Sunt doua surori, singure mostenitoare, cu mama decedata care a supravietuit sotului. Mama a lasat uneia dintre ele testament. Poate avea cea de-a doua sora pretentie la averea ramasa dupa urma mamei si in ce proportie?
Imi cer scuze daca "dezgrop" un thread relativ vechi insa ma gandeam ca n-are rost sa deschid unul nou avand in vedere ca noile intrebari sunt in continuarea celor puse de mine mai sus.
O data facuta declaratia de acceptare a mostenirii in fata unui notar, se poate continua procedura in fata altui notar, avand in vedere ca primul notar a lasat o profunda impresie de partialitate si preferinta a uneia dintre parti? Daca da, in ce conditii legale?
In cazul mostenitorului rezervatar, avand in vedere ca e o persoana stabilita de peste 30 de ani in America si ultimele contacte nemijlocite(scrisori, telefoane) au fost in urma cu 10 ani iar de atunci tacere, exista o suspiciune destul de solida (desi inca nedovedita) ca ar fi vorba de un impostor (cineva din cercul de prieteni al respectivului mostenitor rezervatar) care profita de ocazie pt. a da o mica "lovitura" pe socoteala amicului sau (presupus) decedat.
Cum poate fi contracarata acceptarea de catre el a mostenirii in conditiile in care totul s-a desfasurat "prin telecomanda" (fax-uri, fotocopii ale documentelor, etc.) si de la distanta sau, cel putin, cum se poate dovedi identitatea lui dincolo de orice suspiciune ?
Acceptarea mostenirii se face in fata oricarui notar. Cel competent in dezbaterea mostenirii este notarul de pe raza jdecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Acceptarea mostenirii trebuie sa fie facuta la Consulatul Romaniei in SUA daca trebuie sa o dea succesibilul de acolo. La Consulat se verifica identitatea celui care da declaratia. De ce la Consulat pentru ca acesta are obligatia de a o inscrie intr un registru special in Tara de optiuni succesorale. Daca o da la un public notary aceasta nu se va putea inscrie la acest registru si nu va putea fi opozabila celorlalti succesibili.