avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort - rec. avans credit + partaj rate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort - rec. avans credit + partaj rate

Pb. este urmatoarea - casatorita fiind, am dat un avans pt. un apartament (20% = aprox. 13 mii de euro) cumparat prin credit imobiliar de un prieten al sotului, in urma cu doi ani. Intre timp, sotul a platit ratele la apartament pe numele respectivului. Acum, sotul doreste sa preia ratele, printr-un act de vanzare-cumparare si un nou credit, pe numele lui.

Intrebarea este - ce garantie pot avea ca imi voi recupera banii (avansul) in caz de divort? Cum anume tb. facute actele pt. a avea aceasta garantie?

Ce se va intampla la partaj cu ratele in caz de divort?
Se pot face acte de vanzare/cumparare intre soti?
Cel mai recent răspuns: alexa_13 , utilizator 11:00, 11 Mai 2012
Am inteles. Ideea este ca nu doresc drepturi asupra casei, ci doar recunoasterea contributiei, si, implicit, posibilitatea de recuperare a banilor (avansului) in caz de divort. Asta doream sa stiu, daca declaratia sotului, sau vreun alt tip de act/declaratie poate oferi o garantie pt. mine in sensul acesta. Multumesc pt. raspuns
Daca aceasta casa ramane dintr-un motiv sau altul in proprietatea prietenului cu asta trebuie sa va judecati, ori cine va recunoaste contributia, cum dovediti ca i-ati dat banii, apoi in ce conditii i-ati dat, cand sa ii dea inapoi, apoi se pune problema si prescriptiei. E complicat.
Sa dovediti ca e o simulatie.. e destul de greu daca nu exista un act secret ( in care sa fie scrisa intelegerea) si daca partile nu recunosc.

Asta e sansa.. sa nu divortati deocamdata, sa apucati sa cumparati casa.
Ufff...da, e f. complicat.
Deci, inteleg ca daca merg inainte pe vanzare catre prieten a celor 20%( in acte, fara bani jos), apoi vanzare dinspre acesta catre sot, respectiv contractare credit pt. apartament de catre sot, pot cere, la momentul cumpararii, o declaratie data de acesta (sot) la notar.
Declaratia ar stipula, teoretic, contributia mea la cumpararea apartamentului, ca si cum as da banii acum.
Prin urmare, la divort, as putea renunta la orice alt drept asupra casei si as putea pretinde doar suma respectiva (avansul), in baza declaratiei respective? (Asta presupanand ca s-au efectuat pasii de mai sus)
Sper ca nu sunt f. pisaloaga, insa vreau sa-mi clarific acest aspect pt. ca la mijloc ar fi o miza mult mai importanta pt. mine cu care sunt presata (custodia copilului).
dvs aveti in acte 20 % din apartament ? sau ce anume aveti de vandut catre prieten ?
exact. cand s-a cumparat apartamentul, prin credit contractat de catre prietenul sotului, eu am contribuit cu avansul de 20%.

Alte discuții în legătură

Daca sunt cãsãtoritã, pot cumpãra o locuințã doar pe numele meu? ce taxe trebuie achitate la cumpararea unei locuinte? Florina18 Florina18 Buna ziua, As vrea sa știu daca unul din soți poate cumpăra un apartament doar pe numele lui si in ce condiții? Întreb asta deoarece unul ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui imobil dobandit in timpul casatoriei Radu Aura Radu Aura Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pt urmatoarea situatie. Daca in timpul casatoriei se achizitioneaza un imobil, pe actul de vanzare cumparare( pe actul de ... (vezi toată discuția)
apartament dobândit înaintea căsătoriei. o convenție matrimonială mă ajută să nu-i pierd valoarea dacă îl voi vinde și vom cumpăra altul, după căsătorie? Nustiucine Nustiucine Salutare. As dori sa stiu raspunsul la cateva intrebari legate de conventia matrimoniala deoarece anul acesta ma voi casatori. Momentan am un apartament pe ... (vezi toată discuția)