avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenitori

Am un caz concret de solutionat si va rog sa ma ajutati.
Nadia si Constantin soti. Moare Nadia si raman mostenitori Constantin 1/4 si Dan 3/4. Moare Dan raman Constantin si Mihaela (nora) iar cei doi copii ai lui Dan cu Mihaela renunta la mostenire. Deci singura mostenitoare a lui Dan este Mihaela. Moare si Constantin.
Intrebare: Mihaela mosteneste si cota lui Constantin avand in vedere ca fetele au renuntat la mostenirea lui Dan? (mihaela e nora lui constantin)
Cel mai recent răspuns: zuzuna , utilizator 21:12, 26 Mai 2012
Pt dl avocat Munteanu: mai cititi dvs codul civil, mai bine...si aveti in vedere renuntarea succesorala, precum si indivizibilitatea mostenirii...
@AN-CON, copii au renuntat doar la mostenirea tatalui lor, nu si a bunicului. Si chiar daca ar fi renuntat la mostenirea bunicului, nora tot nu l-ar fi mostenit. V-am dat mai sus articolul din Codul Civil despre reprezentare.

Va rog sa imi aratati baza legala pentru ceea ce spuneti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
"Am un caz concret de solutionat si va rog sa ma ajutati.
Nadia si Constantin soti. Moare Nadia si raman mostenitori Constantin 1/4 si Dan 3/4.

Moare Dan raman Constantin si Mihaela (nora) iar cei doi copii ai lui Dan cu Mihaela renunta la mostenire. Deci singura mostenitoare a lui Dan este Mihaela.

Moare si Constantin.
Intrebare: Mihaela mosteneste si cota lui Constantin avand in vedere ca fetele au renuntat la mostenirea lui Dan? (mihaela e nora lui constantin)"

in primul rand, daca descendentii defunctului reununta la mostenire (clasa 1 de mostenitori legali), sunt chemati la mostenire clasa a doua. sotul supravietuitor vine in concurs cu fiecare clasa de mostenitori. in momentul in care copii au renuntat, la mostenire este chemat constantin impreuna cu mihaela(nora).

la mostenirea lui constantin, mihaela nu are calitate, dar au copii lui dan, care prin reprezentarea succesorala urca in drepturile ascendentului lor (dan), copii lui dan au renuntat la succesiunea acestuia, nu si a celei facute dupa constantin. mihaela mosteneste impreuna cu constantin dar numai in ceea ce priveste succesiunea dupa dan.

Ordinea deceselor:

1. Nadia = mama lui Dan
2. Dan = fiul Nadiei si al lui Constantin
3. Constantin = tatal lui Dan

Cine mai este in poveste?

Mihaela = sotia supravietuitoare a lui Dan
si Fiicele lui Dan

La ce au renuntat fiicele lui Dan? La mostenirea tatalui lor Dan. Si atat!!!
Ele nu au renuntat la mostenirea bunicului lor Constantin. Constantin era VIU si neingropat la data mortii fiului sau Dan.

Deci cine a cules (ori trebuia sa culeaga) mostenirea lui Dan, daca fiicele lui au renuntat? Mihaela, sotia supravietuitoare a lui Dan, alaturi de Constantin in calitatea lui de parinte in viata al lui Dan. (daca descendentii sunt renuntatori, sotul supravietuitor vine in concurs cu clasa a II-a, clasa ascendentilor privilegiati - parintii - si a colateralilor privlegiati - frati/surori).

Astfel, Mihaela nu era singura mostenitoare a lui Dan. (dar, din experienta, "ne lasam surprinsi" :) cu privire la continutul certificatului de mostenitor dupa Dan)

Cine culege mostenirea lui Constantin?

Fiicele lui Dan in calitate de nepoate de fiu ale lui Constantin, rude din clasa I de mostenitori, clasa descendentilor. (Ele pot veni la mostenirea lui Constantin, atat in nume propriu, daca Dan era singurul copil al lui Constantin, cat si prin reprezentare.).

Mihaela nu este ruda cu Constantin si nu are ce sa caute la mostenirea lui! Nora nu este ruda, ci afin.

Chiar daca toti succesibilii lui Constantin ar renunta la mostenirea lui, tot n-ar culege-o Mihaela, ci ar fi ...mostenire vacanta.

Parte din averea lui Constantin ar fi putut sa ajunga (prin retransmitere) la Mihaela numai daca ar fi murit Constantin inaintea lui Dan. Dar "tanti cu coasa" a hotarat altfel.

De aceea tot repet eu pe aici ca "ordina inmormantarilor" (cum imi place mie sa-i spun) e al naibii de importanta. Din pricina asta am inceput cu ordinea deceselor.
Ultima modificare: Duminică, 20 Mai 2012
romascanu, moderator
daca copiii nu il mostenesc pe tata il pot mosteni pe bunic????????????

Alte discuții în legătură

Succesiune - cine ce drepturi are? adi78ro adi78ro Ion e căsătorit cu Maria. Împreună fac doi copii: Ionel şi Măriuca. Toţi patru locuiesc în casa părinţilor (decedaţi) lui Ion. Măriuca se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, acum cateva luni bunicul meu a decedat, iar toti cei ... Euonline Euonline Buna ziua, acum cateva luni bunicul meu a decedat, iar toti cei trei copii voiau sa renunte la dreptul lor in favoarea bunicii, doar ca la notar au fost ... (vezi toată discuția)
Succesiune. V-M V-M Succesiune. Bună ziua. Soțul meu a decedat. În cazul în care cei 2 copii renunță la partea lor de moștenire cine vine la rând? Nepoata (fiica unuia ... (vezi toată discuția)