impunerea unui prag electoral la referendum este evident o practica incorecta in politica (nemaintanlita in europa)...
... cu care, desigur, se manipuleaza validarea/invalidarea referendumului functie de interesul aluia de la "butoane" (c.c.r.)...
... cine-l poate analiza mai bine dacat un domn profesionist al domeniului?!...
"Tratamentul care se aplică de către politicieni votului poporului, în comparaţie cu votul pentru interesele politicienilor, este inadmisibil.
Introducerea artificială a unui prag de 50 la sută plus unu din electoratul din listă pentru validarea unui referendum arată discriminarea pe care politicienii o practică atunci când cetăţenii români sunt chemaţi la vot împotriva interesului lor, dar în interesul românilor. Condiţiile sunt să fie validate numai acele consultări electorale care sunt în interesul politicienilor.
Cred că o
astfel de limită ar putea fi stabilită, 50 la sută plus unu din cei înscrişi în listă - condiţie de validare a unui referendum,
numai dacă în România ar fi votul obligatoriu. Sunt state în Uniunea Europeană în care prezenţa la vot este obligatorie şi, în cazul absenţei la vot, electorul este amendat.
Dar în România participarea la vot nu este obligatorie, nu este sancţionat absenteismul. Ca atare, cei care se prezintă la o consultare electorală sunt cei care doresc să fie activi şi implicaţi politic.
În aceste condiţii, fixarea unor parametri atât de dificili pentru validarea unui referendum, care exprimă, conform art. 90, voinţa poporului, mi se pare că este o acţiune îndreptată spre minimalizarea importanţei titularului puterii şi a suveranităţii în stat, care e poporul român, şi nu politicieni."
[ link extern ]