rolandmindrila a scris:
De ce nu au fost compuse poezioare in care " catelusul munceste corect si se bucura de roadele muncii sale" ?
Pentru că am cădea în proletcultism.
Am mai căzut cîndva în acest păcat. Stahanovismul nu e doar o poveste, după cum nici întreaga literatură
la modă în anii '50 nu e.
Din păcate, problema nu poate fi tranşată (nu poate fi nici măcar incizată uşor, cam cît ai face o tăietură cu vîrful bisturiului) într-un spaţiu atît de restrîns.
Pentru a da ca exemplu munca, trebuie să faci din muncă o valoare. ªi să o răsplăteşti ca atare. Nu disparat, ici-colo, ci la nivel de concept şi la nivel general. Or, cîţi actori de valoare trăiesc din muncă? Atenţie, am spus
trăiesc, nu
supravieţuiesc.
Parafrazînd, mă simt
prea mic pentru un război atît de mare. ªi, iar parafrazînd (pentru că am adus vorba despre marii noştri actori), parcă am căuta un ac
prin cenuşa imperiului...
Am devenit un popor păgîn, spunea mai sus un coleg. Nu cred. Nici în sus amintita zicere, nici în instituţiile ale căror norme, chipurile, le-am fi încălcat.
Cred, în schimb, în asumarea conştientă a acelor norme. Nu ca fiind impuse de sus, ci ca fiind fireşti firii umane. Că timpurile au devenit, uneori, neprielnice manifestării fireşti, nu ne poate fi reproşat decît în foarte mică măsură. Deoarece, iarăşi parafrazînd,
nu sunt vremile supt om, ci bietul om supt vremuri.