Angajarea unui avocat ramane alegerea justitiabilului si nu poate fi o obligatie imperativa pentru accesul garantat si liber la justitie.
Cităm din art. 21 al Constituţiei intitulat „Accesul liber la justiţie”, alin. 2:„Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept” şi alin. 4 „Jurisdicţiile speciale şi administrative sunt facultative şi gratuite”.
Tot ocoliti raspunsul la intrebarea - ce il impiedica pe mandatarul licentiat in drept drept/consilier juridic sa reprezinte cu depline drepturi o persoana fizica in recurs?
De ce avocatul este Dumnezeul reprezentarii?
In loc sa fie liberalizata reprezentarea la mandatarii licentiati, suntem tributari mentalitatii de casta si vrem sa se intretina casta prin "servicii" obligatorii de reprezentare generalizate (altele decat in dreptul penal), platite pe banii contribuabililor care "beneficiaza" de ele, sub forma de ajutor judiciar!
Prevederile sunt neconstitutionale pentru ca impiedica accesul liber la justitie al justitiabilului, intrucat interzic reprezentarea prin mandatar licentiat in drept/consilier juridic.
In Suedia nu exista obligativitatea reprezentarii prin avocat, orice mandatar poate reprezenta justitiabilul.
Sunt moldovenii mai inteligenti decat noi? Citez pe colegul Radu Sava: Curtea Constitutionala a Moldovei a statuat printr-o decizie din anul 2000 ca orice persoana are dreptul de “a apela la orice jurist pentru apararea drepturilor sale in toate fazele dezbaterii cauzei penale”. Mai mult, Curtea Constitutionala a Moldovei a concluzionat ca “Acordarea licentei pentru exercitarea profesiei de avocat de catre Ministerul Justitiei numai la propunerea Consiliului Uniunii Avocatilor... confirma ca un organ nestatal (Consiliul Uniunii Avocatilor) este investit cu atributii de stat”, precum si faptul ca “instituirea prin lege a monopolului Uniunii Avocatilor asupra profesiei de avocat, evident, nu contribuie la concurenta intre persoanele care acorda asistenta juridica, mai mult ca atat, impiedica dezvoltarea ei”.
www.avocatnet.ro/content/for...
Este irelevant faptul ca se poate trimite recursul prin posta. Justitiabilul nu-l poate redacta singur sau printr-un mandatar licentiat in drept/consilier juridic. Justitiabilul va trebui sa dovedeasca faptul ca recursul este redactat de un avocat, sub sanctiunea nulitatii, intrucat art. 83 NCPC prevede clar "La redactarea cererii şi a motivelor de recurs, precum şi în exercitarea şi susţinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate şi, după caz, reprezentate, sub sancţiunea nulităţii, numai de către un avocat, în condiţiile legii, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 13 alin. (2)".
Cu stima,
Luisa Mitroi