avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Concluzii doar prin avocat la toate instantele
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Concluzii doar prin avocat la toate instantele

Art. 83. - (1) In fata primei instante, precum si in apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de catre avocat sau alt mandatar. Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat, atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
(2) In cazul in care mandatarul persoanei fizice este sot sau o ruda pana la gradul al doilea
inclusiv, acesta poate pune concluzii in fata oricarei instante, fara sa fie asistat de avocat, daca
este licentiat in drept.

(3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 13 alin. (2).

(4) In cazul contestatiei in anulare si al revizuirii, dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator.

Reprezentarea conventionala a persoanelor juridice
Art. 84. - (1) Persoanele juridice pot fi reprezentate conventional in fata instantelor de judecata numai prin consilier juridic sau avocat, in conditiile legii.

(2) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic, in conditiile legii.

(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si entitatilor aratate la art. 56 alin. (2).


prn urmare, rezulta de aici ca mandatarii
[nu mai pot pune ni un fel de concluzii la instantele de fond, cum prevedea vechiul cod ce procedura civila,atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
, prin umrare practica prin care un mandatar prin procura ducea procesul pana la finalizare si punea concluzii scrise inceteaza, Noul cod prevazand expres ca mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat,.
Incluzandu-se explicit si faza cercetarii inseamna ca practic, manadatarul nu mai poate efectua, nici un act procesual in instanta, orice discutie juridica in contradictoriu in instanta fiind obligatorie a fi facuta prin avocat!

astept opiniile voastre...
Domnilor, am urmarit acest subiect si m-as fi abtinut in continuare sa exprim vreun punct de vedere, daca pe la mijlocul saptamanii trecute nu s-ar fi inchis cladirea Curtii de Apel dupa mine.

Ore intregi a fost nevoita instanta sa motiveze respingere, dupa respingere, cereri si exceptii izvorate din gaura neagra a mintii unuia.

Parea a fi ...
themis a scris:

juristul de la cooperativa din comună, întîmplător bun prieten cu badea Ion


Iertati-ma domnule themis, dar exact la ceva de genul asta ma gandeam in orele acelea cat a trebuit sa-mi mut greutatea de pe-un picior pe altul ca sa n-amortesc. Urechile mi se ofilisera de mult.


Eu l-as fi trimis la dracu' cu tot dreptul lui de aparare, credeti-ma. Dar rabdare cata a avut instanta aceea (sa motiveze de la respingerea cererii de chemare in garantie a UE pana la alte bazaconii de care n-ati auzit nici in visele voastre urate) n-am vazut.

Eu, ca eu, ca asta mi-e profesia si-am devenit imuna la multe imbecilitati. Dar cu ce a gresit clientul meu!? Spre nefericirea lui a fost nevoit sa stea langa mine toata ziua. Si ar fi fost de doua ori nefericit daca, pe langa timpul pierdut, ar fi avut onorariu orar. (dar nu-l avea, deci nefericirea asta e a mea).

Pe scurt, daca ar fi doar badea Ion acela care ar avea de pierdut, ar fi una, dar mai sunt si altii pe langa el.




Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2012
romascanu, moderator
Juristul de cooperativa întreabă ?
Declararea recursului se face NUMAI prin avocat ?
Atunci cina suporta aceste costuri pentru amarâti, nu ma refer la procesomani ?:sorry:
ioanacarp a scris:

pentru ca discutia pe formum sa fie utila si la subiect, chiar as vrea sa stiu daca un consilier juridic poate fi angajat de alte entitati care nu sunt persoane juridice (pfa, societati civile sa zicem medicale, nu de avocati). Mutumesc celor ce imi vor raspunde.


