avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare la limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare la limita de varsta

Un angajat cu CIM pe perioada nedeterminata indeplineste conditia de pensionare la limita de varsta si face cerere in acest sens.
Cand este obligata societatea sa desfaca CIM al acestui angajat? Cu data cand acesta face cererea de pensionare? cand acesta primeste decizia de penssionare sau daca acesta doreste sa lucreze incontinuare si societatea are nevoie de serviciile lui nu i se desface CIM?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:11, 14 Ianuarie 2009
19 ianuarie este data la care implinesc 63 ani si 6 luni, varsta la care pot cere pensionarea la limita de varsta si stagiu complet de cotizare (aprox 41 ani). Cand trebuie sa depun cererea catre casa de pensii?
bvlutu a scris:

19 ianuarie este data la care implinesc 63 ani si 6 luni, varsta la care pot cere pensionarea la limita de varsta si stagiu complet de cotizare (aprox 41 ani). Cand trebuie sa depun cererea catre casa de pensii?

Chiar in aceasta luna. Conform anexei 3 a Legii nr. 19/2000, stagiul complet de cotizare este 32 ani.

Presupun ca cei 41 de ani reprezinta vechimea dvs. totala in munca (=stagiul realizat de cotizare).
bvlutu a scris:

Beneficiati de pensie pentru limita de varsta incepand cu Ianuarie 2009, respectiv la implinirea varstei de 63 ani si 6 luni ... in speta, pe data de 19 ianuarie puteti depune cererea de pensionare pentru limita de varsta.
Mai in detaliu:
In anul 2006 intruneam conditiile de pensionare anticipata partiala, astfel ca in data de 05.09.2006 am fost propus la pensie anticipata partiala (datorita unei "conjucturi" in care se afla societatea). Mi-am continuat activitatea pana la aparitia deciziei de pensionare, data la cere mi-a incetat CIM. O perioada de timp am stat in pensie iar cu data de 01.10.2007 am renuntat la plata pensiei si m-am angajat cu CIM pe perioada nedeterminata la o alta societate. In februarie 2008 am incheiat un CIM tot pe perioada nedeterminata cu timp partial si cu o alta societate astfel ca acum am ambele contracte. Indeplinind in 19 ianuarie 2009 conditiile de pensionare la limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (41 ani) la solicitarea intocmirii actelor de pensionare la limita de varsta si adaugarea la stagiu de cotizare a perioadelor pe care se intind cele doua CIM-uri, inspectorul de resurse umane de la societatea unde am CIM pentru norma intreaga (cere are aceeasi calitate si la societatea unde am CIM cu timp partial) a primit de la CJPAS Deva instructiuni prin care i se cere incheierea CIM-urilor si a activitatii pana la aparitia deciziei de pensionare la limita de varsta, cu toate ca societatea la care functionez are nevoie in continuare de serviciile mele. Va trebui sa stau fara serviciu aceasta perioada? Repet: am decizie de pensionare anticipata partiala, dar plata pensiei e suspendata.
Pentru a fi pusa in plata pensia, este necesar ca , c.i.m. sa fie incetat.
Dupa emiterea deciziei de pensionare pentru limita de varsta va puteti continua activitatea, cu aprobarea actualului angajator.

Alte discuții în legătură

Pensionare la limita de varsta si vechime completa doina99 doina99 Buna ziua, Daca ,conform legii19/2000 ,trebuie sa ies la pensie la data de 1 dec. 2009, si nu solicit acest lucru,angajatorul poate sa-mi desfaca CIM incepand ... (vezi toată discuția)
Desfacere c.i.m. Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. Un salariat care si-a continuat activitatea dupa indeplinirea conditiilor de varsta si stagiu a depus cerere de pensionare cu 01.11.2010. Cu ce data ... (vezi toată discuția)
Pensionare fara cerere claudiabutisca claudiabutisca va rog sa ma ajutati in problema urmatoare conform art. 41 din legea 19 ,,pensia pt. limita de varsta se acorda asiguratilor care indeplinesc cumulativ, la ... (vezi toată discuția)