In traditia de crestere si educare a copilului in Romania se inoculeaza de la vartse frage in subconstiuntul acestuia principii eronate despre viata si nonvalori ( furtul si monciuna ) la modul cel mai elegant , artistic si inofensiv prezentate ca si cum ar fi valori ale vietii .
Voi justifica aceste afirmatii cu o clasica poezie a copilariei : " Catelus cu parul cret, / FURA rata din cotet / Si SE JURA CA N-O FURA / Si l-am prins cu rata-n gura ! "
Se observa printr-o sumara analiza ce valori sunt promovate inca de la fragede varste.
De ce nu au fost compuse poezioare in care " catelusul munceste corect si se bucura de roadele muncii sale" ?
Trebuie osandite NON VALORILE ( minciuna, furtul, iresponsabilitatea, s.a. ) si trebuie promovata si stimulata MUNCA CINSTITA , COMPETITIA CORECTA si MOTIVATIA POZITIVA , care nu pot aduce decat un mare plus societatii noastre!
Va multumesc stimate u.b.i.k. de abordarea subiectului cu interes , de modul de placuta opinare si de analogia cu delicventele din operele lui Creanga.
In acelas timp va multumesc tuturor colegilor forumisti care au o nemultumire pe tema promovarii NON-VALORILOR si incearca , macar teoretic si analitic sa-i descopere radacinile si un mod legal de eradicare, care cine stie poate pe termen lung isi gaseste o aplicare practica si vor duce treptata la o societate mai buna care va respecta ADEVARATELE VALORI SOCIALE .
Stimate coleg,
cred ca esenta problemei vine din "radacinile" culturii si civilizatiei noastre, pardon, non-civilizatiei poporului care "de la Ram se trage"...cred ca avem o structura genetica defectuoasa, asta ca sa ma exprim elegant si o influenta nefasta de la sud si est...cred ca problema este una de moralitate si mai exact de lipsa acesteia si de un pseudo-crestinism, care in timp a devenit exclusiv traditie si obiceiuri, care sunt bune si frumoase, insa nu ajuta in nici un fel la transformarea omului, la dezvoltarea lui morala, ci mai degraba devine o cale sigura de auto-inselare si indepartare de adevarata credinta in Dumnezeu. Opinia mea este ca am devenit un popor pagan, de altfel cum am fost si inainte de "increstinare", un popor idolatru si un popor care nu are nimic a face cu Dumnezeu...si aceasta cu toata propaganda si "trambitarea" de a fi unul crestin... Cred ca ceea ce se intampla acum in Romania este trist, jalnic si dezastruos si aceasta nu motive economice, ci din motive ce tin excusiv de moralitate, etica si lipsa credintei adevarate in Dumnezeu. Inchei cu un citat din Biblie, putin cunoscuta si total ignorata si necitita, insa pasajul ni se potriveste de minune;
"Daca poporul Meu peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va ruga, va cauta Fata Mea si se va abate de la caile lui rele - îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta pacatul, si îi voi tamadui tara". (2 Cronici 7:14)
Buna ziua!
Va multumesc de invitatie, dar nu subscriu la opinie. Poezia citata, aventurile lui Creanga, Huckleberry Finn, Tom Sawyer, Zdeanta al lui Arghezi, Capra cu trei iezi etc...nu stau la baza comportamentului antisocial. Altele sunt sursele raului, si aici as aminti doar puterea exemplului din primii ani de viata, cu tot ce implica exemplul: comportament, limbaj, tinuta.
Din pacate nu pot nici macar sa zambesc, asa cum o fac antecomentatorii mei, pentru ca o dezvoltare armonioasa nu inseamna una destrabalata, ci dimpotriva, cu restrictii si muuulta rabdare in explicatii. Uneori cuvintele par fara sens, seci, inutile. Atunci treci la desen. Daca s-a epuizat si aceasta varianta, atunci treci la alta...
Nonvalorile au fost intotdeauna in spatiul public, intr-o forma sau alta. Acum, din pacate, sunt pe toate posturile tv., pe internet, in scoala, pe strada, la strand, oriunde.
NU se corecteaza comportamentele gresite, se incurajeaza. De ce? Fac rating si bani.
Indivizii nu conteaza, Asta e grav!
Copiii imita adultii. Invata si vor invata de la adultii din jurul lor.
Un exemplu foarte recent pe care il am este de la o competitie sportiva, in care am observat ca jucatorii cei mici erau ca si antrenorii lor: cei calmi aveau antrenor calm, cei colerici si "crizati" erau copia celui care-i coordona.
M-au intristat foarte tare insa ambitiile pe care cei mari le au, frustarile pe care incearca sa le rezolve folosindu-se de cei mici.
Ma refer la "aranjarea" rezultatelor dupa diverse interese si relatii.
Ma refer la dezamagirea celor "furati" care nu pot intelege de ce se intimpla acest lucru cind ei sint mai buni si au luptat pentru a cistiga; si indiferent cit s-ar fi straduit sau cit de buni ar fi fost nu ar fi fost lasati sa cistige.
Ma refer la "crizele" vocale si fizice ale adultilor, foarte deplasate tinind cont de locul in care se aflau.
Si ma intreb, un parinte care doreste sa-si educe copilul in spiritul unor valori morale, etice, ce trebuie sa faca?
Le doresc tuturor acestor parinti sa gaseasca intelepciune in mintea si inima lor, asa incit sa-si poata ajuta copiii sa inteleaga ce se intimpla si sa-i ajute sa fie la rindul lor intelepti.