Vreau sa las impreuna cu sotia , ca mostenire , toate bunurile pe care le posed , apartament , masina etc numai uneia din cele 2 fiice majore pe care le am .
Testamentul e suficient? Contract de vinzare - cumparare ?
Ceva inatacabil ...
Multumesc
Da, Themis, vad ca ai inceput sa te uiti acolo unde nu raman urme.Cu toate acestea, chiar nu imi dau seama daca ai inteles sau nu ceea ce am gandit cu privire la redactare.
Ma refer la ceea ce redacteaza avocatul, nu la redactarea in sine a actului, asa pur si simplu.
Iti spun pe privat daca nu ai inteles, Themis.Poate ca nu am gandit eu bine, se poate si asa, dar nu cred.
Va rog sa-mi spuneti si mie pe privat. Vreau sa aleg cu siguranta solutia cea mai buna.
De asemenea acest topic imi ridica serioase intrebari cu privire la legalitatea actului testamentar.
Din acest punct de vedere testamentul nu mai are nici o valoare.
Am sau nu dreptate ?
Nu a afirmat nimeni ca un testament nu este legal, ci doar ca un mostenitor reyervatar nu poate fi inlaturat in totalitate de la succesiune. Orice mostenitor reyervatar poate cere reducerea prevederilor testamentare sau desfiintarea donatiilor facute de defunct in timpul vietii, pana la limita la care rezerva este satisfacuta.
Astfel, daca defunctul a donat toate bunurile sale sau a testat intraga avere in favoarea unei terte persoane, testamentul si donatiile sunt legele (daca sunt respectate conditiile generale de validitate ale actului civil - capacitate, consimtamant, obiect, cauza, forma), dar efectul lor se reduce, adica nici donatarul, nici legatarul nu vor ramane cu toate bunurile donate/legate, ci vor trebui sa restituie, in natura sau in echivalet, valoarea rezervei.
Astfel, daca toata averea defunctului este de 1.000.000 lei si el a donat intreaga suma sau a lasat-o prin testament unui tert, fiul poate cere (nu este obligat, dar poate sa ceara) reducerea donatiei sau a testamentului cu suma care reprezinta rezerva lui, ceea ce inseamna ca donatarul va trebui sa-i restituie suma care reprezinta rezerva sa, respectiv ca legatarul va primi o suma diminuata cu valoarea rezervei.
Deci testamentul este legal, este valid, dar este, partial, ineficace.
Nu stiu cum exact sa mai reiau o idee sau o suma de idei pe acre le tot scriu pe aici... Nu exista act inatacabil... Un act e cu atat mai rezistent cu cat e mai bine facut, cu cat sunt luate in considerare mai multe amanunte de fapt, cu cat gaseste mai concret justificare in realitatea de fapt...
Apoi, toata lumea vrea un act inatacabil, dar un act de acest gen nu poate fi creat pe un forum, fie el si cu specific juridic...
Parerea mea e sa luati ideile de aici si sa mergeti cu ele la un jurist...
Apoi, raportat exact la ceea ce doriti dv. sa faceti, ce sa va spun, actul dv. are o cauza ilegala din start, deci e cam anulabil... Sigur ca persoana interesata trebuie sa dovedeasca aceasta cauza a actului, scopul urmarit de dv., fie printr-un singur act fie prin mai multe...
Deci orice act de pe planeta ati face, daca cealalta fiica dovedeste scopul urmarit de dv., acest act se duce pe apa sambetei!
Exista modalitati practice de a va apara, dar depind de la o situatie de fapt la alta, nefiind general valabile...
Referitor la faptul ca fiica pe care urmariti sa o dezmosteniti e din prima casatorie, acest lucru e si mai defavorabil. Codul civil prevede modalitati de protejare a copiilor din casatorii anterioare in concurs cu sotia actuala... de exemplu. Prin urmare este aproape ca o prezumtie ca se tinde a se dezavantaja copiii din casatoriile anterioare...
Asa incat, daca succesiunea de acte incheiate nu e tocmai buna, sunt inutile!
In plus, si cu vanzarea bunurilor si cumpararea lor pe numele uneia dintre fiice e discutabil... In functie de modalitati de plata sau de dovada a provenientei banilor, nu putem sti ce ar putea dovedi cealalta fiica: dovezi ca s-au donat surorii ei bani de catre tata etc.
Or donatiile sunt supuse raportului si reductiunii, indiferent ca sunt donatii de mobile sau imobile, asa incat... nu putem baga mana in foc pentru faptul ca nu se va ajunge la raport...
Cu privire la acte, va dau un exemplu: vindeti apartamentul si luati altul pe numele fetei. Unde stati? In chirie? Sau in apartamentul cumparat?
Si dupa deces merge cealalta fiica a dv. si arata instantei numai faptul ca un apartament s-a vandut, altul s-a cumparat, sora ei nu avea bani sa-l achite, folosinta apartamentului era a parintilor (sau si a lor)... Nu credeti ca exista aici o prezumtie ca e o donatie a pretului?...
Se completeaza aceasta divada cu martori, extrase bancare etc. :(
Ca idee, de ce doriti sa eliminati unul dintre copii din viata dv.? Aveti doi... (Cam asa "gandeste" si legea romana!)