avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Proiect de hotãrâre prin care Parlamentul sã ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Proiect de hotãrâre prin care Parlamentul sã constate cã Bãsescu a fost demis de popor

Senatorul PNL Ioan Ghişe va propune, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de deciziile BEC şi CCR şi să se constate că preşedintele Traian Băsescu a fost demis de popor la referendum prin votul a peste 7,4 milioane de români.

Proiectul de hotărâre propus de Ghişe şi remis AGERPRES prevede că Parlamentul a luat act de hotărârile BEC şi CCR, constată că sunt îndeplinite prevederile articolul 10 din legea 3/2000 a referendumului şi că preşedintele României a fost demis de către popor. De asemenea, proiectul prevede că legislativul constată că funcţia de preşedinte al României este vacantă, iar în termen de 90 de zile Guvernul va organiza alegeri pentru această funcţie. AGERPRES

[ link extern ]
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Un judecator de la CCR nu se poate lua dupa o parte din popor care nici nu stie ce vrea cu adevarat...

cum adica poporul nu stie ce vrea cu adevarat?! ... ca s-a pus DA DEMITERE Basescu intr-o veselie, de s-a facut scurta la mana...

... si daca judecatorul mai si trece pe langa actualizarea listelor permanente trimise de catre guvern (pe care chiar el, judecatorul, le-a cerut), ca pe langa borna kilometrica...

... si nici nu se ia dupa "o parte" (7,4 milioane) din popor... poate interveni parlamentul!

... asemenea interventii au existat si in state vest europene – vezi cazul Outreau, in care Parlamentul francez a chemat judecatorii parati sa dea explicatii public, in plen, pentru gafele lor care au revoltat opinia publica, sub camerele de televiziune...

... si mai posibil (pentru parlament sa intervina- cu "calea de urmat") in romania, unde ccr este institutie politica.
Cred ca ati uitat ca poporul roman nu e format din 7 mil de.oameni.

Oamenii confunda atributiile presedintelui cu cele ale primului ministru.
In tarile civilizate guvernul se schimba si nu presedintele ceea ce s-a si intamplat.
Acum avem guvernul Ponta care pare sa fie foarte preocupat de justitie si nu de situatia economica desi poporul de asa ceva e interesat ...
De justitie sunt interesati cei care sunt prin parlament ...de ce oare...?
Nu am auzit sa fi fost condamnata vreo persoana cu relatii pe nedrept.
poporul roman, implicat politic (prin prezenta la vot), este de 9-10 milioane... astea sunt datele statistice in romania de aaaaani de zile... si asa va fi mult timp...

7,4 milioane din 9-10 ce inseamna?

si daca vorbim de tarile civilizarte, unele republici, presedintele se alege de parlament.

... majoritatea populatiei nici nu stie cine e, ca sta cuminte in banca lui...

d-aia nici n-au de ce sa-l schimbe.
Aspazia are constiinta? Nu, zau!
Din punctul de vedere al Constitutiei, poporul (asta, de 8 milioane si jumatate de prosti care au votat) este suveran.
CCR nu are atributii de legiferare, deci nu era dreptul Curtii sa impuna cvorum si nici nu putea sa-l accepte, pentru ca nu are fundamentare in Constitutie, distinct de recomandarea Comisiei de la Venetia.
Comisia de la Venetia, atat de invocata, are o opinie contrara fata de hotararile curtilor constitutionale, considerand ca acestea deriva din puterea judecatoreasca. La noi CCR este organ jurisdictional, ca si Curtea de Conturi. De ce-i dati prerogative mai mari de cat are?
Din punctul meu de vedere, sunt niste maimutoi politici in robe, cu trecut cel putin dubios (cel putin unul dintre membri este chiar infractor), avand presedinte o persoana cel putin controversata, care afirma: "Asta e măreţia dreptului, toate legile lasă loc de intrepretare." Sunt de acord cu afirmatia, dar sa fie o interpretare a legii, nu un comportament de oligofren: da-mi date, da-mi liste, nu sunt bune etc. Mai mult, sa firmi ca nu exista notiunea de liste electorale permanent, cand acestea asa sunt inscrise in legi, sa citesti si sa aplici norma fara procedura, e de-a dreptul de filme cu prosti.
La ce aparat represiv a iesit la iveala cu aceasta ocazie, mi-e greu sa cred ca se va termina pasnic.
CONSTITUTIA RO.
ART.2
(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.
ART.61
(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
ART.69
(1) În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.
ART.146
Curtea Constituţională are următoarele atribuţii:
i) veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia;

Alte discuții în legătură

Am votat sau nu la referendum 2012 freeanifer freeanifer Consider interesanta situatia fiecaruia. Eu de exemplu peste 15 minute ma duc sa votez. Invit pe cei care doresc sa spuna daca au votat sau nu vor vota sau ... (vezi toată discuția)
Referendum si cvorum ContSters257414 ContSters257414 cum credeti ca se impaca ([b]cum se justifica[/b]) decizia Curtii Constitutionale a Romaniei care a hotarat marti ca, pentru validarea scrutinului de ... (vezi toată discuția)
Justitia e oarba...total....sau mai intrezareste ceva? Lidia2012 Lidia2012 Ieri a avut loc un Referendum in tara mea, Romania. Pentru validarea lui CREMA Justitiei, adica....Curtea Constitutionala (Pardon ! pentru..cacofonie) , ... (vezi toată discuția)