albertokurtyan a scris:
Proprietarul nu foloseste liftul ci chiriasul foloseste liftul.
A cere proprietarului sa plateasca reparatiile este ca si cum i-ai cere sa iti plateasca consumul de apa calda si sa iti spele aragazul pe care l-ai murdarit.
Alberto Kurtyan
Exemplele sunt ... pe-alaturea cu drumul.
Chiriasul plateste consumul de apa calda, dar reparatia instalatiei pe care curge apa (calda sau nu) sunt in sarcina proprietarului. Altminteri, mergand pe "logica" asta, proprietarul ar putea sa-mi inchirieze o locuinta fara instalatii de apa...doar pentru ca plata consumului de apa e in sarcina chiriasului. Oare!? Ar mai servi ea locuirii? Poate doar a puricilor de pe cainele de apartament (sa ma "ierte" admin ca i-am "furat" expresia de pe blog).
Chiriasul spala aragazul, dar daca aragazul e lucru inchiriat si cuptorul lui nu mai functioneaza din pricina vechimii sau din alte cauze (fara culpa din partea chiriasului) astfel incat nu mai e bun de gatit ci de ... instalat in el closca cu pui, atunci proprietarul trebuie sa-l repare pentru ca el este "DATOR, prin insasi natura contractului si fara sa fie trebuinta de vreo stipulatie speciala: de a-l mentine IN STARE DE A SERVI la intrebuintarea pentru care a fost inchiriat" (art. 1420 c. civ). - adicatelea, l-am inchiriat ca sa gatesc si nu ca sa cloceasca oua.
Atentie! In cazul de fata nu a fost inchiriat liftul ori casa liftului, ci un apartament (intr-un bloc turn) pentru care liftul serveste bunei lui intrebuintari.
Prin cheltuielile folosintei eu inteleg aici, spre pilda, energia pe care liftul o consuma ca sa functioneze, ca sa ma urce la etajul la care stau, ori plata femeii de serviciu care ii sterge clanta usii ca sa nu-mi ramana mie mana lipita de jegul de pe el, etc. dar nu inteleg prin asta reparatiile /degradarile povenite din uzul normal (al partilor comune cladirii) sau din cauza vechimii ori a unei forte majore pentru ca "LocatArul nu e raspunzator de pierderea sau deteriorarea provenita din cauza vechimii sau a unei forte majore" (art 1431 c. civ).
Am facut referire la textele din c. civ. desi aproape ca nu mai era nevoie fata de dispozitiile speciale din Legea locuintei citate mai sus de Liviu Bordas.