avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Preºedinte nou în Asociaþie de Proprietari veche
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Preºedinte nou în Asociaþie de Proprietari veche

Buna ziua.

Se implinesc aproape 2 luni de cand am acceptat functia de presedinte al blocului in care locuiesc (2 scari x 72 ap.) si am incercat sa ma familiarizez cu legislatia in vigoare, reglementari si atributii fara de care nu pot “conduce si gestiona” o masa de oameni carora (in mare parte) nu prea le pasa nici de drepturile si nici de obligatiile ce le revin in calitate de propietari.
In tot acest timp am studiat documentele puse la dispozitia noastra in prima pagina a acestei sectiuni si va transmit toata aprecierea mea pentru extraordinara munca pe care ati depus-o pentru buna informare a noastra. :bow: Daca nu aveam acele informatii, lista mea de intrebari ar fi cuprins cel putin 2 pagini.

Administrarea imobilului este realizata de o firma de profil de cca. 6 ani care are casier propriu angajat. Reprezentantul firmei (administratorul) a indeplinit, practic, atat functia de administrator cat si cea de presedinte pentru ca cei doi presedinti care s-au perindat de cand administreaza el imobilul nu faceau decat sa semneze acte pe care nici nu le-au verificat vreodata. Actele asociatiei au stat si sunt inca la administratorul pe care-l tratez cu un respect diminuat de la o zi la alta pentru ca orice document ii cer, pretinde ca nu are sau imi ofera copii xerox care nu au nici-o relevanta oficiala.

Dat fiind ca observ mai multe nereguli de la o zi la alta, va solicit sprijinul in situatiile de mai jos:
1. este adevarat ca toate documentele de constituire/carti imobil/cartea tehnica/rapoartele financiar contabile/extrasele de cont si altele asemenea care sunt ale asociatiei trebuie sa stea in arhiva asociatiei/la presedinte/comitet executiv?
2. in conditiile in care nu obtin documentele de consituire, cartea tehnica a imobilului, etc. (asociatia s-a constituit pe vechea lege 114) este posibil sa le reconstitui? Ce presupune acest lucru? Unde ma pot adresa?
3. cartile de imobil sunt si ele ratacite, nu se stie....pot completa altele noi avand in vedere ca s-au schimbat multi dintre propietari?
4. in listele de plata lunare exista sume care sunt deja prescrise. Putem decide (legal), comitetul, sa anulam acele sume pentru care nu consider ca este cazul sa-i mai chemam in judecata pentru a pierde si timp si bani avand in vedere prescrierea lor? Nu vad de ce ar trebui sa mai fie evidentiate in lista. Gresesc?
5. daca nu exista act aditional (nici macar in vreun PV al AG nu se mentioneaza) de majorare a tarifului perceput de administrator, facturile emise de el cu o suma diferita fata e contract sunt ilegale? Admin. imi spune ca exista da nu stie pe unde este...
6. nu exista nici contract de servicii de curatenie si acesta a facturat pana in luna martie (nu stiu de cand, din ce an/luna) servicii de curatenie care includeau salariul femeii de servici (angajata a lui) si cele necesare curateniei. Este ilegal, nu? Eu nu am ce sa reziliez acum pentru ca am angajat femeie de serviciu pe asociatie prin decizia AG. Admin. imi spune sa reziliez un contract imaginar :O
Intentia mea este colaborez in buna pace cu administratorul dar simt ca este deranjat de nevoia mea de ordine si implicare in a face ceea ce am fost pusa sa fac. Nepasarea celorlalti presedinti i-au permis sa faca diverse si simt ca ma percepe ca pe un ghimpe. Problema mea este sa fie totul in ordine si in conditiile in care sunt trasa de maneca de vreun propietar (sau de autoritati) sa pot spune cu fruntea sus ca lucrurile sunt in regula si imi asum responsabilitatea. Deocamdata n-am toate instrumentele de lucru dar cand le voi avea am sa dispun impreuna cu comitetul, un control financiar serios.