Sigur ca oricine poate angaja cu contract individual de munca un consilier juridic.
Iata ce zice Codul muncii,
ART. 14
(1) În sensul prezentului cod, prin angajator se înţelege persoana fizică sau juridică ce poate, potrivit legii, să angajeze forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă.
(2) Persoana juridică poate încheia contracte individuale de muncă, în calitate de angajator, din momentul dobândirii personalităţii juridice.
(3) Persoana fizică dobândeşte capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, din momentul dobândirii capacităţii depline de exerciţiu.
ART. 10 Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu
Chiar si o persoana fizica, un individ, neinregistrat in sistemul fiscal drept PFA sau mai stiu eu ce.
Angajarea unui CJ de catre o "persoana naturala" presupune niste formalitati, multa - multa - multa birocratie si taxe, care pot descuraja particularul simplu. Dar se poate face perfect legal.

Nu mai vorbesc de persoanele juridice atipice, este clar ca acestia pot angaja c.j.

In practica, am vazut doar menajere si bone angajate in mod legal de particulari.
Dar, ca si c.j., nu m-as da nici o clipa in laturi sa o reprezint pe vecina de la 2 in procesul de divort de betivul de barba'-su, in baza unui contract individual de munca de 1 ora pe zi platita cu ... un salariu fix :).

Nu m-as da in laturi nici sa lucrez "cu forme legale" pentru ... sa zicem, un particular cetatean strain director de multinationala, care are nevoie de un jurist angajat personal, care sa il consilieze in mod privat si constant pe toate problemele de legislatie romana. Cum ar fi: inchirierea casei din Romania, actele romanesti pe care le semneaza privat si profesional, raspunderea administratorilor de sc pe probleme de ... (mediu, fiscale, vamale), i-a luat politia permisul de conducere, i-au ridicat masina din parcare, vrea un certificat de cazier, fiscul i-a calculat gresit taxele, daca este legal sa plateasca prostituate in Romania, daca poate sa plimbe cainele fara lesa la el in cartier, de ce nu i-a ajuns coletul cu lucruri personale din Africa de Sud, ce poate sa faca impotriva ziaristului care a scris un articol neadevarat, dar impotriva fostului muncitor care l-a injurat in supermarchet, in ce conditii ii poate fi perchezitionat biroul etc.

Limitarea NCPC in privinta reprezentarii prin conslier juridic (c.j. poate reprezenta in instanta numai pers. juridice) este inconsecventa, daca o citim prin prisma legislatiei muncii (conform careia oricine poate angaja cu contract de munca un c.j.).
Cam discriminati angajatori indivizi, desi sunt intr-o situatie identica persoanelor juridice.

p.s. Problema e rar intalnita in practica si absolut minora fata de subiectul discutiei. Totusi releva (inca o) problema a reglementarii.
După părerea mea, distincția e destul de clară:
consilierul juridic trebuie să aibă încheiat un contract de muncă (conform Codului muncii), pe când avocatul poate avea doar un contract civil între el și acea „persoană” (fizică sau juridică).

Practic, cei care vor să fie protejați de un „contract de muncă” (consilierii juridici) nu „au nevoie”să fie admiși într-un barou... iar cei care intră într-un barou (avocații)... nu mai „au nevoie” să fie protejați de un contract de muncă...

E doar părerea mea...
Ultima modificare: Marți, 18 Decembrie 2012
Patrick_, utilizator
juristconsult a scris:

Juristul de cooperativa întreabă ?
Declararea recursului se face NUMAI prin avocat ?
Atunci cina suporta aceste costuri pentru amarâti, nu ma refer la procesomani ?:sorry:

Vă rog să fiți mai explicit.
Ați formulat trei întrebări care nu prea au nici o logică.

„cooperativă”... „recurs”... „costuri pentru amărât”....

Dacă reușim să înțelegem ceea ce doriți să aflați, cu siguranță vă vom răspunde.

Alte discuții în legătură

Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta o ruda in instanta? lylygry lylygry eu in calitate de fiica il pot reprezenta in instanta pe tatal meu pe baza unei procuri notariale? dar pe bunica mea? va rog, daca puteti, sa imi ... (vezi toată discuția)
Mandat de reprezentare doberv doberv daca un prieten are pe rol un proces civil si nu stie ce sa vorbeasca in instanta si este si emotiv daca imi face mandat de reprezentare prin notar ma pot duce ... (vezi toată discuția)