avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Concluzii doar prin avocat la toate instantele
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Concluzii doar prin avocat la toate instantele

Art. 83. - (1) In fata primei instante, precum si in apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de catre avocat sau alt mandatar. Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat, atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
(2) In cazul in care mandatarul persoanei fizice este sot sau o ruda pana la gradul al doilea
inclusiv, acesta poate pune concluzii in fata oricarei instante, fara sa fie asistat de avocat, daca
este licentiat in drept.

(3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 13 alin. (2).

(4) In cazul contestatiei in anulare si al revizuirii, dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator.

Reprezentarea conventionala a persoanelor juridice
Art. 84. - (1) Persoanele juridice pot fi reprezentate conventional in fata instantelor de judecata numai prin consilier juridic sau avocat, in conditiile legii.

(2) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic, in conditiile legii.

(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si entitatilor aratate la art. 56 alin. (2).


prn urmare, rezulta de aici ca mandatarii
[nu mai pot pune ni un fel de concluzii la instantele de fond, cum prevedea vechiul cod ce procedura civila,atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
, prin umrare practica prin care un mandatar prin procura ducea procesul pana la finalizare si punea concluzii scrise inceteaza, Noul cod prevazand expres ca mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat,.
Incluzandu-se explicit si faza cercetarii inseamna ca practic, manadatarul nu mai poate efectua, nici un act procesual in instanta, orice discutie juridica in contradictoriu in instanta fiind obligatorie a fi facuta prin avocat!

astept opiniile voastre...
Atunci convingeti legislativul sa modifice si prev.ref.la mandat din Codul civil si veti fi mai linistita!
Se pare ca faceti confuzie intre mandatul dat unui neavocat prin procura judiciara care ii permite mandatarului DOAR sa reprezinte partea, prevederi care nu contravin deloc legii 51 (altfel nu ar mai exista mandatul nici in codul civil si nici reprezentarea prin mandatar din Codul de p.c.) si prevederile prin care a fost modificata legea 51, care se refera clar la pf sau pj AUTORIZATE.
Prin urmare...

In ceea ce-l priveste pe vestitul Bota..ce treaba are in propozitie, ca nu pricep?
si daca mandatul procura zice "sa asite si sa reprezinte":D
art. 3 alin. 2 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca activitatile prevazute la alin. 1 (adica si activitatea de reprezentare juridica in fata instantelor judecatoresti) se exercita numai de avocat, daca legea nu prevede altfel.

legea prevede altfel? sa vedem:

Contractul de mandat- cel prin care mandatarul se obliga sa incheie acte juridice pe seama mandantului (sa incheie acte juridice, adica sa incheie contracte sau sa semneze acte juridice unilaterale, nu sa faca acte de procedura...). Si parcurgem toate dispozitiile si nu se prevede nicaieri ca orice mandatar, chiar neavocat, poate exercita activitatea de reprezentare juridica in fata instantelor judecatoresti. Se prevede, referitor la intinderea mandatului, ca pentru a incheia orice acte de dispozitie, pentru a intenta actiuni in justitie, mandatarul trebuie sa fie imputernicit in mod expres (adica, are nevoie de o imputernicire speciala, iar nu generala)- art. 2016 NCC. Nicio dispozitie referitor la contractul de mandat din codul civil nu confera caracter licit unui contract de mandat dat unui neavocat pentru reprezentare in fata instantelor de judecata, nici macar pentru a intenta actiuni in justitie. Ori, daca obiectul nu este licit, mandatul este lovit de nulitate absoluta, exceptie care trebuie invocata in conditiile legii.
deci, NCC nu prevede altfel fata de art. 3 din Legea nr. 51/1995.

insa Codul de procedura civila prevede altfel- logic, pentru ca aici trebuie sa gasim reglementata orice derogare de la reprezentarea doar prin avocat in fata instantelor de judecata.

