ergon a scris:
... mi se pare putin ilogic sa deschid actiune pentru stabilirea domiciliului copilului, atata vreme cat micutul are declarat domiciliul la mine si mama este de acord cu acest lucru. Mai mult, am fost la primarie pentru acordarea alocatiei, impreuna cu mama naturala, si cei de acolo nu au avut nimic de comentat, fiind necesara prezenta mamei pentru a declara ca este de acord ca alocatia sa vina pe adresa mea.
Nu ma intereseaza ...adevarul din speta dvs. Doar va comentez afimatiile si incerc sa fac ceva lumina in nedumeririle dvs.
Atata timp cat 2 parinti se ...tin de mana si hotarasc IMPREUNA in tot ceea ce priveste copilul, este evident ca nimeni nu are nimic de comentat.
Comentariile incep atunci cand, din varii motive, nu se mai realizeaza acordul intre cei doi parinti.
Si atunci Codul Familiei zice asa: (nu va grabiti cu comentariile dupa primul articol...cititi si articolele urmatoare).
Art. 42. - Instanţa judecătorească va hotărî, odată cu pronunţarea divorţului, căruia dintre părinţi vor fi încredinţaţi copiii minori. (n.ns. se subantelege ...cei din casatorie)
Totodată, instanţa judecătorească va stabili contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
Art. 63. - Copilul
din afara căsătoriei a cărui filiaţie a fost stabilită prin recunoaştere sau prin hotărâre judecătorească are, faţă de părinte şi rudele acestuia,
aceeaşi situaţie ca şi situaţia legală a unui copil din căsătorie.
Art. 65. - Dacă filiaţia copilului
din afara căsătoriei este stabilită faţă de ambii părinţi,
încredinţarea lui, precum şi contribuţia părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională,
se vor hotărî potrivit dispoziţiilor art. 42-44 inclusiv, care se aplică
prin asemănare. .
Deci, copilul din afara casatoriei se incredinteaza de instanta unuia dintre parinti intocmai ca si copilul din casatoriei ai carui parinti divorteaza (lipseste doar capatul de cerere referitor la divort...restul e la fel).
Si atunci, intr-o problema cum ar fi alocatia, pe care ati dat-o mai sus ca exemplu (din multe alte exemple/situatii posibile) sunt posibile 2 variante:
1. - ambii parinti decid (asa cum ati facut)
2. - decide parintele caruia i-a fost incredintat minorul printr-o hotarare judecatoreasca.
Ce ziceti? V-ar trebui sau nu o astfel de hotarare?