avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Preºedinte nou în Asociaþie de Proprietari veche
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Preºedinte nou în Asociaþie de Proprietari veche

Buna ziua.

Se implinesc aproape 2 luni de cand am acceptat functia de presedinte al blocului in care locuiesc (2 scari x 72 ap.) si am incercat sa ma familiarizez cu legislatia in vigoare, reglementari si atributii fara de care nu pot “conduce si gestiona” o masa de oameni carora (in mare parte) nu prea le pasa nici de drepturile si nici de obligatiile ce le revin in calitate de propietari.
In tot acest timp am studiat documentele puse la dispozitia noastra in prima pagina a acestei sectiuni si va transmit toata aprecierea mea pentru extraordinara munca pe care ati depus-o pentru buna informare a noastra. :bow: Daca nu aveam acele informatii, lista mea de intrebari ar fi cuprins cel putin 2 pagini.

Administrarea imobilului este realizata de o firma de profil de cca. 6 ani care are casier propriu angajat. Reprezentantul firmei (administratorul) a indeplinit, practic, atat functia de administrator cat si cea de presedinte pentru ca cei doi presedinti care s-au perindat de cand administreaza el imobilul nu faceau decat sa semneze acte pe care nici nu le-au verificat vreodata. Actele asociatiei au stat si sunt inca la administratorul pe care-l tratez cu un respect diminuat de la o zi la alta pentru ca orice document ii cer, pretinde ca nu are sau imi ofera copii xerox care nu au nici-o relevanta oficiala.

Dat fiind ca observ mai multe nereguli de la o zi la alta, va solicit sprijinul in situatiile de mai jos:
1. este adevarat ca toate documentele de constituire/carti imobil/cartea tehnica/rapoartele financiar contabile/extrasele de cont si altele asemenea care sunt ale asociatiei trebuie sa stea in arhiva asociatiei/la presedinte/comitet executiv?
2. in conditiile in care nu obtin documentele de consituire, cartea tehnica a imobilului, etc. (asociatia s-a constituit pe vechea lege 114) este posibil sa le reconstitui? Ce presupune acest lucru? Unde ma pot adresa?
3. cartile de imobil sunt si ele ratacite, nu se stie....pot completa altele noi avand in vedere ca s-au schimbat multi dintre propietari?
4. in listele de plata lunare exista sume care sunt deja prescrise. Putem decide (legal), comitetul, sa anulam acele sume pentru care nu consider ca este cazul sa-i mai chemam in judecata pentru a pierde si timp si bani avand in vedere prescrierea lor? Nu vad de ce ar trebui sa mai fie evidentiate in lista. Gresesc?
5. daca nu exista act aditional (nici macar in vreun PV al AG nu se mentioneaza) de majorare a tarifului perceput de administrator, facturile emise de el cu o suma diferita fata e contract sunt ilegale? Admin. imi spune ca exista da nu stie pe unde este...
6. nu exista nici contract de servicii de curatenie si acesta a facturat pana in luna martie (nu stiu de cand, din ce an/luna) servicii de curatenie care includeau salariul femeii de servici (angajata a lui) si cele necesare curateniei. Este ilegal, nu? Eu nu am ce sa reziliez acum pentru ca am angajat femeie de serviciu pe asociatie prin decizia AG. Admin. imi spune sa reziliez un contract imaginar :O
Intentia mea este colaborez in buna pace cu administratorul dar simt ca este deranjat de nevoia mea de ordine si implicare in a face ceea ce am fost pusa sa fac. Nepasarea celorlalti presedinti i-au permis sa faca diverse si simt ca ma percepe ca pe un ghimpe. Problema mea este sa fie totul in ordine si in conditiile in care sunt trasa de maneca de vreun propietar (sau de autoritati) sa pot spune cu fruntea sus ca lucrurile sunt in regula si imi asum responsabilitatea. Deocamdata n-am toate instrumentele de lucru dar cand le voi avea am sa dispun impreuna cu comitetul, un control financiar serios.

Desi mai am cateva intrebari si nelamuriri prefer sa le rezolv pe rand si va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs. care sper sa aiba o trimitere la textele de lege acolo unde este cazul.
Cu permisiunea moderatorilor, voi continua aceasta discutie pentru intrebarile la care mai caut raspunsuri.
Multumesc!
L.C.
Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2012
Laura Ciobeica, moderator
Sa sugerez sa intocmiti o fisa a postului administratorului, acceptata de acesta si pe care sa o puneti in practica.
In afara de cele 2 ore de incasare, administratorul sa faca plati catre furnizori, operatiuni prin banca s.a.m.d., sarcini prevazute in L 230/2007 si HG 1588/2007.
Dar introduceti in aceasta fisa si activitati care sa fie vizibile, ca de exemplu verificarea indexului, a sigiliilor apometrelor din fiecare apartament al 2-3 luni, activitate ce nu are cum sa nu fie remarcata de fiecare proprietar.
Am afisat la avizier extras din capitolul cu atributiile si obligatiile administratorului (conducatorul firmei de administrare) preluate din contractul incheiat cu asociatia dar lumea nu citeste nimic din ceea ce este afisat :hm:
Lista cu tot ceea ce face este lunga dar este evident ca nu-si poate desfasura toata activitatea in cadrul imobilului unde in afara de orele de la casierie mai petrece doar putin timp pentru inspectarea instalatiilor si insotirea lucratorilor cand este cazul.
Unii dintre ei mai fac si bancuri "puneti doamna si o pereche de ochelari!"
Este evident ca la sedinta le vom citi celor ce vor fi prezenti dar am deja certitudinea ca exact "carcotasii" vor lipsi.
Multumesc inca odata!
:coffee:
L.C.

Laura Ciobeica a scris:
...dar lumea nu citeste nimic din ceea ce este afisat :hm:

Sigur ca foarte putini au rabdarea sa citeasca dar nu cred ca ar exista vreun proprietar care sa nu sesizeze, sa nu remarce daca administratorul suna la usa lui. Administratorul sa-si faca un obicei din a verifica instalatiile in fiecare apartament. Daca-si stabileste cate 4 apartamente pe zi, pana la adunarea generala este timp sa intre in casa fiecaruia si acest lucru va fi retinut de proprietari.

Parca este la mine in bloc.

Indivitii acestia fac o scoala pe undeva?

Foarte interesant de citit.
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2014
Bogdan1459, utilizator
Bogdan1459 a scris:

Indivitii acestia fac o scoala pe undeva?
Foarte interesant de citit.

Va multumim!
Ma tem ca scolarizarea acestor persoane se face in institutia "indiferenta majoritatii". Fiecare dintre noi avem instrumentul potrivit pentru orice situatie - alegerea de a permite sau nu, anumite practici, tine de fiecare dintre noi.
L.C.

Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2014
Laura Ciobeica, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal adunare generala asociatie de proprietari tudorflorin tudorflorin Va rog frumos sa ma ajutati cum trebuie intocmit un Proces verbal din timpul unei Adunari Generale Asociatie de proprietari . Cu multumiri anticipate (vezi toată discuția)
Altercatii cu administratorul de asociatie de bloc utilizator-1 utilizator-1 as dori informatii in cazul in care adminstratorul nu este de acord cu planificarea unei sedinte de asocatie la sugestia unui locator; sedintele se fac o data ... (vezi toată discuția)
Demisie pandatao pandatao Buna ziua! Ce se intampla in situatia in care presedintele unei asociatii isi da demisia, Il numeste pe singurul membru ramas in Comitetul Executiv ca sa ... (vezi toată discuția)