1.Exercitarea autoritatii parintesti de ambii parinti, prespune ca deciziile importante privitoare la cresterea si educarea minorului sa fie luate impreuna de cei doi parinti.
Locuinta minorului va fi insa stabilita la unul dintre cei doi parinti, instanta urmand sa tina seama la luarea acestei masuri de interesul superior al minorului.
2.In situatia in care locuinta minorului va fi stabilita la mama, tatal va fi obligat la plata unei pensii de intretinere in favoarea acestuia, pensie care va putea fi stabilita in functie de venitul realizat de tata sau raportata la venitul minim pe economie dupa caz.
3. In aceeasi varianta de la pct.2, adica daca locuinta minorului va fi stabilita la mama, minorul nu va locui efectiv la tata, ci va putea fi luat periodic de catre tata in domiciliul sau, in cadrul programului de vizita stabilit pe cale judecatoreasca si asta numai in masura in care se va solicita un astfel de program si daca acest program va avea ca varianta aceasta modalitate de vizita.
4.Daca se va stabili un program de vizita al minorului pe cale judecatoreasca in favoarea tatalui, acesta va fi obligat sa-l respecte intocmai ( pe ore, zile si/sau perioade)
Daca tatal va intelege insa ca ulterior sa nu- si exercite dreptul de vizita conform programului stabilit, ci doar ocazional sau deloc, ramane de vazut pentru ca optiunea ii apartine.
Concluzionand- sunt multe aspecte asupra carora este bine sa va informati , pentru ca obtinerea unei hotarari judecatoresti intr-o anume varianta, poate aduce noi neintelegeri si noi litigii pe rolul instantei si este de preferat sa incercati sa le evitati pe cat puteti.
Detalii asupra problemelor de mai sus aveti si aici:
[ link extern ]