avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt din greseala din supermarket
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt din greseala din supermarket

Astazi mi sa intamplat un lucru foarte jenant chiar daca nu a fost intentionat.Am fost la cumparaturi la Carrefour si printre alte produse cumparate de mine sa aflat si o unghiera de 10 lei.Am facut si alte cumparaturi si am mers spre casa.Am pus produsele pe masa am achitat si cand sa ies cu plasele a venit unul de la paza si sa l urmez sa faca un control.Am crezut ca asa or face acum astia de la Carrefour.Am intrat intr-o camare a scos tot din plase si ma pus sa scot tot din buzunare...si cand ce sa vezi celebra unghiera de 10 lei era in buzunar.Ma apucat o rusine...Dar acum vine problema:Ma pus sa platesc acel produs de 10 ori valoarea lui ca altfel suna la politie...Eu atunci cum eram zapacit am acceptat sa platesc de 10 ori valoarea lui si acum imi pare rau...Mai rau este ca nu am primit nicio chitanta pentru suma aia,si ce imi pare rau este ca acei bani a intrat in buzunarele lor.Mar interesa daca stie cineva ce le pot face legal,sau o metoda sa-i invat minte sa numai ia spagi.Mai bine le ziceam sa cheme politia ca nu suport oamenii spagari.Eu am crezut ca este o regula a magazinului,apoi mi am dat eu seama ca nu are cum treaba asta sa fie ceva legal.
Va multumesc anticipat si sper sa primesc un raspuns cat mai rapid.
Cel mai recent răspuns: dj_coco , utilizator 18:57, 5 Februarie 2013
Eu cred ca nu intelegeti ceva esential.
Nimeni nu a zis ca este imposibil sa fie vorba de o neatentie.
Se poate ca persoana sa uite in buzunar ceva dar nu o va crede nimeni.

In astfel de cazuri se aplica amenda administrativa si nimeni nu isi bate capul cu asa ceva.
Se poate face plangere in temeiul art. 278 ind. 1 CPP, dar foarte probabil ca se va respinge daca nu rezulta in mod cert lipsa intentiei.

Adica avem o fapta dovedita si niste explicatii date de faptuitor.
Organele de ancheta penala si instantele aud des faptul ca nu a avut intentia de a fura...
Sunt multi care zic ca sunt nevinovati.

Prin urmare, sa analizam in concret ce ar avea de facut persoana daca s-ar sesiza politia.
Va trebui sa se prezinte la audiere.
Vor fi ca probe procesul verbal incheiat de cei de la paza ( ca nu mai avem un flagrant efectiv ) si inregistrarea video.
Pot fi audiati ca martori si cei de la paza.

Persoana cum s-ar apara?
Ca a uitat in buzunar...ceva...

Sigur ca este vorba de prezumtia de nevinovatie dar insemna multe complicatii si mult deranj pentru faptuitor care fara avocat nu cred ca s-ar descurca.

Si atunci se ridica intrebarea, ce rost ar avea sa plateasca avocat si sa riste foarte mult o amenda administrativa cu avocat cu tot pentru ca ii trebuie avocat deosebit de abil ca sa faca in asa fel incat ceea ce este doar pare sa fie asa....



