Compania la cre lucrez activeaza in domeniul comert si are peste 300 de salariati. In aceasta perioada efectueaza o serie de concedieri, aproximativ 10 pe luna, avand grija sa nu depaseasca acest numar lunar, pentru a nu fi concediere colectiva. Majoritatea concedierilor se fac pe baza restructurarii de post, iar in firma este o atmosfera de teroare, avand in vedere faptul ca se zvoneste ca este o lista facuta cu angajatii care urmeaza sa fie disponibilizati pe luni, numarul total al angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati fiind de 20 (deci mai putin de 30, pentru a fi concediere colectiva). In urma cu cateva luni a mai fost un val de concedieri, aproximativ 20 de persoane. Intrebarea mea este: In cazul actionarii in instanta sub acuzatia de concediere colectiva mascata ce sanse are un salariat de a castiga si daca contractul colectiv de ramura comert este inca in vigoare, avand in vedere faptul ca el expira in februarie 2012. Contractul colectiv de ramura comert prevedea plata a 2 salarii compensatorii in caz de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului si a 6 salarii in caz de concediere colectiva. Va multumesc, Maria
CCM la nivel de ramura de comert a exprirat in februarie 2012 , cu prelungirea mentionata de dvs ... dupa intrarea in vigoare a noii legi a dialogului social trebuia incheiat un nou ccm la nivel de sector de activitare comert..
Art.68 C.mun.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.
Nu am gasit niciun contract la nivel de activitate comert valabil pe 2012, deci probabil nu fost incheiat unul nou. In ce priveste arrt 68 din codul muncii, probabil ca societatea si-a luat aceasta masura de prevedere, respectiv calcularea numarului de salariati carora le-au incetat contractele din initiativa angajatorului. Acesta este motivul pentru care societatea disponibilizeaza 10 angajati/luna. Practic, la actionarea in instanta as avea doua cai: 1. dovedirea faptului ca este concediere colectiva mascata (concedierea unui nr de angajati/luni, care ar putea masca concedierea colectiva) si respectiv legalitatea expirarii contractului de munca la nivel de ramura comert. Imi sugerati si alte posbile cai de atac ale deciziei companiei de restructurare de post?
Va multumesc inca o data pentru raspunsurile prompte,
Maria
Referitor la legalitatea expirarii c.c.m. nu cred ca veti avea vreo sansa ....
Trebuie sa demonstrati instantei ca este vorba despre o concediere colectiva .... trebuie sa fiti atenta la datele de incetare a raportului de munca si sa cumulati toate incetarile de c.i.m.
Va multumesc pentru sugestii. Referitor la cumularea incetarilor de cim, eu nu am acces la ele, deci probabil ca trebuie sa ceara instanta nr acestora, pe de alta parte in mod sigur compania are grija sa nu depaseasca nr. de salariati demisi/luna. O sa ma gandesc ce alte cai de atac mai am si, daca aveti vreo sugestie, m-ar ajuta. Oricum, va multumesc inca o data pentru raspunurile prompte.
In acest sens, solicitati instantei de judecata sa solicite fie de la angajator , fie de la ITM numarul contractelor de munca incetate intr-o anumita perioada care sa cuprinda si perioada in care v-a fost incetat si contractul dvs de munca.