avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Restituirea unui apartament dat in locatiune invocand ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Restituirea unui apartament dat in locatiune invocand in instanta art. 1809 din Noul Cod Civil

Cum se interpreteaza prevederile Art, 1809 din Cnoul Cod Civil?

"Art. 1809
Expirarea termenului
(1) Contractul de locaţiune încetează de drept la expirarea termenului convenit de părţi sau, după caz, prevăzut de lege, fără a fi necesară o înştiinţare prealabilă.
(2) În privinţa obligaţiei de restituire a bunului dat în locaţiune, contractul încheiat pe durată determinată şi constatat prin înscris autentic constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului.
(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi contractului încheiat pe perioadă determinată prin înscris sub semnătură privată şi înregistrat la organul fiscal competent.”

De asemenea, art. 1831 din Noul Cod Civil care stabileşte faptul că, “dacă prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriaşului se face în baza unei hotărâri judecătoreşti”, in timp ce prevederile art. 133 din Legea nr. 71/2011, “ chiriaşul şi persoanele care locuiesc împreunã cu acesta nu se pot prevala de dispoziţiile art. 1831 şi 1832 din Codul civil pentru a se opune evacuãrii silite întemeiate pe prevederile art. 1809 alin. (2) sau alin. (3) ori pe cele ale art. 1.816 alin. (3) din Codul civil.”

Din cele doua articole coroborate rezulta ca un contract de inchiriere este titlu executoriu la expirarea sa in ceea ce priveste obligatia de restituire a bunului, fiind deci titlu executoriu si dand dreptul proprietarului sa solicite direct prin executor judecatoresc incuviintarea executarii silite?

De la intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, a obtinut cineva dreptul de evacuare a unor chiriasi invocand prevederile art. 1809?

Multumesc mult pentu raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Gherasim Cosmina , utilizator 13:03, 3 August 2012
Da... Din pacate am dat peste un executor judecatoresc care a incercat invers ...:( Acum sunt "expert" in chestiile astea si o sa ma duc singura sa investesc contractul cu titlu executoriu...

Sa stiti ca v-am ascultat si celalalt sfat si am solicitat intreruperea curentului electric...restul de utilitati sunt la comun... Din pacate, ENEL a venit, a deconectat...si in prima noapte ei au umblat la panoul electric de pe scara blocului si s-au reconectat... De 10 zile ma cert cu cei de la ENEL sa vina, sa constate rebransarea ilegala, sa faca proces verbal si sa sigileze pe urma tabloul respectiv...
Am solicitat instantei investirea contractului cu titlu executoriu si astazi a fost termenul in instanta. Iar instanta a respins cererea ca fiind citez "lipsita de interes"

Ce parere aveti? In ce situatii poate instanta sa invoce un astfel de argument?

E o situatie pur si simplu hilara. Aceeasi instanta a respins incuviintarea executarii silite motivand ca nu este investit cu titlu executoriu contractul de inchiriere, iar acum a respins cererea de investire a acestuia cu formula executorie ca "lipsita de interes".

Mentionez ca in cererea de investire am mentionat in clar faptul ca solicit investirea ca sa pot ulterior sa solicit executarea sa atat in ceea ce priveste evacuarea la expirarea termenului, in baza art. 1809 din NCC, cat si plata chiriei restante.

Va rog mult sa ma ajutati cu pareri, pentru ca am senzatia ca ma invart intr-un cerc vicios
Trebuie stiute mai multe lucruri pentru a avea un raspuns cat mai complet:
1. Data semnarii contractului.
2. Data finalizarii contractului
3. Daca la finalizarea contractului ati notificat in scris chiriasii cu privire la faptul ca trebuie sa elibereze imobilul, avand in vedere incetarea contractului.
Contractul a fost semnat la 1 decembrie 2011 si a expirat la 29 februarie 2012. Este contract sub semnatura privata, inregistrat la administratia financiara.
In timpul contractului am notificat in scris, sub semnatura privata chiriasii asupra faptului ca la termenul de 28 februarie 2012 au obligatia sa restituie apartamentul si nu va mai exista nici o prelungire sau contract nou, si am mentionat si sumele restante pe care trebuie sa le plateasca pana la acel termen. Au semnat de primire pe exemplarul lor.

Dupa expirarea contractului am apelat la un executor judecatoresc care a transmis notificare oficial cu solicitarea de eliberare a apartamentului si de asemenea sumele restante.

Executorul a inceput actiunea in instanta pentru incuviintarea executarii silite, depunand toate notificarile mentionate anterior si invocand in cererea de incuviintare a executarii silite prin evacuare articolul 1809 din NCC.

Instanta a respins cererea, motivand faptul ca, contractul de inchiriere trebuie investit cu titlu executoriu ca sa poata sa i se aplice art. 1809.

Am depus cererea pentru investirea cu formula executorie a contractului (de altfel si dvs. mi-ati spus intr-un mesaj anterior ca acesta ar fi trebuit sa fie primul pas, si nu direct incuviintarea executarii silite...) si ieri aceeasi instanta a respins investirea cu formula executorie ca lipsita de interes.
Nu inteleg de ce instanta a hotarat asa, chiar nu inteleg. Daca sunteti proprietar si locatarul refuza sa plece nu se poate vorbi de lipsa de interes. Absurda situatia.

Faceti recurs si informati instanta asupra prevederilor legale.

Ultima modificare: Joi, 5 Iulie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Investirea cu formula executorie a unui contract de inchiriere sub semnatura privata, inregistrat la fisc madoiclimber madoiclimber Poate fi investit cu formula executorie un contract de inchiriere sub semnatura privata, si inregistrat la administratia financiara? Care este procedura in ... (vezi toată discuția)
Art. 1809 din noul cod civil - titlu executoriu pentru evacuarea chiriasilor madoiclimber madoiclimber Acum aproape un an am prezentat mai in detaliu o problema pe care am avut-o cu niste chiriasi care au refuzat sa elibereze apartamentul inchiriat dupa ... (vezi toată discuția)
Restituirea apartamentului inchiriat la expirarea contractului madoiclimber madoiclimber Am mai prezentat unele detalii despre cazul cu care ma confrunt... Am inchiriat un apartament, cu contract de inchiriere pe durata determinata, ... (vezi toată discuția)