avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Concluzii doar prin avocat la toate instantele
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Concluzii doar prin avocat la toate instantele

Art. 83. - (1) In fata primei instante, precum si in apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de catre avocat sau alt mandatar. Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat, atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
(2) In cazul in care mandatarul persoanei fizice este sot sau o ruda pana la gradul al doilea
inclusiv, acesta poate pune concluzii in fata oricarei instante, fara sa fie asistat de avocat, daca
este licentiat in drept.

(3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 13 alin. (2).

(4) In cazul contestatiei in anulare si al revizuirii, dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator.

Reprezentarea conventionala a persoanelor juridice
Art. 84. - (1) Persoanele juridice pot fi reprezentate conventional in fata instantelor de judecata numai prin consilier juridic sau avocat, in conditiile legii.

(2) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic, in conditiile legii.

(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si entitatilor aratate la art. 56 alin. (2).


prn urmare, rezulta de aici ca mandatarii
[nu mai pot pune ni un fel de concluzii la instantele de fond, cum prevedea vechiul cod ce procedura civila,atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
, prin umrare practica prin care un mandatar prin procura ducea procesul pana la finalizare si punea concluzii scrise inceteaza, Noul cod prevazand expres ca mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat,.
Incluzandu-se explicit si faza cercetarii inseamna ca practic, manadatarul nu mai poate efectua, nici un act procesual in instanta, orice discutie juridica in contradictoriu in instanta fiind obligatorie a fi facuta prin avocat!

astept opiniile voastre...
Nu cred ca s-a înțeles, persoana fizica de profesie consilier juridic cum declara recurs in cazul unei probleme personale ? Prin avocat ?
Da, in acest caz imi pare absurda situatia.
Consilierul juridic trebuie sa aiba dreptul de a se apara singur daca asa considera deoarece si el este profesionist.
Am vorbit mai sus de spiritul legii si cred ca motivele sunt aplicabile.
s-a mai raspuns intr-un post anterior ca persoana fizica, de profesie consilier juridic, prin urmare prin definitie licentiat in drept, nu are nevoie de avocat in recursul in care este parte- art. 13 alin. 2 NCPC.

intrebarea mea viza situatia in care parte ar fi o entitate fara personalitate juridica- pfa, societate civila medicala etc. Necunoscand legislatia privind consilierii juridici si asteptandu-ma ca o entitate fara personalitate juridica sa poata angaja consilier juridic in baza unui contract individual de munca, dupa cum poate fi angajat orice salariat, am observat in NCPC ca un astfel de consilier nu ar avea drept de reprezentare al enitatii parte in proces.

prin urmare, m-am gandit ca fie este o problema de reglementare in NCPC, fie consilierul juridic potrivit legislatiei proprii nu poate fi angajat in baza unui contract individual de munca de alte persoane in afara persoanelor juridice (pfa, societati civile, intreprinderi individuale si alte forme de asociere).
Ultima modificare: Duminică, 26 August 2012
Ioana Carp, Avocat
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Da, in acest caz imi pare absurda situatia.
Consilierul juridic trebuie sa aiba dreptul de a se apara singur daca asa considera deoarece si el este profesionist.
Am vorbit mai sus de spiritul legii si cred ca motivele sunt aplicabile.


pai in situatia asta chiar si un avocat.....in propria cauza in recurs trebuie sa-si angajeze..... avocat:stunned:
Fain postul, sunt aici atinse cam toate aspectele: valori profesionale, cresterea prestigiului profesiei , apararea mai buna a bunicutelor cu 300 lei pensie de CAP, ... ma rog numai ca toate astea dintr-o singura parte a baricadei.
De partea cealalta din care fac parte eu , justitiabil mai destept decit cel putin un posesor de roba, fac doua remarci fara a avea pretentia de a mi se raspunde: cresterea prestigiului unei profesii nu se face prin lege ci prin calitatea profesionala si morala a corpului breaslei. Ceea ce se face acum mie imi miroase a consum obligatoriu a unui serviciu. Ca o contramasura a obligativitatii acestui serviciu ce ziceti daca s-ar stabili si limitele maxime ale onorariilor percepute de distinsii profesionisti tot prin lege la un nivel de 20 % din taxa de timbru spre exemplu ? :"> Asta a fost prima remarca. A doua este : daca eu vreau sa ma fac de ras sau sa imi risc propriul patrimoniu reprezentandu-ma singur in caile de atac , cine ce are de zis? Ar mai urma sa se incrimineze si sinuciderea si gata reforma s-a facut. :vishenka:
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
br_nicku, utilizator

Alte discuții în legătură

Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta o ruda in instanta? lylygry lylygry eu in calitate de fiica il pot reprezenta in instanta pe tatal meu pe baza unei procuri notariale? dar pe bunica mea? va rog, daca puteti, sa imi ... (vezi toată discuția)
Mandat de reprezentare doberv doberv daca un prieten are pe rol un proces civil si nu stie ce sa vorbeasca in instanta si este si emotiv daca imi face mandat de reprezentare prin notar ma pot duce ... (vezi toată discuția)