avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Concluzii doar prin avocat la toate instantele
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Concluzii doar prin avocat la toate instantele

Art. 83. - (1) In fata primei instante, precum si in apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de catre avocat sau alt mandatar. Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat, atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
(2) In cazul in care mandatarul persoanei fizice este sot sau o ruda pana la gradul al doilea
inclusiv, acesta poate pune concluzii in fata oricarei instante, fara sa fie asistat de avocat, daca
este licentiat in drept.

(3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 13 alin. (2).

(4) In cazul contestatiei in anulare si al revizuirii, dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator.

Reprezentarea conventionala a persoanelor juridice
Art. 84. - (1) Persoanele juridice pot fi reprezentate conventional in fata instantelor de judecata numai prin consilier juridic sau avocat, in conditiile legii.

(2) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic, in conditiile legii.

(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si entitatilor aratate la art. 56 alin. (2).


prn urmare, rezulta de aici ca mandatarii
[nu mai pot pune ni un fel de concluzii la instantele de fond, cum prevedea vechiul cod ce procedura civila,atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
, prin umrare practica prin care un mandatar prin procura ducea procesul pana la finalizare si punea concluzii scrise inceteaza, Noul cod prevazand expres ca mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat,.
Incluzandu-se explicit si faza cercetarii inseamna ca practic, manadatarul nu mai poate efectua, nici un act procesual in instanta, orice discutie juridica in contradictoriu in instanta fiind obligatorie a fi facuta prin avocat!

astept opiniile voastre...
Jocandi causa a scris
Eu nu inteleg unde vedeti marea schimbare. Nici in actuala reglementare nu era posibil sa depui concluzii orale in fata Instantei in calitate de mandatar. Ce-i schimbat acum? Unde-i marea noutate?
Nu inteleg de ce numai avocatii pot depune concluzii orale, dar asta-i alta problema.
imi pot reprezenta angajatorul intr-un litigiu de milioane de Eur si nu imi pot reprezenta sotia intr-un litigiu de 100 lei?
Ha?
ca sa intru in barou trebuie sa tocesc mai rau ca in facultate, sa dau subiecte de sinteza la 40 ani, dupa 15 ani de litigii, inclusiv la ICCJ? E normal, in conditiile in care cei mai slabi studenti dintre colegii mei au fost facuti avocati doar in baza unui interviu si a doua semnaturi de la 2 avocati? Unde-i egalitatea?




Stimate coleg, cred ca sotia o puteti reprezenta, mai cititi putin prin stufosul cod, si vedeti ca puteti.
pe de alta parte atata vreme cat in legea 514/2003 privind consilierii juridici se specifica ca se aplica si legea avocatilor, acele dispozitii, in opinia mea sunt incidente, in conditiile legii si statutului profesional.
Pe de alta parte cu intrarea in Baroul de Avocati exista o decizie a UNBAR prin care in conditiile in care faceti dovada ca ati sustinut examen la anumite materii de drept, puteti intra fara examen.
Deci in conditiile noului cod de procedura civila in instanta se vor putea prezenta avocatii si consilierii juridici cu respectarea legii si a statutului profesional, si cu obligatia dovedirii acestei calitatii in aceleasi conditii.
Nastase - Cris a scris:
Buna ziua!
Codul 1 din 23 iulie 1993 codul de procedura civila, publicat in M.Of.177 din 26 iulie 1993, cu modificaril si completarile ulterioare, este in vigoare acum
ATENTIE !!! Acest act va fi abrogat la data de 1 februarie 2013 prin Legea 76/2012
de unde ati luat articolul 83 si 84 pe care le-ati invocat mai sus?
dintr-o lege in vigoare la data publicarii anuntului?
RUSINE!!!!, ca si avocat trebuia sa invocati si actul normativ
Eu, ca si jurist intr-o institutie publica, sunt obligat sa depun toate diligentele in dosarul care mi-a fost repartizat, si drept urmare, invoc.
asa am ajuns la concluzia ca ,,MANANC AVOCATI PE PAINE<< in ceea ce priveste dosarele mele!
ANUMITI AVOCATI, NU CITESC!
INVOCA ARTICOLE DIN LEGI DEJA ABROGATE!
MERG PE PRACTICA JUDICIARA!
SUNT FOSTI POLITISTI SAU FOST PROCURORI SAU JUDECATORI!
NU CITESC!
MI-AR PLACEA SA-I AM ADVERSARI IN INSTANTA, SA-I UMILESC!



