avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... proces cu asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

proces cu asociatia de proprietari

Buna ziua

Situatia se prezinta astfel :

Asociatia de proprietarii m-a chemat in instanta pentru plata restanta a unei sume .
In instanta am specificat faptul ca nu sunt de acord cu suma plus penalizarile care au fost calculate . instanta a hotarat ca sa se faca o expertiza financiar contabila si sa fie platita de catre reclamant [provizoriu] pentru stabilirea corectitudinii sumelor cei de la asociatie nu sunt de acord sa plateasca expertul , iar instanta a dispus suspendarea cauzei conform art.155 alin 1 c pr. civ , pentru neandeplinirea de catre reclamant a obligatiei stabilite .
Presedintele de asociatie m-a invrajbit cu vecinii sustinand faptul ca i-am pus pe ei sa imi plateasca expertul , ceea ce ma dus la disperare .
Am cerut instantei repunerea pe rol a dosarului , cu gandul sa platesc expertul .
instanta a dispus urmatoarele :
se mentine suspendarea judecarii , pentru neandeplinirea de catre reclamant a obligatiei stabilite in sarcina sa la termenul din data xxxxx in sensul ca nu a inteles sa plateasca onorariul provizoriu de expert.
In aceasta situatie ce pot sa fac ?
Ce se intampla cu suma care am fost dat in judecata , banuesc ca penalizarile vor creste .
Pot cere asociatiei de proprietari ca aceea suma sa nu imi mai apara la vizier pana la solutionarea cauzei ?
Va rog un raspuns .

multumesc anticipat ..
redialboss a scris:

in cazu ca va castiga pata expertuui va cadea in sarcina mea .

Pentru moment cauza este suspendata,pe cale de consecinta situatia ramane ca inainte de actiuune,respectiv in interesul asociatiei de proprietari ,care aplica si tot aplica penalitati la restanta dvs

o fi in interesul asociatie daca spuneti dv , dar in realitate va pot spune ca situatia din punctul meu de vedre sta altfel .
penalitatile se pot aplica in continuare , dar trebuie sa aiba si o baza reala .
stiind faptul ca asociatia de proprietari functioneaza fara cenzori , si ca am cerut in decursul acestui an sa se faca sedinta cu locatarii si am fost refuzat pe motiv ca nu au timp proprietarii
cred cu fermitate ca suntem inselati la calculul intretineri .
totodata vreu sa va comunic faptul ca mai sunt vecini care au fost dati in judecata , si ca au castigat in instanta neplata penalitatilor .
redialboss a scris:


penalitatile se pot aplica in continuare , dar trebuie sa aiba si o baza reala .
stiind faptul ca asociatia de proprietari functioneaza fara cenzori ,
au castigat in instanta neplata penalitatilor .

1-Baza legala d eimpunere penalitati este restanta acumulata de catre dvs
2-Nu are relevanta inexistenta cenzor/comisie de cenzori cu neplata obligatiilor lunare de intretinere
3-Probabil ca au castigat in perioada cat opera L nr 175/2010,care actualmente nu mai este in vigoare

Puteti propune vecinilor imediat convocarea unei adunari generale. O puteti face cu acordul a 20% dintre proprietari conf legii 230/2007.
La aceasta adunare generala alegeti-va alt presedinte si alti membri in comitet pentru ca acestia pe care-i aveti acum nu se pricep.
Nepriceperea lor este dovedita de neprezentarea in instanta a unui dosar bine intocmit pe baza caruia asociatia sa castige procesul.
Apoii tot nepriceputi sunt pentru ca nu au platit imediat expertul in instanta. Chiar daca expertul ar fi calculat o suma mai mica de plata cu 10-30%, instanta imputa intreaga suma tot restantierului si nu asociatiei. Aceasta pentru ca se demonstra inca odata ca sunt sume restante si sume ce trebuiesc penalizate..., iar vinovat de existenta acestora este restantierul si nu asociatia. Daca proprietarul nu avea restante, nu avea nici penalizari....

Asa ca alegeti-va alt presedinte care sa stie ca poate plati un cenzor permanent al asociatiei, ca poate plati expertul desemnat de instanta, ca poate plati un avocat..., totul din banii proprietarilor.

Am avut un asemenea proces in care, la solicitarea restantierului, instanta a desemnat un expert si-a stabilit suma de 800 lei ce trebuia platita de restantier. La termenul urmator, restantierul nu achitase expertul si, pentru a nu lungi boala, asociatia s-a oferit sa plateasaca imediat expertul. La termenul urmator, expertiza era in fata judecatorilor. Din 5500 lei solicitati de asociatie ca restante si 4000 lei penalizari, expertul a calculat exact 5500 lei restante si 3800 lei penalizari. Bineinteles ca restantierul a fost obligat la plata sumelor de 5500 si respectiv 3800 lei plus 800 lei expertul plus 1000 lei onorariu avocat. Dar, omul si-a facut numarul si-a "economisit" 200 lei, chiar daca a pierdut 1800 lei.
Mai este un aspect de care trebuie sa tineti cont: daca platiti intretinerea curenta sa fiti atent sa va scrie pe chitanta intretinere pe luna xx 2012. Daca scriu numai suma Asociatia o va repartiza conform legii debitelor celor mai vechi si veti plati astfel suma pe care o contestati, urmand ca Asociatia sa va dea in judecata ulterior pentru sumele de plata pe ultimele luni care, fiind calculate corect, nu aveti de ce le contesta.
Mai mult, chiar daca le puteti contesta veti ramane cu banii dati pe sumele pe care le contestati actualmente si va trebui sa deschideti dumneavoastra un proces pentru a le recupera, plus ca si aici intervine prescriptia, dar in defavoarea dumneavoastra.

Cel mai bine este daca puteti aplica sfatul domnului Adriantot si sa obtineti schimbarea conducerii Asociatiei cu niste oameni cu care sa va intelegeti cat si cum aveti de plata.
In plus aceasta cale este si cea mai rapida rezolvare.

Alte discuții în legătură

Plata expertiza mirusaby mirusaby Buna ziua, am si eu iarasi o problema : la adunarea generala din luna iun.2012 s-a hotarat schimbarea comitetului executiv, si efectuarea unei expertize ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 230 din 2007 privind penalizarile art 30 bogdanA2012 bogdanA2012 Buna seara! am o problema legata de o intretinere, este adevarat ca nu am platit o perioada de timp pt ca nu am avut cum si am ajuns la o suma de 4700 de lei, ... (vezi toată discuția)