Domnule @ramirez, prea rezumaţi totul la întâmplarea trăită de dvs.
Da, ştiu ce înseamnă ignoranţa, dar mulţumesc , dex-ul e foarte important pentru oricine , chiar şi când are îndoieli adupra unor cuvinte.
Atunci când analizăm o speţă , luăm în calcul regulile şi nu excepţiile .Dacă majoritatea cumpărătorilor pun marfa în coş, iar numai unul -doi pun marfa în buzunar, nu ar trebui să cercetăm şi să vedem dacă nu cumva a existat intenţia de a sustrage acel bun?
Cineva pune marfa luată de pe raft în coş , în cărucior, dar mai pune şi un produs în buzunar.Nu ar trebui să ne întrebăm de ce?
Sigur că există prezumţia de nevinovăţie , dar paznicul din supermarket nu este magistrat, dacă userul în cauză dorea să aibă loc acte de cercetare penală şi să fie judecat pentru a se stabili nevionovăţia sa pe bază de probe, ar fi trebuit să refuze plata de 10 ori a produsului şi caute să arate că a fost o greşeală.
El a plătit, iar acest fapt ar putea fi interpretat şi ca o recunoaştere a faptei. Sigur, ar fi putut şi să dorească evitarea unei situaţii jenante, care nu l-ar fi avantajat şi a preferat să plătească.
Am precizat de la început că nu mi se pare o practică legală această plată şi că este, poate , un fel de mită cum spunea cineva , şi poate o încurajare a celor care sustrag marfă , asumându-şi şi posibilitatea acestei plăţi, cunoscând această practică, dacă sunt prinşi plătesc, dacă nu , e ok pentru ei, mai port încerca. Acum închei şi eu , sua cel puţin intenţionez să o fac, fiindcă , vă mărturisesc, prefer discuţiile constructive şi nu pe acelea în care nu se face altceva decât să mi se răstălmăcească opiniile şi spusele.
O zi cât mai bună.
Eu il inteleg pe domnul Ramirez si are dreptatea lui referitor la ceea ce gandeste, insa lucrurile nu sunt deloc asa de simple, asa cum le vede el.

In general, daca se achita pe loc prejudiciul ( dar nu de 10 ori suma bunului) nu se cheama politia.
Evident sa nu fie ceva mic dar foarte scump...ci ceva destul de nesemnificativ.

Exista si situatii in care se cheama oricum politia chiar si daca se achita pretul produsului.

Depinde in functie de firma de paza si de supermarketul respectiv si felul in care este facut contractul.

In analizarea vinovatiei sau a nevinovatiei exista mai multe elemente de fapt care pot ajuta in aparare insa din moment ce exista fapta comisa si bunul introdus in buzunar deja exista elementele unei fapte prevazute de legea penal care este considerata de acuzare infractiune.

Am avut destul de multe cazuri de acest fel inca din vremea cand se trimiteau oamenii la arestare preventiva de parchet insa eu am reusit mereu sa se respinga propunerile de arestare preventiva.
Existau insa si persoane arestate preventiv in astfel de situatii.

Am avut caz in care dupa ce clientul a iesit din arestul de cateva ore datorita retinerii pentru ca instanta a respins propunerea de arestare formulata de parchet si-a angajat apoi alt avocat si a primit o pedeapsa cu suspendare iar celuilalt inculpat i s-a aplicat de instanta pedeapsa cu executare.

Eu am prins si acele vremuri de inceput...am prins si vremurile in care politistii erau foarte nervosi ca nu ii puteau baga la ,,beci" dupa cum spuneau ei si inca mai stiu si cum se prezinta situatia astazi.
Asadar, ceea ce va spun are la baza informatii foarte sigure de la mine si nu auzite de la altii aiurea...
Ultima modificare: Duminică, 30 Septembrie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Vă rog sa-mi daţi un sfat de specialitate şi să nu mă judecaţi pentru eveniment.

Duminica asta mi s-a întâmplat cea mai nefericită întâmplare din viaţa mea. Speţa este următoarea:

