avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Concluzii doar prin avocat la toate instantele
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Concluzii doar prin avocat la toate instantele

Art. 83. - (1) In fata primei instante, precum si in apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de catre avocat sau alt mandatar. Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat, atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
(2) In cazul in care mandatarul persoanei fizice este sot sau o ruda pana la gradul al doilea
inclusiv, acesta poate pune concluzii in fata oricarei instante, fara sa fie asistat de avocat, daca
este licentiat in drept.

(3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 13 alin. (2).

(4) In cazul contestatiei in anulare si al revizuirii, dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator.

Reprezentarea conventionala a persoanelor juridice
Art. 84. - (1) Persoanele juridice pot fi reprezentate conventional in fata instantelor de judecata numai prin consilier juridic sau avocat, in conditiile legii.

(2) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic, in conditiile legii.

(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si entitatilor aratate la art. 56 alin. (2).


prn urmare, rezulta de aici ca mandatarii
[nu mai pot pune ni un fel de concluzii la instantele de fond, cum prevedea vechiul cod ce procedura civila,atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
, prin umrare practica prin care un mandatar prin procura ducea procesul pana la finalizare si punea concluzii scrise inceteaza, Noul cod prevazand expres ca mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat,.
Incluzandu-se explicit si faza cercetarii inseamna ca practic, manadatarul nu mai poate efectua, nici un act procesual in instanta, orice discutie juridica in contradictoriu in instanta fiind obligatorie a fi facuta prin avocat!

astept opiniile voastre...
cu tot respectul, nu se pune problema de a fi pornita impotriva tuturor mandatarilor neavocati, ci doar impotriva celor care nu indeplinesc conditiile legale de a reprezenta conventional o parte in fata instantei de judecata.
iar unele conditii, intr-adevar, poate sunt contestabile si ma refer la consilierul juridic, despre care vad din art. 82-83 NCPC ca nu poate reprezenta decat angajatorul persoana juridica. Un consilier juridic nu poate fi angajat de alte entitati care nu sunt persoane juridice (pfa, societati civile etc)? poate cei din profesia de consilier ma pot lamuri.
de asemenea, nu se pune problema de a fi impotriva celor care nu sunt avocati dar reprezinta legal sau judiciar partea in fata instantei: notari publici in plangeri de CF sau practicieni in insolventa etc

de la ce se intampla in fapt, la ce ar trebuie sa fie... o fi cale lunga. eu personal nu m-am confruntat cu vreo situatie in care sa invoc lipsa calitatii de reprezentant, de aceea ma surprinde sa vad ca totusi ar exista multi mandatari persoane fizice care reprezinta partea in fata instantei in baza unor procuri nule daca nu se incadreaza pe exceptia din codul de procedura- sot/ruda si/sau licentiat in drept. ca acesti mandatari or fi buni contribuabili si isi declara veniturile la fisc, atunci trebuie sa admitem ca si veniturile din alte activitati ilicite trebuie declarate si impozitate (ex. cersetorie, prostitutie etc etc). din cate stiu, doar cei din "baroul" constitutional sau Bota sau cum s-o numi, se declara avocati in mod mincinos la finante si se inregistreaza astfel, platind impozite (caz vazut personal la AFP sector 1). Ce sa le ceri partilor daca nici autoritatile statului, adica ANAF, habar nu au ca exista astfel de impostori? si nu le pasa, pentru ca incaseaza impozite, doar asta e treaba lor, nu?

pentru ca discutia pe formum sa fie utila si la subiect, chiar as vrea sa stiu daca un consilier juridic poate fi angajat de alte entitati care nu sunt persoane juridice (pfa, societati civile sa zicem medicale, nu de avocati). Mutumesc celor ce imi vor raspunde.
din cate stiu, cel putin la administratia financiara de care apartin eu nu se pot inscrie ....am asistat chiar eu cand un asemenea mandatar a facut scandal ca i s-a refuzat inscrierea pe motiv ca nu este autorizat....
nu inteleg de ce nu se intelege ca profesia de avocat presupune o autorizare de catre o asociatie profesionala ....la fel este si cazul Notarilor, executorilor judecatoresti sau mediatorilor....nu inteleg de ce nu se gasesc astfel de mandatari sa desfasoare si asemenea activitati , daca se sustine ca se poate....

sincer, personal, nu am intalnit nici macar un mandatar ca adversar de cand sunt avocat, adica in 16 ani....ci doar colegi...sa fie o intamplare, sau doar nivelul de complexitate al cauzei si faptul ca am majoritatea cauzelor la instante superioare.? nu stiu...de asemenea, prin instante , nu am vazut dosare grele in care o parte sa fie reprezentata prin asemenea mandatari de profesie....ei exista, oricum, numai la judecatorie....cel mai mic nivel al instantelor unde hotararile nu sunt definitive si irevocabile...

in orice caz, si eu sunt de parere ca mai bine mergi la un medic tanar chiar rezident , decat la unul care nu a reusit sa ia rezientiatul....:D....stiu ...stiu...pile, relatii etc.....dar sa fim seriosi chiar toti avocatii au avut pile????....si , pe urma , din punctul meu de vedere un om pregatit nu se teme si nu pierde nici un examen...
Mandat dat unui consilier juridic de către o persoana fizica a fost posibil, ori cum interpretam din punct de vedere a noului cod . Consilierul juridic, persoana fizica in recurs angajează avocat ?
Normele de procedura sunt de stricta interpretare si aplicare
Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus


prin urmare se prevede avocat , avocat trebuie sa fie....chiar daca exista si consilier juridic

Ultima modificare: Duminică, 26 August 2012
Antoanela Geaman, Avocat
Si eu sunt de aceeasi parere ca legea nu se refera la consilierul juridic.
Legea putea avea alta terminologie daca s-ar fi dorit sa nu fie vorba doar de avocati.

Ramane insa de vazut cum se va interpreta in timp aceasta norma juridica deoarece cel care are in familie un consilier juridic nu ii poate fi totusi retezat dreptul la aparare.
Cred ca se poate considera ca spiritul legii a fost in esenta ca partea sa beneficieze de servicii juridice specializate de calitate si sa se evite situatia ca partea sa isi redacteze personal o motivare total aiurea.

Alte discuții în legătură

Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta o ruda in instanta? lylygry lylygry eu in calitate de fiica il pot reprezenta in instanta pe tatal meu pe baza unei procuri notariale? dar pe bunica mea? va rog, daca puteti, sa imi ... (vezi toată discuția)
Mandat de reprezentare doberv doberv daca un prieten are pe rol un proces civil si nu stie ce sa vorbeasca in instanta si este si emotiv daca imi face mandat de reprezentare prin notar ma pot duce ... (vezi toată discuția)