Fiul meu major și elev la liceu a participat la un majorat. Până la acel moment consumase alcool puțin dar nu și-a supravegheat paharul.De la o anumită oră nu-și mai amintește nimic. După pierderea lucidității a început să bea foarte mult dar la final a plecat acasă pe picioarele lui cu niște colegi. Pe drum a început să delireze, să fie violent și să aibă perioade de panică. L-am dus la spital unde la examenul toxicologic s-a constatat consumul de amfetamine. Cei de la urgențe au informat poliția. El susține că nu a mai consumat droguri niciodată și până acum înclin să-l cred. Am presupus că cineva i-a pus drogul în pahar să-și bată joc de el. De atunci au trecut 3 săptămâni și atât eu cât și soția mea am optat să nu facem plângere la poliție - pentru a nu ajunge din victime niște ostracizați social. Totuși ne este frică să nu fie acuzat penal. Care ar fi implicațiile legale pentru fiul meu.
Art. 191. - (1) In cazul savarsirii infractiunilor prevazute la art. 4, procurorul dispune, in termen de 24 de ore de la inceperea urmaririi penale, evaluarea consumatorului de catre centrul de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, in scopul includerii acestuia in circuitul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.
(2) Dupa primirea raportului de evaluare, intocmit de centrul de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, in baza expertizei medico-legale in termen de 5 zile, procurorul dispune, cu acordul invinuitului sau inculpatului, includerea acestuia in programul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.
(3) Daca impotriva invinuitului sau inculpatului s-a luat masura arestarii preventive, aceasta poate fi revocata sau inlocuita cu alta masura preventiva.
(4) In toate cazurile, urmarirea penala este continuata potrivit dispozitiilor Codului de procedura penala.
Art. 192. - (1) Daca, pana in momentul pronuntarii hotararii, inculpatul respecta protocolul programului integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri, instanta de judecata poate sa nu aplice nici o pedeapsa acestuia sau sa amane aplicarea pedepsei.
(2) In cazul in care amana aplicarea pedepsei, instanta stabileste in cuprinsul hotararii data la care urmeaza sa se pronunte asupra pedepsei, interval de timp care nu poate fi mai mare de 2 ani, corelat cu durata programului integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.
(3) Intervalul de timp dintre momentul pronuntarii hotararii si data stabilita de instanta, potrivit alin. (2), constituie perioada de proba pentru inculpat.
(4) Pentru invinuitul sau inculpatul care refuza includerea intr-un program integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri, se aplica dispozitiile Codului penal si ale Codului de procedura penala.
(5) Daca in perioada de proba inculpatul a respectat programul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri, instanta poate sa nu aplice nici o pedeapsa.
(6) Daca inculpatul nu respecta programul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri, instanta poate sa amane inca o data aplicarea pedepsei, pentru acelasi termen, si reincluderea in circuitul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri sau sa aplice pedeapsa prevazuta de lege .
Daca Dingo are dreptate nu este victima in sensul descris de dvs.
Faptul ca a consumat substante interzise cu voia lui nu inseamna neaparat ca va ajunge la inchisoare.A avut noroc ca nu a comis vreo talharie sau vreo alta infractiune...
Ar fi recomandabil sa ii angajati avocat pentru a fi aparat coespunzator si a se verifica temeinic si stiintific teza sustinuta de el.
Avocatul poate lua legatura cu experti si sa se informeze exact.
Daca sustine aberatii va enerva procurorul si isi va complica existenta.
1) Nu sunt jurist de profesie ci cadru medical dar din cate stiu eu consumul de droguri nu este pedepsit de lege, doar detinerea si alte operatiuni cu substante din anexa LG 143/2000 deci din punct de vedere legal nu are de ce sa-si faca griji. Cel mult i se va solicita sa declare sursa sau va fi introdus intr-o baza de date cu consumatori.
2) Dpdv stiintific: multe droguri se descompun in metaboliti similari in organism. ,, Amfetamine'' este o incadrare destul de vaga. In Romania putine persoane consuma amfetamina ca atare. Derivati de amfetamina se regasesc in multe preparate ,,etnobotanice'' si in drogul numit popular ,, ecstasy''. Tin sa-l contrazic pe utilizatorul Dingo si sa afirm ca toate acestea au o absorbtie orala buna.
3) Nici eu nu cred povestea fiului dvs. , e normal sa va ingrijorati dar totusi nu exagerati.Totodata e normal ca lui sa ii fie rusine sa recunoasca. Foarte multi adolescenti au incercat macar o data sa consume asa ceva. si cred ca asta i-a fost invatatura de minte. Daca ar fi fost consumator cronic cred ca ar fi avut un control mai bun si nu ar fi exagerat cu doza ca in cazul descris. Daca imi puteti enunta exact substanta din buletinul de analiza de la spital va pot da un raspuns mai concret.
Consumul ca atare nu este , intr-adevar, pedepsit, insa detinerea de droguri de risc pentru consum propriu este.E drept ca nu este cazul aici, dar acest lucru nu inseamna ca baiatul nu ar putea sa fie plimbat pe la organele de urmarire penala , pentru ca acestia sunt interesati sa afle cat mai multe despre potentialii vanzatori de stupefiante, sa descopere retele de traficanti, etc.
Consumul nu a mai fost inclus in lege, tocmai in ideea de a lasa posibilitatea consumatorilor sa mearga in centrele specializate pentru a se trata, de buna voie si fara teama de a fi arestati .
Poate ca a fost intr-adevar la primul consum, efectuat in cadrul anturajului in care se afla . Dar nu este de trecut cu vederea, fiindca nu este ca si cum fiul userului ar fi consumat alcool peste masura, ci este vorba despre droguri.
Trafic de droguri
oana1707
Buna ziua! Iubitul meu este acuzat de trafic de droguri (marijuana; cumpara de altcineva si a vindea cantitati mici pana in cateva grame).Noi am rupt legatura ... (vezi toată discuția)