avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... \\"registrul jurnal\\" prevazut in HG 1588/2007 - ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

"registrul jurnal" prevazut in HG 1588/2007 - Norme de aplicare la Legea 230/2007

As dori sa stiu ce trebuie sa se consemneze intr-un "registru jurnal", cerut de Art. 22, alin. (7) din HG 1588/2007 - Norme de aplicare la Legea 230/2007:

"(7) Administratorul care indeplineste si functia de contabil in partida simpla are obligatia sa intocmeasca si sa completeze registrul jurnal, registrul inventar, registrul pentru evidenta fondului de reparatii, registrul pentru evidenta fondului de rulment, registrul pentru evidenta sumelor speciale, registrul pentru evidenta fondului de penalizari, precum si alte formulare specifice activitatii de contabilitate, prevazute prin ordin al ministrului economiei si finantelor. "

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 00:01, 4 Decembrie 2014
As mai dori o informatie:

Daca fondul de rulment ramane in mod constant mai mare (chiar de 4 ori) decat cea mai mare suma a taxelor comunale lunare si proprietarul nu doreste sa-l diminueze, el trebuie
sa fie purtator de dobanzi? Exista vreo baza legala?

In registrul pentru evidenta fondului de rulment se contabilizeaza si o eventuala dobanda?

Pt intrebarea mea am gasit o discutie mai veche:

www.avocatnet.ro/content/for...

Dar, eu as dori sa aflu daca au aparut ceva prevederi noi, legat de cine este potentialul beneficiar al dobanzii respective?

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2012
anele2010, utilizator
Functionarea asociatiei de proprietari, fondurile asociatiei de proprietari nu au nimic in comun cu "taxele comunale" care sunt taxe stabilite la nivelul unei comune.
Nu au aparut modoficari ale legii 230/2007 care sa aiba legatura cu subiectul.
Asociatia de proprietari obtine o dobanda pentru suma ce o are in contul bancar, dobanda ce se calculeaza de banca si se adauga la sodul din contul respectiv. Aceasta suma se impoziteaza cu 16% (impozit la sursa) si suma rezulatat din aplicarea impozitului se transfera la bugetul statului. Dar asociatiei i se calculeaza si retine comisioane pentru operatiuni bancare, uneori mai mari decat dobanda, in functie de sold, dobanda, comisioane...
Noi evidentiem lunar comisioanele platite catre banca si le adaugam cheltuielilor administrative pe care le repartizam apoi pe cota indiviza.
O data la 6 luni adaugam dobanzile incasate la "alte veniturile ale asociatiei" si-apoi le repartizam la fondul de reparatii pe fiecare proprietar in functie de suprafata utila a apartamentului.
Referitor la registrul inventar, pentru a nu se crea confuzia ca este optional, iata ce spune Ordinul 1969 din 09/11/2007 privind aprobarea reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial ( publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 846 din 10/12/2007 ):
"CAPITOLUL 1
Sfera de aplicare
1. Categoriile de persoane juridice fara scop patrimonial care pot organiza si conduce contabilitatea în partida simpla, sunt urmatoarele:
a) unitatile de cult;
b) asociatiile de proprietari.
C. Registrele de contabilitate
1. Contabilitatea în partida simpla la persoanele juridice fara scop patrimonial se tine cu ajutorul urmatoarelor registre contabile obligatorii:
- Registrul - jurnal (cod 14-1-1/A);
- Registrul - inventar (cod 14-1-2).
2. Registrele de contabilitate se utilizeaza în stricta concordanta cu destinatia acestora si se prezinta în mod ordonat si astfel completate încât sa permita, în orice moment, identificarea si controlul operatiunilor contabile efectuate."
Legiuitorul face mentiunea, asociatia e libera sa aleaga daca respecta legea sau nu.

Multumesc pentru lamuriri.
Registrul Jurnal si Registrul Inventar se tin si in contabilitatea in partida simpla ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registru jurnal mihasi mihasi Am preluat o asociatie de proprietari, insa am intampinat o problema. Cursurile le-am facut mai demult si nu le mai gasesc. Va rog sa-mi precizati daca in ... (vezi toată discuția)
Documente care trebuie solicitate la preluarea asociatiei de proprietari rodidoina rodidoina Sunt pe cale sa preiau administrarea unei asociatii de proprietari. Daca puteti sa ma ajutati cu o lista a documenteleor pe care trebuie sa le solicit ... (vezi toată discuția)
Registru jurnal asociatie proprietari Constanta Loga Constanta Loga Va rog frumos daca se poate sa-mi raspunda si mie cineva,cum se completeaza registrul jurnal pentru o asociatie de proprietari si daca se inregistreaza la ... (vezi toată discuția)