avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire 2 surori, una are testament.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire 2 surori, una are testament.

Situatia suna cam asa:

Sunt doua surori, singure mostenitoare, cu mama decedata care a supravietuit sotului. Mama a lasat uneia dintre ele testament. Poate avea cea de-a doua sora pretentie la averea ramasa dupa urma mamei si in ce proportie?

Multumesc pentru consiliere.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 19:37, 3 Noiembrie 2012
Sa mearga la consulatul României si sa dea o declaratie de acceptare a mostenirii.

Termenul este de 1 an de la deces, daca decesul a survenit dupa 1 oct. 2011 sau de 6 luni daca decesul a survenit inainte de 1 oct. 2011
Dar - imi cer scuze ca intervin dar problema mea e asemanatoare - sub ce temei legal se poate adresa instantei sora care are testament din moment ce legea by default ignora ultima dorinta a decedatului si stabileste care sunt mostenitorii, fara legatura cu continutul testamentului ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iunie 2012
SuziLiu, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc pt. raspuns, acum am inteles statutul testamentului - din punctul de vedere al legiuitorului.
In acest caz, cum este calculata (pe baza carei formule matematice) rezerva succesorala, aceasta "cota mai mica" - si care este aceasta rezerva, de fapt - in cazul unei bunici care isi lasa prin testament toate bunurile celor doua nepoate si, in plus, este supravietuita de o fata (alta fata decat mama celor doi nepoti) ?
Rezerva succesorala pentru succesiunile deschise dupa 1 oct. 2011 este de 1/2 din cota la care ar fi avut drept.

Daca spre exemplu exista doar doi mostenitori de acelasi grad, cota fiecaruia este de 1/2 iar rezerva de 1/4

Alte discuții în legătură

Testament Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Unei cunostinte i-a murit tatal. Tatal inainte de a deceda era casatorit pentru a doua oara. Din prima casnicie are 2 fii,iar din cea de-a doua un ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala victor ursutiu victor ursutiu buna ziu cat este rezerva succesorala la data actuala multumesc (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune grigore iuliana grigore iuliana Am o mare rugaminte la d-voastra , mama mea a fost recasatorita cu o persoana care avea dintr-o casatorie anterioara un copil infiat cu drepturi depline , dar ... (vezi toată discuția)