avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... firma imobiliara vrea procent de la mine desi nu mi-a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

firma imobiliara vrea procent de la mine desi nu mi-a vandut casa

Vreau sa-mi raspundeti, daca puteti. Am facut un contract cu o agentie imobiliara pentru a se ocupa de vanzarea casei mele. Am vorbit cu proprietara agentiei si mi-a spus ca daca imi gasesc singura un cumparator nu trebuie sa le platesc lor nimic
Mi-am gasit singura un cumparator si in luna iulie 2006 am vandut casa. Contractul de prestari servicii l-am incheiat in data de 28.04.2006.
Eu nu am citit clauzele contractului de prestari servicii in momentul in care l-am incheiat, am fost de buna credinta si am crezut-o pe doamna de la agentia imobiliara cand mi-a spus ca daca vand eu nu trebuie sa le platesc nimic.
Asa ca m-am trezit chemata in judecata pentru a le plati lor sume de bani pentru ca, spun ei nu am respectat contractul de prestari servicii. Imi solicita sa le dau 0,5% din pretul evalaut de ei, 15% penalitati din pretul de tranzactionare, 1% penalizare din pretul tranzactionat pentru neresoectarea obligatiei de a anunta agentia despre faptul ca am vandut fara ei, si dobanzi pentru fiecare zi de intarziere incepand cu data incheierii contractului de prestari servicii.
Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti, eu cum ma apar?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:41, 3 Februarie 2009
Nu putem sti ca nu va avea efect pangerea penala, poate ca cei din agentie vor decide sa faca dupa NUP o alta plangere pe denunt calomnios...
Nu ne putem juca asa cu plangerile...
De ce sa se planga, ca eu nici nu vad cum anume a gresit agentia... Iar userul nu sustine ca doamna d ela agentie i-a spus altceva decat zice contractul, totul e in acord: in conformitate cu contractul, poate vinde fara agentie si sa nu plateasca nimic.
Dar... asta nu inseamna ca era scutita sa anunte agentia...
Iar acele penalitati sunt, din pacate, logice comercial... ADica nu se poate demonstra nici ca agentia nu a muncit sa-i caute un cumparator, muncind degeaba pentru ca nu a fost anuntata de incheierea contractului... NIci ca agentia nu a gasit (parca-i vaz ca apar cu un potential cumparator)...
Asta fiind logica acelei clauze, nu vad nici imbogatire fara just temei, nici clauza ilicita (nu e ilicit sa ma asigur ca nu muncesc degeaba, nu?) si nici frauda la lege...

Asa ca, repede la avocat sau negociati si dati-le banii! Caci nu putem sti cum sa va aparati, atata timp cat nu avem contractul.
Succes!
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
Nu cred ca merge nici invocarea cu succes nulitatii absolute pe motiv a cauzei ilicite.
Este practiv vorba de o ,,leziune,, dar nu o ajuta cu nimic aceasta prevedere din Codul civil.

Chiar daca agentia nu a prestat serviciul avea o obligatie contractuala pe care nu a respectat-o.
Termenul este insa excesiv de lung si acest lucru nu e chiar in regula.Aici se poate actiona cumva din punct de vedere juridic dar va fi greu.
Poate ca ar trebui negociata o suma de bani mai mica.Acest lucru trebuie facut pana la momentul finalizarii procesului in prima instanta.E posibil ca si agentia sa fie multumita daca primeste o suma de bani mai mica.Asta daca accepta agentia.
Cereti un termen pt a va angaja aparator la primul termen de judecata.

avocat Claudiu Lascoschi
De ce vezi tu leziune? In ce baza?

Cumva se poate actiona intotdeauna, important e ca actiunile sa nu duca la pierderi mai mari de bani decat la castiguri... Ce obligatie nu a respectat agentia, nici asta nu am gasit... :O POate imi scapa ceva, Claudiu, dar nu gaesc ce obligatie neindeplinita are agentia.
In ce priveste leziunea ma refeream la vanzatoare.
Nu la agentie ma refeream ci la vanzatoare.
S-a obligat din punct de vedere juridic (vanzatoarea).

Agentia poate fi acuzata ca nu a cautat clienti.Cam de aici s-ar putea incepe apararea vanzatoarei.Sau daca a cautat si nu a gasit...deja ar putea avea o problema ( agentia) in viziunea mea.
Trebuie cunoscuta toata situatia de fapt, clauzele contractuale si eventualele probe ce urmeaza a fi administrate.
Daca vanzatoarea reuseste sa administreze probele in favoarea sa poate schimba soarta procesului.

avocat Claudiu Lascoschi
Deci vanzatoarea a produs leziune agentiei... UAU! asta o ajuta...
Repet: care e leziunea? Stii sa-mi spui, in cuvinte, in ce a constat?
Nu are cum vanzatoarea sa demonstreze un fapt negativ, ii e mult mai usor agentiei sa arate unul pozitiv: client care era interesat. Simplu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselaciune? adela1978 adela1978 Cunoasteti cazurile de inselaciune prin asa zise contracte de publicitate prin intermediul iunei firme elvetiene de publicitate? vin niste reprezentanti foarte ... (vezi toată discuția)
Plangere penala sau actiune pe calea dreptului comun? cezara costina cezara costina societatea la care sunt salariat a incheiat acum 2 ani un contract de vanzare de autovehicule, cu o persoana fizica, prin care cumpara doua autovehicule. ... (vezi toată discuția)
Tranzactie imobiliara nefinalizata virginia;epadatu virginia;epadatu am contractat printr-o agentie imobiliara o garsoniera. agentia a primit pentru tranzactie ,la data rezervarii garsonierei un procent de 3% din valoarea ... (vezi toată discuția)