avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acorduri gaze naturale
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acorduri gaze naturale

Buna ziua. Am o nelamurire si sper sa ma poata ajuta cineva. Detin un apartament si pe scara unde locuiesc vreau sa ma racordez la gaze. Am vorbit cu o firma si mi-a dat un tabel in care sa trec fiecare locatar si sa imi semneze. Firma mi-a zis ca imi trebuie 51% din semnaturi din scara. Am vorbit cu administratorul scarii si el mi-a zis ca nu, este gresit, imi trebuie 80%. Poate cineva sa ma lamureasca?

Mersi anticipat.

In scara unde locuiesc nu exista instalatie de gaze. Unele din blocurile vecine sunt racordate.
Eu vreau sa ma racordez la gaze. Adica sa trag toata coloana de gaze pana la mine la etaj si implicit sa racordez scara la reteaua de gaze care exista pe strada.

Sper ca m-am facut inteles. :D
Ultima modificare: Marți, 5 Iunie 2012
Adriantot, moderator
Acum am inteles.
Dar daca va ocupati dumneavoastra (un proprietar) care ati gasit firma, care faceti lucrarea pe banii dumneavoastra..., ce treaba are administratorul in aceasta poveste!?
Doar daca vreti sa realizati aceasta instalatie pentru toti proprietarii din acea scara sau bloc, atunci discutati cu presedintele asociatiei si implicati comitetul, administratorul...
Firma poate sa prezinte un deviz de lucrari, un proiect, cu toate costurile... Cu acestea in fata, concret, discutati cu proprietarii si hotarati realizarea lucrarii. Repartizati cheltuielile pe toti conform legii 230/2007 si HG 1588/2007. Obtinerea de semnaturi pe un tabel tine loc de hotarare a adunarii generale si puteti sa realizati aceasta instalatie chiar daca unii nu sunt deacord, nu sunt de gasit...
Iata ce prevede L 230/2007:
Art. 25. -
(1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună;
(2) Hotărârile adunărilor generale vor fi luate cu votul majorităţii membrilor asociaţiei de proprietari prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată, după caz. În statutul propriu al asociaţiei de proprietari pot fi prevăzute şi alte condiţii, dar nu mai puţin de jumătate plus unu din voturile celor prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată.
(3) În situaţii excepţionale, hotărârile pot fi luate prin acordul scris al majorităţii proprietarilor unei scări sau unui bloc, membri ai asociaţiei de proprietari, pentru probleme care îi vizează direct, pe bază de tabel nominal.
(4) Hotărârile adunărilor generale se consemnează în registrul de procese-verbale al asociaţiei de proprietari, se semnează de către toţi membrii comitetului executiv şi se comunică, în scris, tuturor proprietarilor.

Am subliniat si partea care va trimite la statutul asociatiei. Am vazut un statut in care din greseala era legiferat ca hotararile se pot lua in adunarea general cu votul favorabil a 89% dintre proprietari. Asa ca vedeti ce scrie si in statutul dumneavoastra, ca administratorul ar putea sa aiba dreptate.
Eu am gasit firma, eu am vb cu ei si toate costurile eu le suport. Ideea este ca firma unde am fost mi-a dat un tabel , in care sa se semneze locatarii scarii unde locuiesc. Am uitat sa mentionez ca eu locuiesc la ultimul etaj, deci, implicit coloana de gaze va trece pe la fiecare etaj. Eu cu cine am mai vorbit, mi-a zis ca trebuie 50% + 1, chiar si juristul firmei unde muncesc.
Am si eu o nedumerire, poate ma ajutati sa gasesc un raspuns cat se poate de complet.
Luna aceasta am investit intr-o coloana de gaze separata si desi stau la etajul 4 din 8, am ales sa tragem aceasta coloana pana la ultimul etaj. Cel putin in acte sunt unicul investitor.
Am auzit niste "barfe" cum ca dupa 2 ani aceasta coloana ar deveni proprietatea asociatiei blocului. Intrebare: cum pot fi eu protejat ca si investitor? Se poate racorda cineva dupa acesti 2 ani daca nu m-a despagubit cu cota parte din investitia suportata de mine?

Multumesc.

PS: Nu ma derajeaza ca nu voi mai fi proprietar, ci doar vreau sa ma asigur ca dupa 2 ani imi voi mai putea recupera o parte din investitie in cazul ca vor mai dori sa se branseje la coloana respectiva.
Dumneavoastra, daca ati suportat cheltuiala cu aceasta instalatie, fiecare proprietar ce va dori sa se racordeze la aceasta o sa aiba nevoie de acordul dumneavoastra si-asa o sa va recuperati cheltuiala in timp solicitandu-le o cota din aceasta cheltuiala. Si aceasta se poate intampla luna viitoare, in anul urmator si poate ca peste 3-4 ani toti vecinii se vor bransa la acea instalatie, mai ales daca acele coloane au fost dimensionate sa asigure debitul tuturor apartamentelor iar distribuitorul de la intrarea in scara sa fie de capacitatea necesara. Altfel va mai fi nevoie si de alta cheltuiala.
Solutia cea mai buna este ca asociatia de proprietari sa preia actele de la dumneavoastra si sa va dea banii ce i-ati cheltuit intr-o perioada scurta. Adica sa afiseze pe lista de plata aceasta cheltuiala si proprietarii sa achite in cateva luni, un an si in acelasi ritm sa primiti banii de la asociatie. Asa va recuperati mai repede banii, iar fiecare proprietar va avea dreptul sa se branseze printr-o adeverinta eliberata de asociatie. Scapati de certuri, explicatii, nenultumiri si divergente cu vecinii.

Alte discuții în legătură

Rambursarea cheltuielilor la o coloanã de gaz. alx_max alx_max Doresc să știu câteva aspecte legate de rambursarea cheltuielilor făcute de investitori la o coloană de gaz. Se dau 3 investitori la o coloana de ... (vezi toată discuția)
Racordare gaz centrala de apartament Nicolaaev Ciprian Nicolaaev Ciprian In anul 2009 unul dintre vecini a cerut acordul propietarilor de pe scara blocului pentru a se racorda la gaz. Persoana in cauza sta la etajul 4 / 4 in scara ... (vezi toată discuția)
Coloana gaz rosuione rosuione Buna seara, locuiesc la bloc si unul dintre vecini a suportat toate cheltuielile pentru aducerea instalatiei de gaz pana la scara si pe scara, pana la etajul ... (vezi toată discuția)