avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire 2 surori, una are testament.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire 2 surori, una are testament.

Situatia suna cam asa:

Sunt doua surori, singure mostenitoare, cu mama decedata care a supravietuit sotului. Mama a lasat uneia dintre ele testament. Poate avea cea de-a doua sora pretentie la averea ramasa dupa urma mamei si in ce proportie?

Multumesc pentru consiliere.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 19:37, 3 Noiembrie 2012
Imi cer scuze daca "dezgrop" un thread relativ vechi insa ma gandeam ca n-are rost sa deschid unul nou avand in vedere ca noile intrebari sunt in continuarea celor puse de mine mai sus.

O data facuta declaratia de acceptare a mostenirii in fata unui notar, se poate continua procedura in fata altui notar, avand in vedere ca primul notar a lasat o profunda impresie de partialitate si preferinta a uneia dintre parti? Daca da, in ce conditii legale?

In cazul mostenitorului rezervatar, avand in vedere ca e o persoana stabilita de peste 30 de ani in America si ultimele contacte nemijlocite(scrisori, telefoane) au fost in urma cu 10 ani iar de atunci tacere, exista o suspiciune destul de solida (desi inca nedovedita) ca ar fi vorba de un impostor (cineva din cercul de prieteni al respectivului mostenitor rezervatar) care profita de ocazie pt. a da o mica "lovitura" pe socoteala amicului sau (presupus) decedat.

Cum poate fi contracarata acceptarea de catre el a mostenirii in conditiile in care totul s-a desfasurat "prin telecomanda" (fax-uri, fotocopii ale documentelor, etc.) si de la distanta sau, cel putin, cum se poate dovedi identitatea lui dincolo de orice suspiciune ?

Multumesc anticipat pt. raspunsuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2012
SuziLiu, utilizator
Acceptarea mostenirii se face in fata oricarui notar. Cel competent in dezbaterea mostenirii este notarul de pe raza jdecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Acceptarea mostenirii trebuie sa fie facuta la Consulatul Romaniei in SUA daca trebuie sa o dea succesibilul de acolo. La Consulat se verifica identitatea celui care da declaratia. De ce la Consulat pentru ca acesta are obligatia de a o inscrie intr un registru special in Tara de optiuni succesorale. Daca o da la un public notary aceasta nu se va putea inscrie la acest registru si nu va putea fi opozabila celorlalti succesibili.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Unei cunostinte i-a murit tatal. Tatal inainte de a deceda era casatorit pentru a doua oara. Din prima casnicie are 2 fii,iar din cea de-a doua un ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala victor ursutiu victor ursutiu buna ziu cat este rezerva succesorala la data actuala multumesc (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune grigore iuliana grigore iuliana Am o mare rugaminte la d-voastra , mama mea a fost recasatorita cu o persoana care avea dintr-o casatorie anterioara un copil infiat cu drepturi depline , dar ... (vezi toată discuția)