Pe fondul unor probleme de sănătate ale tatălui meu, dureri puternice de spate ce au condus la imposibilitatea lui de a se mai mişca, decât foarte greu, am purtat discuţii telefonice cu familia şi un coleg a cărui soţie e medic de profesie pentru a-mi recomanda ce medicamente să cumpăr în această situaţie. Am coborăt apoi la farmacie, am cumpărat un unguent recomandat, am purtat iar discuţii telefonice cu mama, eram foarte îngrijorat de evoluţia stării de sănătate a tatălui meu, după care am intrat în hypermarket-ul Praktiker pentru a achiziţiona un set de şurubelniţe mecanice pentru a repara un telefon.
Am luat un coş de mânâ din imediata apropiere a caselor de marcat apoi m-am deplasat la raftul de scule mecanice şi accesorii de unde am ales setul dorit pe care l-am aşezat în coşul de cumpărături. M-am deplasat apoi la încă două raioane la electrice şi electronice unde am vizualizat o lustră şi un spot, apoi la cel de materiale sanitare unde m-a interesat un scăunel wc pentru copii m-am deplasat către ieşirea din magazin prin dreptul unei case de marcat.
Menţionez că în acest interval de timp am ridicat din coş produsul despre care am vorbit anterior apoi pe fondul neatenţiei, al stării de agitaţie creată de starea de sănătate a tatălui meu, precum şi al grabei de a ajunge căt mai repede la domiciliul părinţilor, am băgat din greşeală produsul acesta în buzunar, exact ca pe un bun personal, dar fără a conştientiza acest lucru.
Am lăsat coşul la casa, am mai vizualizat încă un produs din apropierea caselor de marcat apoi am trecut prin faţa casierei fără sa-mi dau seama că am asupra mea un produs neachitat, am ajuns in faţa sistemelor de siguranţa care s-au declanşat în acel moment. Am spus agentului firmei de pază că ştiu de ce s-au activat sistemele de securitate, am conştientizat că am asupra mea bunul neplătit şi am insistat să plătesc. Agentul a refuzat mi-a spus să-l urmez într-o cameră numită dispecerat unde i-am repetat că e o eroare şi vreau să achit acel bun. M-a pus să aştept sosirea poliţiei, iar în prezenţa acestora am solicitat din nou şi agenţilor de pază precum şi şefului de magazin dar şi a celui de raion să plătesc bunul respectiv în valoare de 54,99 lei. Nu au fost de acord să achit bunul decât după întocmirea formalităţilor de furt calificat, lucru consemnat de agenţii constatatori şi în procesul verbal de constatare de la faţa locului.
Am fost condus la sediul poliţiei unde ofiţerul cu cercetarea penală mi-a luat şi mie o declaraţie în care am susţinut exact ceea ce se întâmplase în fapt, chiar dacă el imi expunea metodele de lucru ale hoţilor cu dezlipiri de etichete şi înlăturarea elementelor de siguranţă. Eu am scris exact ceea ce am făcut regretând starea mea de bulversare si lipsa de concentrare care m-au adus în acea situaţie. Omul mi-a spus că există reclamaţie pe 112 din partea firmei de pază a magazinului şi trebuie sa-mi facă dosar unde a invocat articolele 208 si 209 nu mai stiu ce aliniate ....eram prea speriat de ceea ce mi se întâmplase.Mi-a mai spus că dosarul îl va inainta procurorului şi să vedem ce va decide acesta.
Menţionez că e prima dată cand stau de vorbă cu un poliţist şi fac mai mult decât să prezint documentele de circulaţie la control. Nu am avut in viaţa mea nicio amendă măcar, nu am cazier, sunt căsătorit, am un copil minor, studii superioare tehnice şi postuniversitare. La serviciu sunt ameninţat de 2 zile sa-mi dau demisia, se fac presiuni foarte mari asupra mea. Ce risc şi cum pot ieşi din aceasta situaţie hilară şi foaret jenantă pentru mine şi familia mea.
Nu pot să cred că pot pierde job, casa, familie dintr-o greşeală atat de stupidă.

Vă mulţumesc şi astept sfaturi de specialitate nu acuzaţii.
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
dj_coco, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal de constatare intentie furt ContSters376451 ContSters376451 Buna, am fost ieri la Lidl,ca de obicei, fara amaratii aia de 50 de bani in portmoneu. Respectiv, nu am putut sa-mi iau un cos. In magazin fiind cu multe ... (vezi toată discuția)
Acuzare furt din magazin laur007g laur007g Buna ziua! Cu putin timp in urma am avut in incident in unul din magazinele din Germania. Eram in magazin si vroiam sa cumpar un Memory Stick in valoare de 10 ... (vezi toată discuția)
Furt din magazin anna2005 anna2005 Buna seara!Am si eu o problema,va rog ajutati-ma cu un raspuns.Zilele trecute,imi asteptam o prietena intr-un supermarket,..si invartindu-ma de colo-colo,.sa ... (vezi toată discuția)