Vedeti stimate coleg ca s-ar putea sa va inselati. si printre unele dintre categoriile enumerate sa fie unii care sa va manance pe dumneavoastra pe paine. Ca si intre consilierii juridici pot fi dintre cei pe care ii citati dumneavoastra, care la acest moment citeaza prevederi ale vechiului cod civil, desi cunostem cu totii ca de prin octombrie 2011 a intrat in vigoare un alt act normativ. Si ei apara interesele pe la primarii, si nici domniile lor nu prea sunt la subiect. Asa ca nu genralizati.
Ok,,sunt raspunsurile, Dar ma intreb, Ca muritor de rand, Dece nu se modifica si Legea 51/1995, introducandu-se in Lege"", grila de "onorarii", exact cum este in Legea 188/2000. "grila de onorarii a executorilor judecatorest." Deci prin urmare un avocat poate lua un onorariul cosistent si sa spuna doua vorbe in 'concluziile orale si scrise ', si, petitul cererii sa fie de o 100,00 lei dar onorariul va fi cu siguranta peste 1000,00 lei sau chiar mai mult.
Ca se bate in struna ca "mandatarii" fac evaziune fiscala, nu ma indoiesc de acest lucru,,,dar av. cand iau onorarii fara sa elibereze chitanta, cum se cheama???. Oricum dreptul la aparare prin NCPC cam sufera.. Ca un raspuns pertinent vizavi de de cele relatate de antivorbitori. Pot sa arat ca La CEDO mandatarii sunt admisi sa depuna plangeri in numele mandatului, sa faca orice procedura sau chiar sa se prezinte la proces pentru ziua cand se judeca. Mai mult mandatul nu trebuie autentificat prin BNP.. ce ziceti ,,vom avea mai multe plangeri la CEDO???
În alte state europene părțile nu pot formula o cerere de chemare în jduecată decât prin avocat de la prima instanță. Acolo de ce nu sunt probleme cu CEDO?

În altă ordine de idei, conform NCPC în recurs se vor dezlega doar probleme de drept și nu probleme referitoare la situația de fapt și la probațiune. Nu e normal ca la dezlegarea problemelor de drept să participe profesioniști ai dreptului? Părțile care nu-și pot permite un avocat în recurs vor face o cerere de ajutor public judiciar care va fi admisă în măsura dovedirii că partea nu dispune de mijloace financiare pentru angajarea unui avocat.
Credeți că e normal așa cum se întâmpla pe vechea lege în sensul că partea declara recurs fără să știe măcar ce înseamnă asta?
Ajutorul public judiciar este admis astfel; pana la 300 lei; iti da din oficiu aparator si esti scutit de TT Iar de la 300 lei la 600 lei esti scutit de 50% din TT sau esalonarea taxei judiciare de timbru in mai multe rate...Ok. Va intreb daca eu am 650 lei/luna si sunt singur, si un avocat penrtu a ma apara imi cere 2000 lei si mai am de platit si o TT de 900 lei, pot avea eu acces la justitie???. NCPC, incalca unele drepturi de reprezentare in fata instantei (vz. NCC privind mandatul). Mandatul indiferent ca este cu plata sau cu titlul gratuit ca mandatar ai raspundere fata de madant, de sarcinile ce cosista in mandat. Or, restucturarea mandatului asa cum prevede NCPC, mi se pare neconstitutional
Problema de costitutionalitate eu am mai ridicat-o cu alta ocazie privind art.1 pct.1^1 din vechiul CPC. si,,,,CCR a declarat neconstitutional acest punct. OK.? Se va pune in discutie si art.13 din NCPC, si voi fi sigur ca va fi neconstitutional.Dece/ va fi neconstitutional pentru ca se incearca ceva impotriva consintamantului omului privind drepturile si lebertatile. Nu trebuie sa fiu conditionat printr-o anumita persoana sa ma prezint in fata unui Tribunal, deasemeni se face o mare ingerinta in reprezentarea partii. Poate eu ca parte nu sunt licentiat in drept,,,daca am notiuni vaste de drept,,dece sa fiu obligat sa-mi angajez avocat, Mai mult acesta nu are o grila de onorarii, asa cum am aratat ca executorii judecatorestiu o au. Ca orice cetatean simplu al acestei Tari ma voi adresa din nou CCR cu petitie sa arat ca si aceste dispozitii sunt neconstitutionale asa cum am aratat ca art.1 pct.1^1 din vechiul CPC a fost declarat neconstitional.

Alte discuții în legătură

Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta o ruda in instanta? lylygry lylygry eu in calitate de fiica il pot reprezenta in instanta pe tatal meu pe baza unei procuri notariale? dar pe bunica mea? va rog, daca puteti, sa imi ... (vezi toată discuția)
Mandat de reprezentare doberv doberv daca un prieten are pe rol un proces civil si nu stie ce sa vorbeasca in instanta si este si emotiv daca imi face mandat de reprezentare prin notar ma pot duce ... (vezi toată discuția)