Desi mai am cateva intrebari si nelamuriri prefer sa le rezolv pe rand si va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs. care sper sa aiba o trimitere la textele de lege acolo unde este cazul.
Cu permisiunea moderatorilor, voi continua aceasta discutie pentru intrebarile la care mai caut raspunsuri.
Multumesc!
L.C.
Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2012
Laura Ciobeica, moderator
Laura Ciobeica a scris:

1. Frunizorul de apa m-a invitat sa fac un nou contract conform Ordinul nr.90/2007 al Presedintelui ANRSC. Asociatia este constituita in baza vechii legi 114 si doresc sa stiu daca trebuie sa refac toate actele de constituire in baza legii 230/2007 pentru ca apoi sa innoiesc acordul cu furnizorul de apa?
2. La sedintele comitetului executiv trebuie invitat si administratorul sau este suficient daca primeste deciziile luate in cadrul acestor sedinte, pentru a fi puse in practica?
3. Deciziile luate de comitetul executiv trebuie afisate la avizier?
4. Costul serviciilor de service interfon se impart pe persoana sau pe apartament? (am gasit ambele variante; formula "pe beneficiar" inseamna pe "apartament", nu?)
5. Caut firma de hidroizolatii care sa execute reparatii partiale. Ce sfat imi puteti da?

Daca as posta acelasi raspuns ca @elga50 poate ca cineva m-ar acuza de plagiat asa ca voi raspunde cu argumentele si slovele mele.
1. Trebuie sa raspundeti invitatiei furnizorului si sa incheiati un nou contract pentru ca cel vechi este depasit atat pentru asociatie cat si pentru furnizor datorita schimbarii intre timp a reglementarilor atat in ce priveste asociatiile de proprietari cat si furnizorii.
Noul contract cu furnizorul puteti sa-l semnati, asa cum s-a precizat, avand in vedere hotararea adunarii generale in care s-a ales noul presedinte. Nu este o urgenta actualizarea statutului asociatiei (statutul trebuie refacut si nu toate actele de constituire). Faceti un proiect de statut al asociatie, conform legislatiei in vigoare (fara a aminti concret de legea xx sau yy). Discutati-l in Comitetul executiv si-apoi supuneti-l la vot in urmatoarea adunare generala... E un pic de munca, dosare, semnaturi (2/3 din proprietari...) si-ajungeti la judecatorul delegaat.. Discutam pe acesta tema cand vreti.
2. Nu este obligatoriu ca administratorul sa participe la sedintele comitetului executiv, dar ar fi in interesul lui si-al tuturor sa participe cat mai des, mai ales atunci cand sunt probleme importante. Un punct permanent, adica cel care se discuta in fiecare sedinta lunara de comitet este aprobare cheltuielilor efectuate. Fara aprobare comitetului executiv, teoretic (dupa lege) administratorul nu poate intocmi si afisa lista lunara de plata. Asa ca administratorul ar trebui sa participe, sa explice...
3. Da, deciziile luate de comitetul executiv trebuie afisate. Dar, atentie, nu se afiseaza maruntisurile, lucrurile obisnuite, firesti, cotidiene... Adica nu o sa afisati de exemplu ca "in sedinta comitetului executiv din data de12 martie s-au analizat si aprobat cheltuielile efectuate in luna februarie". Sigur ca aceastea s-au analizat si aprobat dar nu este ceva care sa fie neaparat adus la cunostinta tuturor doar de dragul afisarii activitatii. Se va afisa, de exemplu ca "in sedinta din 12 martie comitetul executiv a decis eliberare din functie a administratorului" sau " a decis inceperea lucrarilor aprobate de adunarea generala incepand cu 1 aprilie..." , a decis convocarea adunarii generale extraordinare in data de...pentru alegerea altui presedinte.."
4. Costurile cu interfonul se repartizeaza logic si/sau conform contractului. Asa cum s-a mai spus daca prestatorul intocmeste lunar o factura conform unui contract in care s-a prevazut tariful de 3 lei/luna de apartament, atunci asa trebuie sa repartizeze si administratorul: 3 lei/luna de apartament. Alte variante de contract le putem discuta.
5. Conform legislatiei, administratorul trebuie sa caute firme si sa prezinte comitetului executiv ofertele acestora pentru realizarea lucrarii. Vedeti ca si de aici rezulta ca administratorul ar trebui sa participe la sedintele comitetului executiv!
Comitetul executiv analizeaza ofertele si decide, stabileste cu ce firma se va incheia contractul, in functie de pret, materilae, garantii, bonitate, palmaresul firmei ... Dar nimeni nu interzice oricarui membru al comitetului sau oricarui membru al asociatiei sa caute prestatori, sa vina cu oferte...




