avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Autoritate de lucru judecat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Autoritate de lucru judecat

buna ziua .intrebarea mea este daca se poate invoca in cel de-al doilea proces inceput intre aceleasi parti ,avand acelasi obiect si aceeasi cauza "autoritate de lucru judecat" intrucat instanta de apel s-a pronuntat pe un capat de cerere din cererea reconventionala ce-mi apartine ,favorabil obligandu-l pe acelasi reclamant si din cel de-al doilea proces inceput ,sa faca ceea ce de fapt cere el in cel din urma proces sa fac eu ,urmare unei conventii incheiate intre noi .Precizez ca s-a promovat numai din partea mea si recurs pe alte capete solutionate in apel eronat .In aceste conditii este sau nu decizia instantei de apel autoritate de lucru judecat pentru instanta de fond din cel de-al doilea proces inceput ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:09, 22 Aprilie 2012
Hotararea data de instanta in apel este definitiva indiferent ca este atacata cu recurs sau nu, faptul ca o ataci cu recurs in termenul legal impiedica hotararea sa devina si irevocabila dar ea este in continuare definitiva. Acest lucru, daca aveti vreun dubiu, este sustinut si de faptul ca este suficient ca o hotarare sa fie definitiva pentru a putea fi pusa in executare, iar recursul, in principiu, nu este suspensiv de executare. Este adevarat insa ca in practica nimeni nu iti pune in executare o hotarare daca este declarat recurs, chiar daca legea prevede ca este suficient ca hotararea sa fie DEFINITIVA pentru a putea fi pusa in executare.
In speta intr-adevar se impunea ca sa se ridice exceptia autoritatii de lucru judecat in al doilea proces si sa se ceara instantei sa suspende cauza pana la solutionarea recursului pentru a evita pronuntarea de solutii contradictorii.
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2012
friendorfoe, utilizator
Saptamana trecuta o instanta de fond (Curte de Apel) s-a pronuntat pe exceptia autoritatii de lucru judecat si a admis-o, chiar daca hotararea nu este irevocabila, aceasta fiind supusa recursului. Asadar, colegii care au spus ca hotararea nu trebuie sa fie irevocabila, au dreptate. =D> =D>



@friendorfoe
Instanta investita cu a doua cauza va admite exceptia autoritatii de lucru judecat si va respinge cauza pe exceptie. Nu va suspenda cauza pana la solutionarea recursului, dat fiind ca nu are temei legal pentru suspendare.
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
art. 244 Cod procedura civila alin. 1 punctul 1 temei pt suspendare
este solutia cea mai sigura pentru a se evita pronuntarea de solutii contradictorii. Ceea ce spui tu nu poate fi corect deoarece exista riscul ca instanta de recurs sa caseze hotararea si sa trimita spre rejudecare iar atunci nu poate exista autoritate de lucru judecat pentru ca hotararea nu mai este definitiva si va avea loc din nou o judecata de catre instanta a carei hotarare a fost casata.
:-/friendorfoe a scris:

art. 244 Cod procedura civila alin. 1 punctul 1 temei pt suspendare
este solutia cea mai sigura pentru a se evita pronuntarea de solutii contradictorii. Ceea ce spui tu nu poate fi corect deoarece exista riscul ca instanta de recurs sa caseze hotararea si sa trimita spre rejudecare iar atunci nu poate exista autoritate de lucru judecat pentru ca hotararea nu mai este definitiva si va avea loc din nou o judecata de catre instanta a carei hotarare a fost casata.



Asa cum am scris mai sus, Curtea de Apel Timisoara s-a pronuntat intr-o speta identica pe "autoritate de lucru judecat", chiar daca hotararea este susceptibila de recurs.
Hotararea primei instante nu a fost nici macar redactata si Curtea s-a pronuntat pe autoritate de lucru judecat.
Fratilor....art.244 alin.1 pct.1 Cpc nu este temei pentru suspendare...
"...Instanta poate suspenda judecata:
1. cand dezlegarea pricinii atarna, in totul sau in parte, de existenta sau neexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati..."

Puteti sa-mi spuneti care este motivul prevazut de pct 1 pe care instanta poate sa-l retina pentru suspendarea cauzei?
Va spun eu cum cred ca se va intampla...Instanta s-a pronuntat pe exceptie si a admis-o. Dupa redactare si comunicare se va face recurs....intre timp se va comunica si "prima hotarare", care de asemenea va fi supusa recursului. La primul termen se va ridica exceptia de litispendenta si dosarele vor fi conexate. :-/ #-o :help:

Sau, varianta a II-a: Se va admite recursul, se va casa hotararea pronuntata pe "exceptie" si se va trimite cauza spre rejudecare....Intre timp se va solutiona si primul dosar, irevocabil ... dupa care se va putea invoca exceptia autoritatii de lucru judecat.:slap:
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2012
marian1973, utilizator
@marian1973

Sau, varianta III: Curtea de Apel a dat-o in bara. Mai gresesc si ei, ca oameni sunt. :)

Eu am scris tot ce am avut de scris pe pagina precedenta si stiu aceste aspecte pentru ca am fost in situatia in care partile potrivnice, dupa ce au pierdut, au facut si recurs si au introdus si noi cereri de chemare in judecata. La mine instantele au suspendat.

Ceea ce am folosit eu in instanta a fost opinia doamnei Mihaela Tabarca din urmatoarele doua volume: Exceptiile procesuale in procesul civil, Editia a II-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2006, p. 348, si Drept procesual civil, vol. I, Editura Universul Juridic, 2005, p. 707.
Ultima modificare: Duminică, 22 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritate de lucru judecat MelindaB MelindaB Daca exista o actiune impotriva paratului ZZ inregistrata la Judecatoria 1 la data -X, ulterior se inregistreaza o alta actiune la o alta Judecatorie 2 la date ... (vezi toată discuția)
Excepția autoritãții de lucru judecat provizorie. soluția instanței în cazul admiterii excepției Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Potrivit art. 430, alin. (1) și alin. (4) Cod procedură civilă, ”[i]hotărârea judecătorească ce soluţionează, în tot sau în parte, fondul ... (vezi toată discuția)
Autoritatea lucrului judecat Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua, O decizie de eliberare din functie anulata prin hotarare judecatoreasca devenita irevocabila prin nerecurare se bucura de lucru judecat( potrivit ... (vezi toată discuția)