avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme Sistemul Bologna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme Sistemul Bologna

Stie cineva in ce lege scrie ca licentiatii ciclului I de studii universitare(cei care au terminat facultatea cu 3 ani), potrivit sistemului de la bologna, nu pot sa ocupe functii de conducere decat in cazul in care au obtinut si un master in domeniul in care vor sa promoveze? #-o Comentarii pe subiect am gasit o groaza dar baza legala nu o gasesc ... Daca stie cineva sa precizeze legea. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 16:21, 31 Decembrie 2008
:offtopic:
@ adelaida_07
Cele mai multe posturi de conducere presupun, sau ar trebui sa presupuna, o pregatire profesionala de exceptie (sef birou, sef serviciu si anumiti directori ai directiilor din cadrul unor institutii/autoritati).
Managementul de anvergura este "asigurat", in Romania, de oamenii politici si de rudele lor.

In postul anterior imi exprimam opinia cu privire la "axioma" conform careia un profesionist este o pierdere in pozitii manageriale, fara a generaliza.

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Decembrie 2008
Gabriela Pintea, Consilier juridic
si eu termin in vara lui 2009 3 ani de facultate si stau cu frica in san pt. postul meu pt ca am o sefa care taie si spanzura tot ! nu am siguranta transformarii postului intr-unul cu studii superioare , dar sa ma gandesc ca intr-o zi voi putea sa fiu macar o mica sefa de birou!X-(
IORDAN ELENA a scris:

si eu termin in vara lui 2009 3 ani de facultate si stau cu frica in san pt. postul meu pt ca am o sefa care taie si spanzura tot ! nu am siguranta transformarii postului intr-unul cu studii superioare , dar sa ma gandesc ca intr-o zi voi putea sa fiu macar o mica sefa de birou!X-(


Promovarile se fac doar in functie de nevoile societatii la care lucrati, nu este obligatoriu pentru angajator sa va promoveze, chiar daca ati terminat studiile superioare.
gabitx,
dna av Florentina Albu v-a dat lamuriri precise...
Declaratia de la Bologna (1999), semnata de ministri ai educatiei din tarile europene (printre care si Romania) prevede crearea spatiului universitar european prin compatibilizarea sistemelor de invatamant superior din tarile semnatare.
Premisele "schimbarii” invatamantului sunt date de Legea nr. 288/24 iunie 2004 privind organizarea studiilor universitare si Hotararea de Guvern nr.88 din 10 februarie 2005.
Cf Ordinului Ministrului Educatiei si Cercetarii nr. 3235 din 10 februarie 2005:
Art.4 Admiterea in invatamantul superior public si privat se organizeaza incepand cu anul universitar 2005-2006 pe domenii de studiu de licenta.
Din ceea ce am priceput referitor la acest "sistem” care se doreste o "aliniere” la standardele U.E. in cea ce priveste invatamantul:
Prima generatie de licentiati va fi in promotia 2008/2009. Deci, se aplica celor care, in anul 2005 erau in anul I de studiu universitar... Pt ceilalti se aplica vechile reguli.
Cf. sistemulului Bologna ar trebui master pt cei care au terminat o facultate in numai 3 ani (cu licenta) daca vor sa ocupe o functie de conducere etc. De ex, poate fi profesor de liceu un absovent al unei facultati - in care studiile au durat 3 ani - numai daca are master (daca s-a inscris la facultate cel mai tarziu in 2005). Pana la absolventii din 2005 inclusiv nu era necesar master-ul (si nu e necesar nici acum daca a facut 4 ani de facultate).
In ceea ce priveste societatile comerciale private depinde mai mult de administrator... Daca este, insa, vorba de mari companii (mai ales dintre cele care au capital social mixt) e mai mult decat probabil sa se ceara master pt absolventii unui ciclu universitar de 3 ani.

Printre obiectivele formulate in Declaratia de la Bologna: adoptarea unui sistem bazat in mod esential pe doua cicluri, pre- si post-licenta. Accesul la al doilea ciclu va fi conditionat de incheierea cu succes a primului ciclu, acesta din urma cu o durata minima de trei ani. Diplomele acordate dupa incheierea cu succes a primului ciclu sunt recunoscute pe piata europeana a fortei de munca si reflecta un nivel de calificare adecvat. Cel de-al doilea ciclu ar trebui sa conduca la master si/sau doctorat, asa cum se intimpla in multe tari europene – de aceea, in alte state detin functii de conducere cei care au master sau doctorat (acest din urma titlu in special pt functii in domeniul cercetarii).

P.S. Nu luati de bun (neaparat) ceea ce am scris deoarece am coroborat cu ceea ce se intampla in celelalte state europene semnatare ale acestei declaratii.

Am o prietena care a inceput facultatea in 2004. A prins vechiul sistem si deoearece face la ID, 5 ani, va termina in 2009.
Pentru a obtine o functie de conducere intr-o institutie de stat, banca, sau chiar companie privata, in viitor, are sau nu nevoie si de master? Sau, reformulez, are sanse mai mari sa ocupe postul daca va face si masterul?

Alte discuții în legătură

Dosar candidatura concurs functionar public primarie AlinMandrica AlinMandrica Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu niste sfaturi, raspunsuri referitoare la urmatoarea problema de care ma \"lovesc\": de curand am aplicat pentru un ... (vezi toată discuția)
Studii universitare de licenta cu diploma cerute la posturi bugetare 9lucia 9lucia am terminat Facultatea de stiinte politice si administrative Babes-Bolyai, 3 ani la zi si mi-am luat licenta. Sunt interesata daca studiile mele sunt bune sau ... (vezi toată discuția)
Criterii de eligibilitate pentru ocuparea unei functii publice de conducere laura-ioana laura-ioana Buna seara! in situatia unor studii universitare de lunga durata, finalizate in 2006 cu titlul de Economist licentiat, mai este necesar master sau studii ... (vezi toată discuția)