avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort - rec. avans credit + partaj rate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort - rec. avans credit + partaj rate

Pb. este urmatoarea - casatorita fiind, am dat un avans pt. un apartament (20% = aprox. 13 mii de euro) cumparat prin credit imobiliar de un prieten al sotului, in urma cu doi ani. Intre timp, sotul a platit ratele la apartament pe numele respectivului. Acum, sotul doreste sa preia ratele, printr-un act de vanzare-cumparare si un nou credit, pe numele lui.

Intrebarea este - ce garantie pot avea ca imi voi recupera banii (avansul) in caz de divort? Cum anume tb. facute actele pt. a avea aceasta garantie?

Ce se va intampla la partaj cu ratele in caz de divort?
Se pot face acte de vanzare/cumparare intre soti?
Cel mai recent răspuns: alexa_13 , utilizator 11:00, 11 Mai 2012
Divortati amiabil intai ( ca sa vedeti si cu custodia cum ramane ) ,apoi faceti partajul cotei de 20% , cedati lui ( viitorului fost sot ) contra sumei de X pe care eventual o va plati alta data .. la un termen asupra caruia sa va intelegeti.
Fiind divortati, puteti intocmi si acte de imprumut cu fostul sot.

Puteti acum ca soti sa iesiti din indiviziune fata de prieten, sa va " plateasca suma ", iar sotul sa recunoasca printr-o declaratie separata ca ii va folosi in interes propriu, veti avea astfel un drept de creanta pt jumatate din suma. asta e mai riscant, ca tot la judecata ajungeti, dar aveti hartie.

Sa iesiti din indiviziune si prietenul sa va "ramana dator" e cam incomod pt ca n-o sa-l puteti executa silit, moraliceste vb

sub nicio forma dupa vanzare sa dati declaratie ca ati primit banii.


daca nu vreti sa divortati acum, va puteti alege un alt regim matrimonial, se incheie o conventie la notar, se face partajul bunurilor comune, apoi sotul va putea cumpara in nume propriu cei 80 % ai prietenului.

multumesc pt. raspunsurile detaliate.
nu am inteles ce inseamna "alt regim matrimonial" - adica se poate face partajul la notar, inainte de a se depune actele/pronunta decizia de divort, doar in baza unei conventii?
Un notar va poate explica mai bine, toate actele se fac la el.

Modificarea regimului matrimonial in timpul casatoriei se realizeaza prin incheierea a doua acte juridice :
- actul de lichidare – care consfinteste finalul vechiului regim matrimonial ( partajul)
- conventia matrimoniala – care consfinteste inceputul noului regim matrimonial ( al separatiei de bunuri in cazul dvs. ).


Odata cu incheierea actului de lichidare si a conventiei matrimoniale, notarul public are obligatia, conform prevederilor art. 334 NCC de a comunica un exemplar al acestora catre urmatoarele registre:
- registrul national notarial
- registrul actelor de casatorie tinut la oficiul de stare civila de la locul incheierii casatoriei
- orice alte registre de publicitate

[ link extern ]



In cadrul regimului separatiei de bunuri fiecare sot este proprietarul bunurilor dobandite inaintea casatoriei si al bunurilor dobandite in nume propriu in timpul casatoriei (art. 360 din noul Cod civil).

La incheierea conventiei matrimoniale de adoptare a regimului separatiei de bunuri, notarul trebuie sa intocmeasca un inventar al bunurilor mobile proprii ale fiecarui sot (art. 361 alin. (1) din noul Cod civil). Un asemenea inventar se poate intocmi si dupa adoptarea regimului pentru bunurile dobandite ulterior incheierii conventiei matrimoniale (art. 361 alin. (2) din noul Cod civil).

In lipsa inventarului se prezuma ca bunul mobil apartine sotului posesor, pana la proba contrarie (art. 361 alin. (4) din noul Cod civil).
Pentru opozabilitate fata de terti inventarul este supus acelorasi conditii de publicitate ca si conventia matrimoniala (art. 361 alin. (3) din noul Cod civil).

In acest regim, niciunul din soti nu poate fi tinut de obligatiile asumate de celalalt sot, cu exceptia celor pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor (art. 364 din noul Cod civil).

[ link extern ]
Avocatii pot explica mai bine decat notarii.
Notarii va spun doar anumite lucruri.
In plus, la incheierea oricarui act juridic in fata notarului aveti dreptul de a fi asistata de avocat.
La o prima vedere poate ca nu pare un lucru important ceea ce semnati insa daca semnati ca primarul, ulterior nu mai aveti ce sa faceti ca sa schimbati ceva.
Mergeti la un notar insotita sau nu de avocat! Notarul este cel competent in a incheia conventiile matrimoniale, alegeti regimul ce va protejeaza cel mai Bine. Trebuie sa stiti ca aceasta conventie se poate incheia atat de persoanele casatorite inainte de NCC cat si cele care se casatoresc incepand cu 1oct 2011, insa pentru schimbarea regimului matrimonial si incheierea unei noi conventii trebuie sa treaca cel Putin un an de la casatorie.

Alte discuții în legătură

Daca sunt cãsãtoritã, pot cumpãra o locuințã doar pe numele meu? ce taxe trebuie achitate la cumpararea unei locuinte? Florina18 Florina18 Buna ziua, As vrea sa știu daca unul din soți poate cumpăra un apartament doar pe numele lui si in ce condiții? Întreb asta deoarece unul ... (vezi toată discuția)
apartament dobândit înaintea căsătoriei. o convenție matrimonială mă ajută să nu-i pierd valoarea dacă îl voi vinde și vom cumpăra altul, după căsătorie? Nustiucine Nustiucine Salutare. As dori sa stiu raspunsul la cateva intrebari legate de conventia matrimoniala deoarece anul acesta ma voi casatori. Momentan am un apartament pe ... (vezi toată discuția)
Regimul comunitatii conventionale irinaa88 irinaa88 Iubitul meu a cumparat luna trecuta un apartament cu creditul prima casa(creditul facut doar pe numele lui).eu sunt trecuta ca si coplatitor.. Peste putin timp ... (vezi toată discuția)