Actualul cod, art. 67 si urm. reglementeaza reprezentarea partilor prin mandatar avocat sau neavocat. deci, legea prevede reprezentarea prin mandatar neavocat la art. 68 alin. 5 si 6 in urmatoarele conditii: 1) la judecatorie, cand mandatarul este sot/ ruda pana la gradul 4 inclusiv cu partea; 2) la orice instanta, cand mandatarul este sot/ ruda pana la gradul 4 incusiv cu partea si este si doctor sau licentiat in drept. Altfel, avem art. 68 alin. 4 : daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii decat prin avocat, cu exceptia consilierului juridic, care potrivit legii, reprezinta partea (adica, angajatorul).
Rezulta foarte clar ca mandatarul care nu este avocat poate reprezenta partea in fata instantei de judecata exclusiv in cazurile de la art. 68 alin. 5 si 6.
In alte conditii, exercita fara drept profesia de avocat- inchisoare de la 1 luna la un an sau amenda penala (art. 281 Cod penal).

Noul Cod de procedura civila, prevede ca o persoana fizica poate fi reprezentata conventional in fata oricarei instante de catre un mandatar care nu este avocat doar daca este sot/ ruda pana la gradul 2 inclusiv si daca este licentiat in drept. O persoana juridica poate fi reprezentata conventional numai prin consilier juridic sau avocat. Pentru alti mandatari legea nu prevede ca pot reprezenta partea in fata instantei de judecata, ba mai mult li se interzice expres sa puna concluzii.

Rezulta ca in viziunea NCPC, reprezentarea prin mandatar neavocat in fata instantei nu este permisa decat in conditiile sus-mentionate, mai restranse observ fata de vechiul cod intrucat si la judecatorie sotul/ ruda partii trebuie sa fie licentiat in drept, iar gradul de rudenie este limitat la gradul 2 inclusiv.

poate or mai fi exceptii si in alte legi speciale...

Asta-i parerea mea, a unui avocat.
Eu nu as permite unui medic sa ma opereze daca nu ar fi recunoscut legal ca medic, chiar daca a absolvit facultatea de medicina si ar fi ruda cu mine. pentru ca daca operatia esueaza din cauze imputabile lui, as vrea sa raspunda ca un medic, sa fie asigurat pentru malpraxis etc etc. Si statul organizeaza profesia de medic sau de avocat sau alta pentru a garanta pacientului, partii in proces etc, ca numai cei autorizati sunt capabili sa ii ajute. pentru cei neautorizati, nu garanteaza nimeni nimic, iar statul ii condamna prin legea penala si nu numai.



Ultima modificare: Vineri, 24 August 2012
Ioana Carp, Avocat
treaba/lucrurile sunt simple in ceea ce priveste interpretarea/reglementarea..
revin dupa alte si alte opinii... cu opinia mea
@ioana carp: interesant..rationament ref. la prev. cpc privind reprezentarea prin mandatar!

Ati scris mult despre reprezentarea conventionala prin avocat uitand sa mentionati ca legea de proc.civila in vigoare (cat si cea noua) permite in continuare reprezentarea prin mandatar neavocat, (art. 82(1) teza finala, art. 84 NCPC, cu unele exceptii (exceptii reluate dar si completate de noul cod de proc.civ.) Da, vorbim despre mandatul dat unui neavocat printr-o procura judiciara, forma de reprezentare care exista si acum si va exista si in prev. NCPC. (evident, cu exceptiile vechi cat si cele noi privind sustionerea concluziilor scrise, exercitarea si sustinerea recursului doar prin avocat....prevederi care sunt mai mult ca sigura ca vor face dupa intrarea in vigoare obiectul unor dosare privind exceptii de neconstitutionalitate).

Nu stiti cine sunt. Imi place anonimatul pentru ca imi permite sa pun intrebari fara sa-mi fie jena ca cineva ar zambi ca nu stiu un anumit lucru. Dar chiar daca as posta sub identitatea mea reala sincer, nu as fi atat de agresiva si pornita pe..nimeni si pe nimic...Ce sens are?

Alte discuții în legătură

Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta o ruda in instanta? lylygry lylygry eu in calitate de fiica il pot reprezenta in instanta pe tatal meu pe baza unei procuri notariale? dar pe bunica mea? va rog, daca puteti, sa imi ... (vezi toată discuția)
Mandat de reprezentare doberv doberv daca un prieten are pe rol un proces civil si nu stie ce sa vorbeasca in instanta si este si emotiv daca imi face mandat de reprezentare prin notar ma pot duce ... (vezi toată discuția)