ioanacarp a scris:
pentru ca discutia pe formum sa fie utila si la subiect, chiar as vrea sa stiu daca un consilier juridic poate fi angajat de alte entitati care nu sunt persoane juridice (pfa, societati civile sa zicem medicale, nu de avocati). Mutumesc celor ce imi vor raspunde.
Sigur ca
oricine poate angaja cu contract individual de munca un consilier juridic.
Iata ce zice Codul muncii,
ART. 14
(1) În sensul prezentului cod, prin angajator se înţelege persoana fizică sau juridică ce poate, potrivit legii, să angajeze forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă.
(2) Persoana juridică poate încheia contracte individuale de muncă, în calitate de angajator, din momentul dobândirii personalităţii juridice.
(3) Persoana fizică dobândeşte capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, din momentul dobândirii capacităţii depline de exerciţiu.
ART. 10 Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu
Chiar si o persoana fizica, un individ, neinregistrat in sistemul fiscal drept PFA sau mai stiu eu ce.
Angajarea unui CJ de catre o "persoana naturala" presupune niste formalitati, multa - multa - multa birocratie si taxe, care pot descuraja particularul simplu. Dar se poate face perfect legal.
Nu mai vorbesc de persoanele juridice atipice, este clar ca acestia pot angaja c.j.
In practica, am vazut doar menajere si bone angajate in mod legal de particulari.
Dar, ca si c.j., nu m-as da nici o clipa in laturi sa o reprezint pe vecina de la 2 in procesul de divort de betivul de barba'-su, in baza unui contract individual de munca de 1 ora pe zi platita cu ... un salariu fix :).
Nu m-as da in laturi nici sa lucrez "cu forme legale" pentru ... sa zicem, un particular cetatean strain director de multinationala, care are nevoie de un jurist angajat personal, care sa il consilieze in mod privat si constant pe toate problemele de legislatie romana. Cum ar fi: inchirierea casei din Romania, actele romanesti pe care le semneaza privat si profesional, raspunderea administratorilor de sc pe probleme de ... (mediu, fiscale, vamale), i-a luat politia permisul de conducere, i-au ridicat masina din parcare, vrea un certificat de cazier, fiscul i-a calculat gresit taxele, daca este legal sa plateasca prostituate in Romania, daca poate sa plimbe cainele fara lesa la el in cartier, de ce nu i-a ajuns coletul cu lucruri personale din Africa de Sud, ce poate sa faca impotriva ziaristului care a scris un articol neadevarat, dar impotriva fostului muncitor care l-a injurat in supermarchet, in ce conditii ii poate fi perchezitionat biroul etc.
Limitarea NCPC in privinta reprezentarii prin conslier juridic (c.j. poate reprezenta in instanta numai pers. juridice) este inconsecventa, daca o citim prin prisma legislatiei muncii (conform careia oricine poate angaja cu contract de munca un c.j.).
Cam discriminati angajatori indivizi, desi sunt intr-o situatie identica persoanelor juridice.
p.s. Problema e rar intalnita in practica si absolut minora fata de subiectul discutiei. Totusi releva (inca o) problema a reglementarii.