pana la data de 25 mai 2011,cand am semnat contractul de angajare,am fost casnica.Ce ma nelamuraste este faptul ca nu pot beneficia de concediu de crestere copil,am inteles ca nu indeplinesc conditiile pentru indemnizatie,dar de ce nu pot avea concediu?
rectific,pana la 3 iunie 2011,cand am semnat contractul,am fost casnica,am nascut pe 25 martie 2012 si am stat in concediu postnatal 63 de zile.De ce nu se poate beneficia doar de concediul de crestere copil?
Sunt doua situatii total diferite :
1. CCC fara plata indemnizatiei aferente
2. CCC cu plata indemnziatiei aferente.
Luand in calcul prevederea art.51 lit.a C.mun. se observa ca legiuitorul nu a facut nicio referire la indemnizatia aferenta acestui concediu ... Unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă – ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus.
Ordinul nr.1474/2004
Situatie
18. O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?
Solutie:
În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii. Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
Prevederile OUG111/2010sunt destul de clare,concediul de crestere copil cu plata indemnizatiei aferente,exceptiile in care se acorda concediul fara plata indemnizatiei,dar tot cu indeplinirea conditiilor legale, sunt de asemenea clar definite si se refera la 2 situatii distincte si anume,cazul celor ce au optat pt. cccpana la 1 an care pot solicita concediu fara plata indemnizatiei pana la 2 ani si situatia cand intervine a patra nastere,astfel:
1.Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
2.Art. 10
(1) Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 2 au dreptul la concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri sau, dupa caz, dupa primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. (2).
(2) Durata concediului prevazut la alin. (1) este de 4 luni si se acorda integral, o singura data, fiecaruia dintre parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, persoanelor prevazute la art. 8 alin. (2), in perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Situatia descrisa de Ordinul nr.1474/2004," O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?"se refera tot la cazul celui ce indeplineste conditiile de acordare a ccc si care poate sa nu solicite si plata indemnizatiei.
Discutia pornita de utilizator se refera insa la posibilitatea de acordare doar a concediului de crestere copil,in situatia cand nu este indeplinita conditia ceruta de OUG111/2010.
Singurul tip de concediu ce i s-ar putea acorda ,in acest caz,ar fi eventual unul fara plata,fara legatura insa cu prevederile OUG111
Suspendarea c.i.m. ca urmare a aprobarii CCC se face in baza Codului Muncii care nu se refera la nicio indemnizatie ... prin urmare, persoana respectiva nu este obligat sa depuna dosarul de acordare a indemnizatiei ... poate sta in CCC si fara a primi indemnizatia aferenta.