Fratele refuza participarea la partajarea succesorala - deoarece nu doreste aceasta partajare. El are casa si teren in aceeasi localitate cu parintii defuncti, tot el fiind cel care s-a ocupat de administrarea terenului inainte de decesul acestora (fost viceprimar).
In speta, suntem 3 frati din care 1 sora decedata (copiii surorii accepta dialogul, dar nici ei nu raspund la convocarile concrete in fata juristului facute de mine, ceeace duce continuu la amanarea deschiderii succesiunii.
Inteleg ca, numai urmare intelegerii noastre in fata Consilierului Primariei comunei (punerii in acord asupra bunurilor - casa si teren) se va putea proceda de catre primarie la eliberarea certificatului de mostenitor.
Ultimul parinte a decedat in octombrie 2010 si de atunci incerc negocieri fara rezultatul scontat - aducerea fratelui si a nepotilor in fata functionarului/ notarului si incheierea actului.
Intrebare:
Cum ar trebui sa procedez nai departe? Daca doar eu depun o cerere de deschidere a succesiunii, e posibil sa fie luata in considerare?
Eu nu posed decat Actul de deces al mamei, cel al tatalui si actele de proprietate se afla la fratele meu.
1.certificatul de mostenitor il obtineti de la notarul din raza locuintei parintilor (acolo probabil au si decedat si au majoritatea bunurilor dobandite in timpul vietii)
2. puteti obtine un duplicat daca va trebuie, dar puteti solicita o simpla copie xerox de la serviciul stare civila de la primarie
De la Primarie puteti obtine istoricul de rol fiscal, copie registru agricol sau alte acte de propriatate, duplicat dupa certificatul de deces al tatalui d-vs. Cu aceste acte,
pentru a vi se stabili calitatea de mostenitor si pentru a se face partajul succesoral, trebuie sa porniti proces impotriva fratelui si copiilor surorii d-vs.
buna ziua.imi permit sa dau si eu citeva sfaturi,desi nu sint in domeniu,dar am expierenta trecerii,de curind prin asemenea situatie.
1.mergeti la judecatoria de domiciliu al decedatului si deschideti proces civil de iesire din indiviziune unde ii chemati in instanta pe fratele si nepotii de sora decedata ca piriti.anexati toate copiile de acte ce le detineti(certificat deces,acte de proprietate a mostenii lasate de defunct,acte de identitate,etc.)
2. pina la primul termen incercati impartirea mostenirii pe cale amiabila la un mediator,unde sa va intocmi un act de mediere pe care il veti prezenta instantei de judecata astfel veti fi scutit de taxa judiciara.
3.pe parcursul judecarii dosarului,instanta o sa va ceara sa prezentati si alte acte,dindu-va un nou termen.
4.daca va tine punga angajati un avocat care va va asista cu toti pasii care trebuie sa-i faceti si care sa va reprezinte in instanta(in acest caz renuntati la mediator).
Succes!
4.daca va tine punga angajati un avocat care va va asista cu toti pasii care trebuie sa-i faceti si care sa va reprezinte in instanta(in acest caz renuntati la mediator).
Succes!
Care ar fi logica sa renunte la mediator in cazul in care angajeaza un avocat? Avocatul nu e compatibil cu mediatorul? Nu inteleg rationamentul.
ba da sint compatibili,chiar cunosc cazuri cind avocatul unei parti a prezentat instantei actul de mediere dintre partile implicate in partajul succesoral, iesire din indiviziune ; dar intrebarile care se pun sint :
1.daca partile sint de rea credinta, cum se vor intelege in fata mediatorului sa-si imparta mostenirea?ori insasi faptul ca prezinta instantei actul de mediere cu orice fel de rezultat conteaza la scutirea de taxa judiciara?
2.daca deja isi angajeaza un reprezentant juridic, ce rost ar avea un al doilea?
V-am mai spus nu sint specialista in domeniu, vb.din expierenta traita ; daca dvs.ca specialist puteti da sfaturi mai indreptatite legal, facetile.
Inca o data succes!
Deschidere mostenire
LUMITM
Ar trebui sa deschidem succesiunea in urma decesului bunicii mele, suntem 5 mostenitori dintre care 4 doresc deschiderea succesiunii iar unul dintre cei cinci ... (vezi toată discuția)