avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Preºedinte nou în Asociaþie de Proprietari veche
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Preºedinte nou în Asociaþie de Proprietari veche

Buna ziua.

Se implinesc aproape 2 luni de cand am acceptat functia de presedinte al blocului in care locuiesc (2 scari x 72 ap.) si am incercat sa ma familiarizez cu legislatia in vigoare, reglementari si atributii fara de care nu pot “conduce si gestiona” o masa de oameni carora (in mare parte) nu prea le pasa nici de drepturile si nici de obligatiile ce le revin in calitate de propietari.
In tot acest timp am studiat documentele puse la dispozitia noastra in prima pagina a acestei sectiuni si va transmit toata aprecierea mea pentru extraordinara munca pe care ati depus-o pentru buna informare a noastra. :bow: Daca nu aveam acele informatii, lista mea de intrebari ar fi cuprins cel putin 2 pagini.

Administrarea imobilului este realizata de o firma de profil de cca. 6 ani care are casier propriu angajat. Reprezentantul firmei (administratorul) a indeplinit, practic, atat functia de administrator cat si cea de presedinte pentru ca cei doi presedinti care s-au perindat de cand administreaza el imobilul nu faceau decat sa semneze acte pe care nici nu le-au verificat vreodata. Actele asociatiei au stat si sunt inca la administratorul pe care-l tratez cu un respect diminuat de la o zi la alta pentru ca orice document ii cer, pretinde ca nu are sau imi ofera copii xerox care nu au nici-o relevanta oficiala.

Dat fiind ca observ mai multe nereguli de la o zi la alta, va solicit sprijinul in situatiile de mai jos:
1. este adevarat ca toate documentele de constituire/carti imobil/cartea tehnica/rapoartele financiar contabile/extrasele de cont si altele asemenea care sunt ale asociatiei trebuie sa stea in arhiva asociatiei/la presedinte/comitet executiv?
2. in conditiile in care nu obtin documentele de consituire, cartea tehnica a imobilului, etc. (asociatia s-a constituit pe vechea lege 114) este posibil sa le reconstitui? Ce presupune acest lucru? Unde ma pot adresa?
3. cartile de imobil sunt si ele ratacite, nu se stie....pot completa altele noi avand in vedere ca s-au schimbat multi dintre propietari?
4. in listele de plata lunare exista sume care sunt deja prescrise. Putem decide (legal), comitetul, sa anulam acele sume pentru care nu consider ca este cazul sa-i mai chemam in judecata pentru a pierde si timp si bani avand in vedere prescrierea lor? Nu vad de ce ar trebui sa mai fie evidentiate in lista. Gresesc?
5. daca nu exista act aditional (nici macar in vreun PV al AG nu se mentioneaza) de majorare a tarifului perceput de administrator, facturile emise de el cu o suma diferita fata e contract sunt ilegale? Admin. imi spune ca exista da nu stie pe unde este...
6. nu exista nici contract de servicii de curatenie si acesta a facturat pana in luna martie (nu stiu de cand, din ce an/luna) servicii de curatenie care includeau salariul femeii de servici (angajata a lui) si cele necesare curateniei. Este ilegal, nu? Eu nu am ce sa reziliez acum pentru ca am angajat femeie de serviciu pe asociatie prin decizia AG. Admin. imi spune sa reziliez un contract imaginar :O
Intentia mea este colaborez in buna pace cu administratorul dar simt ca este deranjat de nevoia mea de ordine si implicare in a face ceea ce am fost pusa sa fac. Nepasarea celorlalti presedinti i-au permis sa faca diverse si simt ca ma percepe ca pe un ghimpe. Problema mea este sa fie totul in ordine si in conditiile in care sunt trasa de maneca de vreun propietar (sau de autoritati) sa pot spune cu fruntea sus ca lucrurile sunt in regula si imi asum responsabilitatea. Deocamdata n-am toate instrumentele de lucru dar cand le voi avea am sa dispun impreuna cu comitetul, un control financiar serios.

Desi mai am cateva intrebari si nelamuriri prefer sa le rezolv pe rand si va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs. care sper sa aiba o trimitere la textele de lege acolo unde este cazul.
Cu permisiunea moderatorilor, voi continua aceasta discutie pentru intrebarile la care mai caut raspunsuri.
Multumesc!
L.C.
Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2012
Laura Ciobeica, moderator
Va multumesc, am inteles necesitatea si circuitul acestor dispozitii de plata.
La noi lucrurile stateau astfel:
- administrator angajat prin contract ca firma
- casier (angajatul firmei de administrare) a carui semnatura apare exclusiv pe chitantele eliberate pentru plata intretinerii, fondurilor, etc.
- orice alte documente contabile contin doar semnatura acestui administrator si stampila pe care scrie "Administrator FXC -numarul blocului-", deci nu stampila firmei lui de administrare.
- semnatura presedintei comisiei de cenzori apare exclusiv pe listele de plata.

Toata fosta comisie de cenzori (3 membri) si fostul comitet (3 membri) au ridicat din umeri cand au aflat de aceste "imprumuturi".

In conditiile in care conducerea asociatiei nu stia nimic si DP/DI sunt semnate doar de administrator in caseta in care trebuia sa semneze de fapt casierul si la "dat" si la "luat" nu este normal sa existe semne de intrebare?

