avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire inatacabila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire inatacabila

Buna ziua,

Vreau sa las impreuna cu sotia , ca mostenire , toate bunurile pe care le posed , apartament , masina etc numai uneia din cele 2 fiice majore pe care le am .
Testamentul e suficient? Contract de vinzare - cumparare ?
Ceva inatacabil ...
Multumesc
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

freeanifer a scris:

Buna ziua,

Vreau sa las impreuna cu sotia , ca mostenire , toate bunurile pe care le posed , apartament , masina etc numai uneia din cele 2 fiice majore pe care le am .
Testamentul e suficient? Contract de vinzare - cumparare ?
Ceva inatacabil ...
Multumesc


Indiferent de actul juridica pe care il veti incheia acesta tot va fi atacabil.
Problema se prezinta diferit acolo unde sotia va obtine sau nu castig de cauza in proces.

Va recomand sa incheiati un contract de vanzare cumparare fara clauza de intretinere, dar cu drept de uzufruct viager.
Incercati ca actul juridic sa fie redactat de avocat si nu de notar.O sa va coste ceva mai mult dar e preferabil asa.

avocat Claudiu Lascoschi


Vînzarea către un descendent, cu sarcina unei rente viagere sau cu rezerva uzufructului, este prezumată a fi o donaţie, potrivit art.845 Cod civil, fiind supusă reducţiunii dacă încalcă rezerva. Asta, indiferent de cine va redacta actul: notar, avocat, sau ce va fi fiind el. Chiar jude să fie...

Deci, aşa nu! :duh:

Liviu S.Bordaş
Themis, eu ma gandeam la doua acte.
Ca avocat trebuie sa te gandesti cum iti poti apara clientul in viitor.Notarul nu este preocupat de acest aspect.
De aceea ziceam ca actul ar trebui redactat de avocat.
Cred ca ai inteles la ce ma refer.

avocat Claudiu Lascoschi
Chestia cu redactarea de către avocat am înţeles-o. Ce nu am înţeles este recomandarea de a încheia un act de v/c cu rezerva uzufructului, cînd userul a spus că vrea un act inatacabil. Ori, mai atacabil decît actul sugerat, care este prezumat de art.845 C.civil ca fiind cu titlu gratuit, ar fi fost doar un act de donaţie, unde nici măcar nu mai putea răsturna prezumţia.

Măcar contractul de întreţinere nu este prezumat a fi gratuit, cel care invocă gratuitatea fiind obligat s-o dovedească. În cazul v/c cu rezerva uzufructului, codul civil îl scuteşte de această dovadă, răsturnînd sarcina probei.

De aceea ziceam şi eu ce ziceam mai sus.

=D>

Liviu S.Bordaş
Buna seara,
Va multumesc pentru raspunsuri....
Cum nu prea m-am lamurit hai sa va spun ce am dedus.
Act de donatie catre fiica mea poate fi atacat.
Contract de vinzare cumparare poate fi atacat.
Bunul simt imi spune ca nu pot decit sa vind de pe acum cam tot ce am , sa trec pe numele fiicei mele si atunci basta :D
Actul de vînzare-cumpărare nu poate fi atacat decît dacă preţul este fictiv, adică a fost trecut în act dar părţile s-au înţeles asupra faptului că el nu este datorat, ceea ce transformă actul într-o donaţie.

Fictivitatea preţului nu este prezumată, ceea ce înseamnă că acela care invocă fictivitatea trebuie să dovedească faptul că preţul nu a fost plătit. Doar în acest sens se poate spune, raportat la situaţia expusă, că actul de vînzare poate fi atacat. Dimpotrivă, dacă vînzarea a fost una reală, dacă preţul a fost plătit, acţiunea celui care ar reclama gratuitatea actului ar fi paralizată prin dovada plăţii.

Rămîne ca dumneavoastră să decideţi dacă vreţi să vindeţi cu adevărat sau doar vreţi să îmbrăcaţi donaţia în haina unui contract de vînzare-cumpărare.

Aşa cum vi s-a mai spus, puteţi testa toată averea în favoarea unuia dintre copii, dar celălalt va fi îndreptăţit să revendice rezerva succesorală pe care i-o lasă legea la moartea părintelui său.
Sau, puteţi încheia actul de v/c în aşa fel încît să nu existe niciun dubiu cu privire la plata efectivă a preţului. Ce faceţi ulterior cu acel preţ, este deja treaba dumneavoastră. Un dar manual către cea care vi l-a plătit nu lasă nicio urmă.
:)

Liviu S.Bordaş

Ultima modificare: Joi, 18 Decembrie 2008
themis, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire teo2304 teo2304 as dori sa stiu,daca sotul are un copil dinaintea casatoriei,acest copil cum ar putea fi dezmostenit? (vezi toată discuția)
Va supun atenției următoarea speta: soțul a divorțat de soție ... gabibotea gabibotea Va supun atenției următoarea speta: Soțul a divorțat de soție cu care are un copil major. Împreună au un apartament. Nu s a făcut partajul. Copilul a ... (vezi toată discuția)
Contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere intre soti DARSHAN DARSHAN Sunt la a doua casatorie,din prima am doi copii majori,iar din actuala unul de 9 ani.Ce acte trebuie sa fac sa pot sa-i las celui mic si actualei sotii o parte ... (vezi toată discuția)