasi parti ,avand acelasi obiect si aceeasi cauza "autoritate de lucru judecat" intrucat instanta de apel s-a pronuntat pe un capat de cerere din cererea reconventionala ce-mi apartine ,favorabil obligandu-l pe acelasi reclamant si din cel de-al doilea proces inceput ,sa faca ceea ce de fapt cere el in cel din urma proces sa fac eu ,urmare unei conventii incheiate intre noi .Precizez ca s-a promovat numai din partea mea si recurs pe alte capete solutionate in apel eronat .In aceste conditii este sau nu decizia instantei de apel autoritate de lucru judecat pentru instanta de fond din cel de-al doilea proces inceput ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:09, 22 Aprilie 2012
in practica, de multe ori ma izbesc de faptul ca instantele considera hotararile definitive ca fiind fara urmari juridice pana a fi irevocabile.

de exemplu, chiar sapt trecuta o instanta mi'a refuzat pur si simplu legalizarea unei sentinte pe OUG 119 datorita faptului ca s-a introdus o cerere in anulare (deci nici macar nu mi'au pus mentiunea definitiva)

probabil ca este o mare frica de casare :)
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2012
vladfesan, utilizator
Daca se invoca autoritatea de lucru judecat si in speta instanta ar considera ca are incidenta, atunci solutia ar fi respingerea a celei de-a doua cauze. Care ar fi rationamentul pentru care s-ar admite aceasta exceptie, insa solutia ar fi suspendarea?
marian1973 a scris:


Autoritatea de lucru judecat presupune existenta triplei identitati (obiect, parti, cauza), iar hotararea pronuntata trebuie sa fie irevocabila..Nu este suficient ca hotararea sa fie definitiva.


Ma refeream sa fie definitiva pentru ca altfel se invoca alta exceptie.
Nu trebuie sa fie irevocabila, chiar daca suntem in civil.
Tripla identitate se subintelege ca trebuie sa existe insa in mod obligatoriu hotararea trebuie sa fie definitiva.
Sigur ca poate fi si irevocabila insa nu este obligatoriu.

Am invocat autoritatea de lucru judecat la 3 zile dupa ce s-a pronuntat instanta de apel, intr-o alta instanta.
Ma enerva acea instanta intrucat amanase de 3 ori pronuntarea si daca mai amana o singura data pronuntarea... nu mai puteam invoca autoritatea de lucru judecat in celalalt proces...
Si daca hotararea a fost data direct cu recurs, fara a fi prevazuta calea de atac a apelului?
In acest caz hotararea primei instante nu este nici macar definitiva
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2012
Carmen Chitu, Avocat
Aveti la art 377 pct. 1 Cpr. civ raspunsul.
Este definitiva si aceasta hotarare chiar daca nu este supusa apelului.

Alte discuții în legătură

Autoritate de lucru judecat MelindaB MelindaB Daca exista o actiune impotriva paratului ZZ inregistrata la Judecatoria 1 la data -X, ulterior se inregistreaza o alta actiune la o alta Judecatorie 2 la date ... (vezi toată discuția)
Excepția autoritãții de lucru judecat provizorie. soluția instanței în cazul admiterii excepției Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Potrivit art. 430, alin. (1) și alin. (4) Cod procedură civilă, ”[i]hotărârea judecătorească ce soluţionează, în tot sau în parte, fondul ... (vezi toată discuția)
Autoritatea lucrului judecat Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua, O decizie de eliberare din functie anulata prin hotarare judecatoreasca devenita irevocabila prin nerecurare se bucura de lucru judecat( potrivit ... (vezi toată discuția)