avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Concluzii doar prin avocat la toate instantele
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Concluzii doar prin avocat la toate instantele

Art. 83. - (1) In fata primei instante, precum si in apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de catre avocat sau alt mandatar. Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat, atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
(2) In cazul in care mandatarul persoanei fizice este sot sau o ruda pana la gradul al doilea
inclusiv, acesta poate pune concluzii in fata oricarei instante, fara sa fie asistat de avocat, daca
este licentiat in drept.

(3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 13 alin. (2).

(4) In cazul contestatiei in anulare si al revizuirii, dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator.

Reprezentarea conventionala a persoanelor juridice
Art. 84. - (1) Persoanele juridice pot fi reprezentate conventional in fata instantelor de judecata numai prin consilier juridic sau avocat, in conditiile legii.

(2) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic, in conditiile legii.

(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si entitatilor aratate la art. 56 alin. (2).


prn urmare, rezulta de aici ca mandatarii
[nu mai pot pune ni un fel de concluzii la instantele de fond, cum prevedea vechiul cod ce procedura civila,atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
, prin umrare practica prin care un mandatar prin procura ducea procesul pana la finalizare si punea concluzii scrise inceteaza, Noul cod prevazand expres ca mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat,.
Incluzandu-se explicit si faza cercetarii inseamna ca practic, manadatarul nu mai poate efectua, nici un act procesual in instanta, orice discutie juridica in contradictoriu in instanta fiind obligatorie a fi facuta prin avocat!

astept opiniile voastre...
wow...suntem aici sa distingem intre procura avocatiala- act autentic ...si mandatul-procura judicira..( judiciara sa zicem:D)
opinia mea e ca tre sa distingem dupa activitati...adica dupa legea speciala, res[pectiv L51
superb comentariu stimata colega Ioana Carp:bow:...si asta o spun sub numele meu si identitatea mea asumata...in general, imi place sa discut cu oameni care isi declara identitatea, chiar si pe un forum...e ca si cum te-ar privi cineva in fata.....no offence @Irina S....tocmai pentru ca identitatea te responsabilizeaza

@Irina S
tot nu sunt lamurita in schimb, si fara a fi malitioasa sau patimasa, chiar asumandu-mi eventualele lipsuri in domeniu, doresc sa mi se comunice in ce temei legal poti sa te intrgistrezi la administratia financiara ca persoana fizica care sa desfasoare activitati de reprezentare juridica in instanta.contracost...rog nu speculatii, ci temeiuri legale .

in opinia mea, rolul procurii judiciare ar trebui sa fie strict aceea de a se substiui prezenta partii in fata instantei, nicidecum inlocuirea avocatului, ca specialist....exemplul cu medicul este elocvent...
sa fim seriosi, nu cred ca exista mandatar de profesie ...si mai ales unul care sa nu fi incercat sa se faca avocat....:yes:

si in nici un alt sistem de drept nu exista asa ceva !
Ultima modificare: Vineri, 24 August 2012
Antoanela Geaman, Avocat
Nu ati inteles: nici nu am sustinut ca mandatarul unei procuri judiciare ar trebui sa se inregistreze la finante ca pf care desfasoara activitati de reprez. juridica (nici nu ar avea cum!) ci doar ca am cunostinta ca mandatul oneros dat astfel se declara ca venit doar in vederea impozitarii!
D.na, discutia pentru mine este pur teoretica si chiar ma intereseaza sa stiu vazand destui mandatari prin instanta cu procuri judiciare.
@ben10: daca vrei sa-mi mai spui ceva legat de comentariile mele pe topic te-as ruga sa o faci aici si nu pe mp. Thx!
mda...pune mana pe carte
ar trebui sa distingi.. intre normele juridice prioritare..
Ultima modificare: Vineri, 24 August 2012
ContSters258703, utilizator
Hanny - milika, eu nu aveam nici-o curiozitate si nici-o intrebare..daca ai fi citit cu atentie! Disting mai mult decat ti-ai putea tu imagina ! Pana una alta, distinsela doamne pornite impotriva mandatarilor neavocati (si pe buna dreptate! ) se fac ca nu inteleg ca acestia sunt si vor fi prezenti in viata juridica mai mult decat ne dorim, evident cu permisiunea legiuitorului. Si culmea, castiga si bani din aceste mandate judiciare.(oneroase sau gratuite..aparent!)
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2012
Irina S., utilizator

Alte discuții în legătură

Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta o ruda in instanta? lylygry lylygry eu in calitate de fiica il pot reprezenta in instanta pe tatal meu pe baza unei procuri notariale? dar pe bunica mea? va rog, daca puteti, sa imi ... (vezi toată discuția)
Mandat de reprezentare doberv doberv daca un prieten are pe rol un proces civil si nu stie ce sa vorbeasca in instanta si este si emotiv daca imi face mandat de reprezentare prin notar ma pot duce ... (vezi toată discuția)