Pentru ca la AG ce se va organiza in ianuarie vom discuta acest aspect inclusiv faptul ca in gestiunea asociatiei exista scriptic un sold de 31.000 lei nejustificati in nicun fel, fapt rezultat din analiza financiar contabila a noului cenzor si a situatiei activ/pasiv intocmita pentru prima data de noul administrator la preluarea in administrare a aociatiei, doresc sa stiu cum pun problema eventualelor masuri ce pot fi intreprinse pentru a elucida aceste aspecte. (Fostul administrator nu a intocmit niciodata activ/pasiv).
Pot spune oamenilor aceste lucruri dar tot mie imi revine sarcina de a oferi solutii ce se vor supune la vot.
Este in regula cum s-a procedat? Cum ma sfatuiti sa abordez situatia in cazul acesta?
Laura Ciobeica
Pana la adunarea generala trebuie sa se lamureasca presedintele, membrii comitetului si cenzorii de intreaga situatie.
La adunarea generala presedintele prezinta un raport intocmit impreuna cu membrii comitetului executiv, raport in care prezinta si problemele de care aminteati mai sus. Apoi cenzorul prezinta un raport cu cifre si situatii financiare. Avand in vedere cele doua rapoarte prezentate, se poate discuta pe marginea lor sau mai bine se prezinta tot de catre presedinte un plan de masuri care sa vizeze remedierea deficientelor constatate si bugetul de venituri si cheltuieli.
In planul de masuri presedintele trebuie sa propuna masuri concrete dar numai acelea care tin de competenta adunari generale si nu orice. Ca sa dau un exemplu: nu se pune in discutia adunarii generale pentru a hotara aceasta daca se schimba administratorul sau orice angajat al asociatiei. Acestea sunt de competenta comitetului executiv si nu a adunarii generale.
Nu cereti participantilor la adunarea generala sa gandeasca atunci, pe loc, ce masuri sa luati. Propuneti-le dumneavoastra masurile si adunarea le poate discuta, se poiat dezbate si-apoi se pune la vot fiecare masura si se consemneaza in procesul verbal ca hotarare a adunarii generale.

:) Chiar asta incerc sa fac, sa ma lamuresc asupra aspectelor si sa propun solutii in vederea solutionarii situatiilor descoperite dupa plecarea fostului administrator inca din iunie, in urma analizarii actelor contabile.

Am reusit sa inteleg importanta si modul de utilizare al dispozitiilor de plata/incasare si am gasit si prevederea legala care fac referire la aceste aspecte.
www.avocatnet.ro/content/for...
Ca sa dau un exemplu: nu se pune in discutia adunarii generale pentru a hotara aceasta daca se schimba administratorul sau orice angajat al asociatiei. Acestea sunt de competenta comitetului executiv si nu a adunarii generale.

Pentru ca ati mentionat acest aspect, am nevoie de o lamurire: va trebui sa decidem prelungirea contractului pe perioada nedeterminata cu actualul administrator si majorarea tarifului conform acordului initial (daca bugetul de venituri si cheltuieli va permite).
Presedintele poate (sau intreg comitetul?) sa prelungeasca durata contractului cu administratorul si in AG sa se discute si sa se supuna la vot, in functie de BVC, doar majorarea tarifului de administrare?
Va multumesc.
L.C.



Comitetul executiv sa discute cu administratorul in privinta salarizarii, acum, inainte de adunarea generala.
In adunarea generala se prezinta bugetul de venituri si cheltuieli. O pozitie distincta in acest buget o reprezinta "cheltuielile cu personalul". Aici cuprindeti toate indemnizatiile, salariile... inclusiv cheltuiala cu administratorul persoana fizica sau juridica.
Daca, pe total, sunt aceleasi cheltuieli ca si in anul 2012, aduceti al cunostinta adunarii generale si nu cred sa aveti probleme cand puneti la vot.
Daca aceste cheltuieli de personal necesare in anul urmator, sunt mai mari decat in 2012, explicati adunarii generale ca majorarea acestor cheltuieli este necesara pentru cresterea salariului administratorului... Se pot declansa discutii, dezbateri, intrebari, nemultumiri... In aceasta faza este bine sa fie si administratorul de fata si i se poate da cuvantul sa-i convinga pe proprietari ca el munceste, rezolva, alearga... iar, in final daca proprietarii inca nu sunt convinsi, administratorul sa anunte ca in aceste conditii va mai ramane la asociatie doar o luna in care sa va cautati alt administrator pentru ca lui nu-i convine salariul acordat. Sigur ca se mai poate negocia si-n final sa ajungeti la votarea bugetului.
Bine este sa se obtina un buget pentru salarii mai mare indiferent ce administrator aveti. Peste cateva luni daca acesta pleaca, o sa va vina mai usor sa gasiti altul daca ati prevazut un salariu corect ca sa nu spun cat de cat atractiv.
Foarte bune sfaturile Dvs.
Este o situatie destul de delicata si oamenii au reactii diferite cand aud de majorari de costuri. Ideea este ca eu apreciez activitatea noului administrator care munceste mult dar parte din aceasta munca nu o vede nimeni. Multi dintre locatari au impresia ca "statul la casierie 2 ore pe saptamana" nu justifica nici tariful actual...atat vad oamenii....
Cred ca va fi o sedinta foarte lunga dar sunt optimista in ceea ce priveste rezultatul :)
Va multumesc frumos!
:coffee:
L.C.

Alte discuții în legătură

Proces verbal adunare generala asociatie de proprietari tudorflorin tudorflorin Va rog frumos sa ma ajutati cum trebuie intocmit un Proces verbal din timpul unei Adunari Generale Asociatie de proprietari . Cu multumiri anticipate (vezi toată discuția)
Altercatii cu administratorul de asociatie de bloc utilizator-1 utilizator-1 as dori informatii in cazul in care adminstratorul nu este de acord cu planificarea unei sedinte de asocatie la sugestia unui locator; sedintele se fac o data ... (vezi toată discuția)
Demisie pandatao pandatao Buna ziua! Ce se intampla in situatia in care presedintele unei asociatii isi da demisia, Il numeste pe singurul membru ramas in Comitetul Executiv ca sa ... (vezi toată discuția)