@smeagull
Frumos argumentul, vă apreciez punctul de vedere şi îl împărtăşesc atunci când vine vorba despre legislaţia noastră haotică.
Există, totuşi, o problemă în ceea ce priveşte posibilitatea consilierului juridic de a încheia un contract de muncă cu o
persoană fizică (chiar şi o PFA). Este vorba despre articolul 1 din Legea nr. 514/2003:
Consilierul juridic asigură apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale statului, ale autorităţilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor publice şi de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum şi ale persoanelor juridice de drept privat, în slujba cărora se află şi în conformitate cu Constituţia şi legile ţării.
@Patrick_
Contractul pe care îl încheie avocatul cu clientul său este contractul de asistenţă juridică reglementat de Legea nr. 51/1995 şi de Statutul profesiei de avocat. Are, într-adevăr, un caracter civil, fiind similar cu un contract de mandat.
Cu preţul controversei, este convingerea mea că şi un contract individual de muncă are un caracter civil. Nu este esenţial actul normativ care conţine reglementarea (Codul civil sau Codul muncii) pentru a distinge caracterul contractelor.
Contractul de muncă nu este altceva decât un alt contract special (v. disciplina de drept civil denumită la fel), cu o reglementare şi un tratament didactic, prin tradiţie, distincte (ca simplu exemplu că nu e numai opinia mea "bizară", Codul civil italian include în Cartea a V-a reglementări referitoare la muncă, pe care legislaţia noastră le prevede în Codul muncii).
Caracterul civil al contractului şi raportului de muncă este sugerat şi prin articolul 278 din Codul muncii referitor la "întregirea" dispoziţiilor codului cu cele compatibile cuprinse în legislaţia civilă.