avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort - rec. avans credit + partaj rate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort - rec. avans credit + partaj rate

Pb. este urmatoarea - casatorita fiind, am dat un avans pt. un apartament (20% = aprox. 13 mii de euro) cumparat prin credit imobiliar de un prieten al sotului, in urma cu doi ani. Intre timp, sotul a platit ratele la apartament pe numele respectivului. Acum, sotul doreste sa preia ratele, printr-un act de vanzare-cumparare si un nou credit, pe numele lui.

Intrebarea este - ce garantie pot avea ca imi voi recupera banii (avansul) in caz de divort? Cum anume tb. facute actele pt. a avea aceasta garantie?

Ce se va intampla la partaj cu ratele in caz de divort?
Se pot face acte de vanzare/cumparare intre soti?
Cel mai recent răspuns: alexa_13 , utilizator 11:00, 11 Mai 2012
Da, foarte utila precizarea cu trecerea a cel putin un an de la incheierea casatoriei.

Sfatul meu este sa incheiati o conventie numai in cunostiinta de cauza dupa ce veti analiza toate efectele juridice si le veti intelege pe deplin.
Adica asa cum a zis si Joha mai sus, sa fiti perfect informata care conventie va convine cel mai mult din punct de vedere juridic.
De asemenea, sotul se poate si el informa consultand un avocat si sa mearga la notar incercand sa va convinga care act juridic ar fi mai bun...
Notarul autentifica conventia insa pana sa ajungeti la notar pentru a semna este necesar sa stiti exact daca va ajuta sau nu o astfel de conventie pentru a va putea apara drepturile si interesele cat mai bine.
Notarul va face o informare formala deoarece el nu ajuta nici o parte dupa cum ar reiesi din prevederile legale.
Poate exista insa si posibilitatea ca notarul sa simpatizeze una din parti si sa o ajute mai mult decat pe cealalta, dand sfaturi... chiar la partea pe care nu o simpatizeaza...in afara de partea pe care o simpatizeaza...
Notarul nu poate simpatiza cu una din parti in aplicarea legii....
El ia act de vointa impartilor, de intelegerea acestora si vegheaza la respectarea normelor legale.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
As mai avea o intrebare - daca in contractul de vanzare - cumparare in care eu apar cu procentul de 20% co-proprietar, iar prietenul sotului apare cu 80% co-p, eu apar ca necasatorita (eram casatorita deja dar a fost un artificiu pt. banca, sa-i spunem, pt. a putea fi luat creditul), se considera fals in declaratii? In cazul asta mai intra la partaj acel 20%?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca sunt cãsãtoritã, pot cumpãra o locuințã doar pe numele meu? ce taxe trebuie achitate la cumpararea unei locuinte? Florina18 Florina18 Buna ziua, As vrea sa știu daca unul din soți poate cumpăra un apartament doar pe numele lui si in ce condiții? Întreb asta deoarece unul ... (vezi toată discuția)
apartament dobândit înaintea căsătoriei. o convenție matrimonială mă ajută să nu-i pierd valoarea dacă îl voi vinde și vom cumpăra altul, după căsătorie? Nustiucine Nustiucine Salutare. As dori sa stiu raspunsul la cateva intrebari legate de conventia matrimoniala deoarece anul acesta ma voi casatori. Momentan am un apartament pe ... (vezi toată discuția)
Regimul comunitatii conventionale irinaa88 irinaa88 Iubitul meu a cumparat luna trecuta un apartament cu creditul prima casa(creditul facut doar pe numele lui).eu sunt trecuta ca si coplatitor.. Peste putin timp ... (vezi toată discuția)