@elga50
@thran
@adriantot
Va multumesc pentru raspunsurile dvs. Imi cer scuze pentru interventia intarziata dar m-am implicat 100% in rezolvarea problemelor de care ma lovesc.
Pot spune ca sunt pe drumul cel bun si in data de 11 iunie se va alege bobul de neghina. Am sa detaliez cu alta ocazie dar nu a pot abtine sa nu va spun ca am trecut prin clipe de cosmar atat cu presedinta comisiei de cenzori (care aseara ma vroia si pe post de administrator si azi dimineata ma acuza ca incalc legea) cat si cu administratorul (care continua sa ma trateze ca pe angajata lui).
Dumnezeu m-a ajutat trimitandu-mi oameni ca dvs. care m-au ajutat si o fac in continuare. Va multumesc inca odata.
E posibil sa fiu cam offtopic, va rog sa ma scuzati.
:coffee:
L.C.
Un sfat scurt.
In fata amandorura, stati fata-n fata cu persoana, ridicati palma, strangeti pumnul, intindeti aratatorul spre dv. si spuneti: "aici eu sunt presedinta, dv. sunteti cenzor (administrator) si va faceti treaba pe care o aveti prin atributiile din lege, iar eu mi-o voi face pe cea de presedinta.
Daca vreti sa colaboram, ma voi bucura, dar sa tineti cont, ca eu sunt sefa aici, nu sunt angajata si nici subalterna dv.! Punct!"

Asta ca sa puneti la punct relatiile din prima, apoi urmeaza colaborarea pe aceasta baza a relatiilor.
Corect @elga50. =D>:thumbup::thumbup:
N-am facut acest lucru si isi bat joc de mine:foottap:, am reziliat contractul cu administratorul cu notificare prin scrisoare cu confirmare de primire cerandu-i totodata predarea documentelor pentru cenzorat platit de mine. Astazi, la telefon, administratorul mi-a spus sa-l las in pace si mi-a inchis telefonul in nas.
Cenzora sefa a luat (aseara 30 mai, termenul de predare a documentelor) in primire actele de gestiune (care trebuiau sa ajunga la mine) doar pentru anul 2006 /iulie-decembrie, din primele lui luni de activitate in aceasta asociatie.

Dumneavoastra ce parere aveti? Nu cred ca ma insel sa consider ca au de ascuns lucruri murdare...altfel de ce ar tine cu dintii de documente si nu vor sa-mi recunoasca autoritatea?

Am produs un raport al scurtei mele activitati in care am inclus atitudinea si indiferenta administratorului si a cenzorului pe care il pun la avizier si cate unul in fiecare cutie postala a proprietarilor astfel incat, cu ocazia adunarii generale din 11 iunie sa fie la curent cu detaliile.

Sunt sustinuta de cativa locatari care il vor afara si de un domn cenzor extraordinar fara de care nu cred ca m-as descurca sau as renunta pentru ca nervii mei sunt intinsi precum corzile de la vioara.

Multumesc pentru sustinere!:hugall:
Laura

Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
Laura Ciobeica, moderator

Alte discuții în legătură

Proces verbal adunare generala asociatie de proprietari tudorflorin tudorflorin Va rog frumos sa ma ajutati cum trebuie intocmit un Proces verbal din timpul unei Adunari Generale Asociatie de proprietari . Cu multumiri anticipate (vezi toată discuția)
Altercatii cu administratorul de asociatie de bloc utilizator-1 utilizator-1 as dori informatii in cazul in care adminstratorul nu este de acord cu planificarea unei sedinte de asocatie la sugestia unui locator; sedintele se fac o data ... (vezi toată discuția)
Demisie pandatao pandatao Buna ziua! Ce se intampla in situatia in care presedintele unei asociatii isi da demisia, Il numeste pe singurul membru ramas in Comitetul Executiv ca sa ... (vezi toată discuția)