avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procedura divort comun acord Judecatoria 2
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procedura divort comun acord Judecatoria 2

Am o mare rugaminte.
1. Spune-ti-mi si mie daca la depunerea cererii de divort prin acord trebuie sa fie ambii soti de fata?

2. Am citit pe site-ul judecatoriei sectorului 2 (in sectorul 2 avem domiciliul) ca sunt anumite zile cand se primesc cererile de divort. E adevarat? Sau ma pot duce in orice zi?

3. Pot plati taxa de timbrula cec-ul din Tribunal?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:33, 12 Aprilie 2010
Divortul poate fi pr0nuntat numai pe baza acordului ambilor soti numai daca sunt indeplinite 2 conditii cumulativ, respectiv:
-de la data incheierii casatoriei sa fi trecut cel putin un an
-sa nu existe copii minori rezultati din casatorie.
In ceea ce priveste partajul, aveti posibilitatea sa-l formulati pe cale separata ( vad ca practica instantelor bucurestene nu este identica cu cea a celor prahovene, pentru ca la noi nu sunt admise partajele in cadrul dosarelor de divort, cine formuleaza o astfel de cerere se va alege cu o disjungere) sau pur si simplu sa incheiati o tranzactie notariala, fara a mai apela la instanta de judecata.
Trebuie sa mai stiti ca partajul bunurilor se timbreaza conform noilor modificari cu 3% din masa partajabila si chiar daca incheiati tranzactie la primul termen de judecata va trebuie sa faceti dovada achitarii acesteia in integralitate si instanta va va restitui apoi chitanta taxei achitate in intregime pentru obtinerea sumei.
De asemenea in situatia in care tranzactia sau renuntarea la judecata intervin ulterior primei zile de judecata , se va restitui pana la jumatate din suma achitata tinandu-se cont de actele procesuale deja indeplinite.
In situatia in care alegeti totisi varianta instantei, as opta totusi pentru varianta separata a celor 2 cereri pentru ca cele 2 actiuni au cai de atac diferite ca termen, hotararea de divort intemeiata pe divortul partilor prin acord fiind definitiva si irevocabila la data pronuntarii dar nu si in ceea ce privesc cererile accesorii.
Ultima modificare: Luni, 12 Aprilie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Userul nu a intrebat si ceva de partaj... totusi, de ce nu admit divortul in acelasi dosar? Ma intereseaza temeiul de drept...
Se pot arata termene pentru capetele accesorii... divortul ramanand irevocabil, evident.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme tranzactie alinaalina alinaalina Parintii mei au incheiat o tranzactie, scrisa de un avocat, de impartire a bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei. Pe citatia de la tribunal scrie ca ... (vezi toată discuția)
Partaj ContSters79003 ContSters79003 Buna ziua am si eu cateva nelamuriri, poate ma puteti ajuta... daca masa partajabila e de 100000 de euro, eu trebuie sa platesc 3000 de euro ca taxa de ... (vezi toată discuția)
Divort lml lml Buna ziua, as dori sa-mi spuneti daca se poate cat costa un divort de un cetatean american, fara domiciliu comun, nu am locuit niciodata impreuna, nu avem ... (vezi toată discuția)